- Fragedă, abia ieşită în lume, acum are cele mai mari puteri -
Sucul de urzică
Preparare: Se pun în vasul mixerului 200 ml (un pahar) de apă, apoi se adaugă gradat, în timp ce se face mărunţirea, două mâini de frunze de urzică. După ce urzica formează cu apa o pastă, se pune această pastă într-un vas de ceramică şi se lasă să macereze 2-3 ore, după care se strecoară. Sucul se bea imediat după filtrare, pasta putând fi adăugată în mâncărurile gătite.
Administrare: Sucul se bea pe stomacul gol. Timp de un sfert de oră după consumarea lui nu se mănâncă.
Ce afecţiuni vindecă:
* Anemie: 200 ml de suc se beau înaintea meselor principale; în paralel, se consumă urzici fierte, ca hrană, minimum 200 g/zi.
* Diabet zaharat: se fac cure îndelungate de suc de urzică - 500 ml, în reprize, dimineaţa.
* Hemoragii (pierderi mari de sânge menstrual, epistaxis, hemoragie nazală): se beau 200 ml suc înaintea meselor principale.
* Boli de rinichi şi vezică: se beau 500-1000 ml suc pe zi, dimineaţa, pe stomacul gol, pentru efectul diuretic, stimulent asupra funcţiei renale.
* Hiperuricemie: extractele de urzică antrenează în circulaţie acidul uric din ţesuturi şi provoacă o eliminare renală abundentă a acestuia. Se fac cure de 21 de zile, în care se consumă 1000 ml de suc pe zi, pe stomacul gol. Pe perioada tratamentului, se vor introduce cât mai multe crudităţi în alimentaţie şi pe cât posibil se va reduce consumul de carne, ouă, prăjeli.
Decoctul de urzici tinere
Preparare: Se culeg 1/2 kg de urzici tinere. Se înmoaie frunzele în apă, timp de 5 minute, pentru spălare. Se pune un litru de apă la fiert şi când clocoteşte se pun urzicile în ea. Cu o lingură de lemn se tasează până devin moi (ca spanacul fiert). Se lasă la răcit, apoi se strecoară prin stoarcere. Decoctul de urzică astfel obţinut se pune la frigider, iar urzicile fierte rămase se pregătesc culinar ca şi spanacul.
Administrare: Se beau de 3 ori pe zi câte 50 ml (un păhărel) de decoct, după care se mănâncă la o jumătate de oră o cantitate echivalentă din urzicile fierte. Apoi se poate începe masa propriu-zisă.
Ce afecţiuni vindecă:
Acest decoct are un efect depurativ şi remineralizant extrem de puternic, fiind indicat în: * boli de piele: acnee, eczeme, psoriazis, dermatoze diverse; * anemie; * hipocalcemie şi hipomagnezie; * hemoragii; * hipermenoree (ciclu menstrual foarte abundent); * convalescenţă; * gută; * tabagism; * cancer (adjuvant); * carii dentare; * hemoroizi; * obezitate; * alergii; * afecţiuni hepatice; * gastrite cauzate de abuzul de tutun şi cafea.
Precauţii: Decoctul de urzică este foarte concentrat şi are un efect foarte puternic, putând produce temporar stări de inapetenţă, uşoară greaţă. Pentru a elimina aceste simptome este util să fie băută, în paralel, o infuzie de chimen (1 linguriţă de seminţe la o cană de apă în clocot).
Cura cu seminţe de urzică
Preparare şi folosire: seminţele de urzică proaspete şi uscate conţin hormoni de plante vitalizanţi. Ele sunt un veritabil energizant al funcţiilor organismului, în caz de oboseală, ineficienţă profesională şi epuizare. La persoanele care se apropie de partea a doua a vieţii, ele au şi efect de stimulare a memoriei. Seminţele de urzică se zdrobesc în mojar şi se administrează amestecate cu miere sau apă, de trei ori pe zi, înainte de masă. Cura durează 2-3 săptămâni.
Reţetă complexă contra anemiei
Pe lângă cura de primăvară cu suc de urzică, fitoterapeuţii austrieci recomandă şi următorul amestec de plante, extrem de eficient:
* Frunze de urzică - 20 g (conţin fier)
* Flori de coada-şoricelului - 20 g (refac sângele)
* Sunătoare - 20 g (corectează formula sângelui)
* Boabe de ienupăr - 20 g (întăritor)
* Frunze de mentă - 20 g (pentru îmbunătăţirea gustului).
O linguriţă de amestec se opăreşte cu o cană de apă. Se lasă la infuzat 5 minute, apoi se strecoară. Se bea de trei ori pe zi, înghiţitură de înghiţitură, la o jumătate de oră după mesele principale. Se poate îndulci cu miere.
SPANACUL
- Rar găsim în natură vreo plantă care să stimuleze aşa de rapid regenerarea organismului -
Sucul de spanac
Se poate prepara în mai multe moduri: prin centrifugare, prin mixare şi manual. Centrifugarea este o mare consumatoare de materie primă, mai ales dacă spanacul nu este proaspăt cules sau dacă nu a avut apă suficientă în timpul vegetaţiei, de aceea sunt preferate celelalte două metode.
Preparare: Se pun în vasul mixerului 200 ml (un pahar) de apă, apoi se adaugă gradat două mâini de frunze de spanac tăiate. După ce spanacul este mărunţit până formează o pastă, se pune într-un vas de ceramică şi se lasă să macereze 2-3 ore, după care se strecoară. Sucul se bea imediat după filtrare, pasta putând fi adăugată în mâncărurile gătite.
Administrare: Pentru a avea un efect puternic, sucul de spanac se bea pe stomacul gol, de preferinţă dimineaţa. Pentru a-i îmbunătăţi gustul (sălciu), la început se poate combina cu puţin suc de morcov şi lămâie.
Ce afecţiuni vindecă:
* Întăritor în regimul alimentar al copiilor, bătrânilor şi convalescenţilor: se bea un pahar de suc pe zi, înainte de masa principală. Dacă provoacă inapetenţă sau o uşoară stare de greaţă, se iau 1-2 felii de grepfruit sau lămâie.
* Pancreatită cronică, insuficienţă pancreatică post-pancreatită: 100 ml suc proaspăt + 30 g polen apicol (pulbere) pe zi, pe stomacul gol.
* Scorbut, rahitism: se bea o jumătate de litru de suc pe zi, timp de 21 de zile, în reprize, cu un sfert de oră înaintea meselor principale. Un efect mai puternic va fi obţinut dacă vom combina 250 ml suc de urzică cu 250 ml suc de spanac.
* Anemie, demineralizare: se bea înaintea meselor principale o combinaţie de sucuri: 100 ml suc de spanac + 100 ml suc de urzică.
* Astm bronşic, diabet zaharat: se beau dimineaţa pe stomacul gol 500 ml suc de spanac. Cura este de minimum 30 de zile.
Contraindicaţii: Nu se recomandă consumul unor mari cantităţi de spanac în cazul persoanelor cu afecţiuni hepatice, reumatism, litiază renală, inflamaţii intestinale.