Aveți migrene, dureri articulare sau crampe intestinale? Nu vă repeziți la sertarele cu medicamente! Hrana vie, pe care ne-o oferă natura, n-are numai savoare, ci și putere de-a vindeca. Asta nu înseamnă că medicul trebuie să fie exclus din program. În principiu, dacă după două zile de tratament cu alimente sănătatea întârzie să apară, apelați la un medic. Aceeași recomandare este valabilă pentru copii, femeile însărcinate și bolnavii cronic, care au nevoie de supravegherea unui specialist.
DURERI DE CAP
Presiune craniană - aveți senzația că vă strânge cineva creierul cu o menghină? Încercați să scăpați de durere cu ajutorul alimentelor iuți.
Ardeiul iute sporește producția de calmante fabricate de propriul nostru organism. Picanteriile vă irită? Apelați la fructe. Cercetătorii americani din domeniul nutriției afirmă că o porție de 20 de cireșe pe zi înlătură fără urmă durerea.
Migrene: o soluție magică de înlăturare a lor o reprezintă cafeaua neagră (preparată din boabe bine prăjite), în care se adaugă zeama unei jumătăți de lămâie (la o ceașcă).
DURERI ALE ARTICULAȚIILOR ȘI MEMBRELOR
Dureri articulare: mâncați cât mai mult pește! Carnea de pește conține celebrii acizi grași Omega 3 (comercializați ca atare sub formă de medicament), care au o acțiune calmantă și dezinflamatoare. Alături, adăugați multe legume transformate în salate, cu lămâie și ulei de rapiță (are efect calmant). Acțiune antiinflamatoare puternică au și frunzele proaspete de varză, aplicate pe zonele dureroase, după ce în prealabil au fost zdrobite.
Contracturi: vă doare ceafa, după o zi petrecută la birou sau în fața calculatorului? Aveți junghiuri în spate, după o muncă fizică îndelungată? Compresele cu miere vă sunt de mare ajutor. Înmuiați un prosopel în apă fierbinte, stoarceți-l și ungeți-l cu un strat subțire de miere, aplicați-l pe locul unde vă doare și acoperiți-l cu un alt prosop, uscat. Lăsați compresa să acționeze o jumătate de oră - mierea accelerează circulația sângelui și conține acid salicilic, care ușurează durerile.
Crampe musculare: dacă vreți să preîntâmpinați apariția febrei musculare sau dacă suferiți de cârcei, consumați alimente cu un conținut bogat de magneziu. Campioane la acest capitol sunt bananele (se consumă 1-2 pe zi), fructele uscate, alunele, migdalele, nucile, cerealele complete (nedecorticate), spanacul, sfecla roșie, varza și soia.
AFECȚIUNI DIGESTIVE
Dureri de stomac: se rezolvă relativ repede, cu ajutorul verzei și al cartofilor. Inclusiv tumorile cedează în fața sucului crud de varză și de cartofi (dar atenție, să fie legume curate, netratate chimic sau modificate genetic). Salata de varză crudă și cartofii tăiați felii, fripți ușor pe un grătar sau pe o tigaie de fontă, au efect bazic, reducând surplusul de acid din stomac.
Constipație: se rezolvă spectaculos cu ajutorul prunelor uscate, al smochinelor și curmalelor. Înmuiați-le de cu seară în apă rece și consumați a doua zi dimineața, pe stomacul gol, și seara, ca ultima masă de peste zi, atât fructele înmuiate, cât și lichidul (2 linguri de fructe se înmoaie cu un litru de apă). Consumul sporit de lichid - circa 2-3 litri de apă plată pe zi - e un leac redutabil împotriva constipației.
Diaree: se recomandă consumul de mere rase (fără coajă) și afine, amestecate cu iaurt natural. Eficiente sunt și bananele (alegeți-le pe cele lungi și galbene), măslinele, zeama de orez și ceaiul de salvie. Și în cazul acesta, nu uitați de 2-3 litri de apă pe zi.
Balonări: chimionul și anasonul sunt recunoscute pentru eficiența lor. Beți-le sub formă de ceaiuri (1 linguriță la o cană de apă) sau adăugate în salate (măcinate în prealabil, ca să se digere mai ușor). Un leac-minune: fiertura de cereale integrale (grâu, orz, orez, nedesfăcute de coaja care le învelește bobul). Se macină și se prepară ca mămăliga, adăugând puțină sare sau miere după gust. Este un substitut ideal pentru pâinea destul de dubioasă din comerț și poate fi mâncată ca adaos atât la alimente crude, cât și gătite. Veți uita că ați fost cândva balonați!
IRITAȚII ALE PIELII
Pielea grasă: cuvântul-minune se numește "biotină" și ea este conținută mai ales în drojdia de bere, soia, nuci, cereale complete. O adevărată bombă de biotină e gălbenușul de ou, care cere totuși precauție în folosire, fiindcă are belșug de colesterol. (O bucățică de drojdie proaspătă mâncată pe stomacul gol, dimineața, e un remediu ideal.)
Pielea uscată: își modifică compoziția dacă veți mânca predilect alimente care conțin albumină: soia, pește, fructe și legume care conțin vitamina C, suc sau esență diluată de păducel.
Pielea descuamată: o rezolvare vizibilă a situației se înregistrează după o cură de o săptămână de bere. Seară de seară, se folosește o jumătate de litru de bere - jumătate ingerată, jumătate aplicată pe obraz prin tamponări repetate.
Riduri: dacă e să dăm crezare ultimelor cercetări, fragii, caisele și căpșunile le vin de hac ridurilor nesuferite. Mâncați-le cu poftă și aplicați-le sub formă de măști (fructe coapte, zdrobite) pe obraz.
Arsuri de soare: câteva foi de varză murată aplicate peste arsuri potolesc durerea, vindecă rana și înnoiesc țesutul protector al pielii. Cu cât e varza mai rece, cu atât e acțiunea mai eficientă.
BOLI FEMEIEȘTI
Cistită: oamenii de știință americani au constatat că merișorul (Vaccinium vitis idaea) este cel mai eficient remediu împotriva acestei afecțiuni. Conține mult tanin care combate colibacilii: cu 1/3 l de suc de merișor pe zi, aceștia pot fi eliminați. Foarte bun este și sparanghelul: are efect diuretic și stimulează rinichii.
Micoze: dacă vă confruntați frecvent cu acest gen de infecții, din frigiderul dvs. nu trebuie să lipsească iaurtul. Consumați iaurt în fiecare zi, plus mâncăruri preparate cu ceapă și praz.
Dureri menstruale: acidul linolic gamma vindecă și alină durerile. Bogate în acid linolic sunt nucile și coacăzele, care "merg" excelent cu iaurt sau cu lapte bătut.
TULBURĂRI CIRCULATORII
Hipotensiune: încercați cu vinul de rozmarin - turnați 3/4 l de vin alb peste 20 g de frunze proaspete de rozmarin, lăsați să se pătrundă 5 zile și beți câte un păhărel de vin, de două ori pe zi (la masa de prânz și la cină).
Hipertensiune: important - renunțați la sarea de bucătărie! Mâncați mult pește: somon, macrou, sardele și hering proaspăt. În plus - mult usturoi: un cățel înghițit dimineața, pe stomacul gol, curăță vasele de sânge și reduce tensiunea arterială. Vă place bucătăria chinezească? Ciupercile shiitake (mărunte și negricioase) stabilizează, și ele, presiunea sângelui și excesul de colesterol.
Principiul semaforului: ROȘU, GALBEN, VERDE
Vă e greu să alcătuiți o dietă naturală corespunzătoare? Ultimele cercetări din domeniul nutriției vă vin în ajutor. Aveți grijă ca în fiecare zi să mâncați alimente în trei culori: roșii (ardei, roșii, sfeclă, varză etc.), galbene (ardei, dovleac, pere, mere, gutui etc.), verzi (salată, ardei, ceapă, usturoi, untișor, ștevie etc.). Cele trei culori simbolizează o mixtură ideală de vitamine, substanțe minerale și alți energizanți naturali. Această combinație vă ferește de boli coronariene și cancer. Efectul ei este maxim atunci când (cu excepția fasolei) legumele și fructele sunt consumate în stare crudă (cele mai tari trebuie trecute, eventual, printr-o baie de aburi fierbinți).