- Fragedă, abia ieșită în lume, acum are cele mai mari puteri -
Sucul de urzică
Preparare: Se pun în vasul mixerului 200 ml (un pahar) de apă, apoi se adaugă gradat, în timp ce se face mărunțirea, două mâini de frunze de urzică. După ce urzica formează cu apa o pastă, se pune această pastă într-un vas de ceramică și se lasă să macereze 2-3 ore, după care se strecoară. Sucul se bea imediat după filtrare, pasta putând fi adăugată în mâncărurile gătite.
Administrare: Sucul se bea pe stomacul gol. Timp de un sfert de oră după consumarea lui nu se mănâncă.
Ce afecțiuni vindecă:
* Anemie: 200 ml de suc se beau înaintea meselor principale; în paralel, se consumă urzici fierte, ca hrană, minimum 200 g/zi.
* Diabet zaharat: se fac cure îndelungate de suc de urzică - 500 ml, în reprize, dimineața.
* Hemoragii (pierderi mari de sânge menstrual, epistaxis, hemoragie nazală): se beau 200 ml suc înaintea meselor principale.
* Boli de rinichi și vezică: se beau 500-1000 ml suc pe zi, dimineața, pe stomacul gol, pentru efectul diuretic, stimulent asupra funcției renale.
* Hiperuricemie: extractele de urzică antrenează în circulație acidul uric din țesuturi și provoacă o eliminare renală abundentă a acestuia. Se fac cure de 21 de zile, în care se consumă 1000 ml de suc pe zi, pe stomacul gol. Pe perioada tratamentului, se vor introduce cât mai multe crudități în alimentație și pe cât posibil se va reduce consumul de carne, ouă, prăjeli.
Decoctul de urzici tinere
Preparare: Se culeg 1/2 kg de urzici tinere. Se înmoaie frunzele în apă, timp de 5 minute, pentru spălare. Se pune un litru de apă la fiert și când clocotește se pun urzicile în ea. Cu o lingură de lemn se tasează până devin moi (ca spanacul fiert). Se lasă la răcit, apoi se strecoară prin stoarcere. Decoctul de urzică astfel obținut se pune la frigider, iar urzicile fierte rămase se pregătesc culinar ca și spanacul.
Administrare: Se beau de 3 ori pe zi câte 50 ml (un păhărel) de decoct, după care se mănâncă la o jumătate de oră o cantitate echivalentă din urzicile fierte. Apoi se poate începe masa propriu-zisă.
Ce afecțiuni vindecă:
Acest decoct are un efect depurativ și remineralizant extrem de puternic, fiind indicat în: * boli de piele: acnee, eczeme, psoriazis, dermatoze diverse; * anemie; * hipocalcemie și hipomagnezie; * hemoragii; * hipermenoree (ciclu menstrual foarte abundent); * convalescență; * gută; * tabagism; * cancer (adjuvant); * carii dentare; * hemoroizi; * obezitate; * alergii; * afecțiuni hepatice; * gastrite cauzate de abuzul de tutun și cafea.
Precauții: Decoctul de urzică este foarte concentrat și are un efect foarte puternic, putând produce temporar stări de inapetență, ușoară greață. Pentru a elimina aceste simptome este util să fie băută, în paralel, o infuzie de chimen (1 linguriță de semințe la o cană de apă în clocot).
Cura cu semințe de urzică
Preparare și folosire: semințele de urzică proaspete și uscate conțin hormoni de plante vitalizanți. Ele sunt un veritabil energizant al funcțiilor organismului, în caz de oboseală, ineficiență profesională și epuizare. La persoanele care se apropie de partea a doua a vieții, ele au și efect de stimulare a memoriei. Semințele de urzică se zdrobesc în mojar și se administrează amestecate cu miere sau apă, de trei ori pe zi, înainte de masă. Cura durează 2-3 săptămâni.
Rețetă complexă contra anemiei
Pe lângă cura de primăvară cu suc de urzică, fitoterapeuții austrieci recomandă și următorul amestec de plante, extrem de eficient:
* Frunze de urzică - 20 g (conțin fier)
* Flori de coada-șoricelului - 20 g (refac sângele)
* Sunătoare - 20 g (corectează formula sângelui)
* Boabe de ienupăr - 20 g (întăritor)
* Frunze de mentă - 20 g (pentru îmbunătățirea gustului).
O linguriță de amestec se opărește cu o cană de apă. Se lasă la infuzat 5 minute, apoi se strecoară. Se bea de trei ori pe zi, înghițitură de înghițitură, la o jumătate de oră după mesele principale. Se poate îndulci cu miere.
SPANACUL
- Rar găsim în natură vreo plantă care să stimuleze așa de rapid regenerarea organismului -
Sucul de spanac
Se poate prepara în mai multe moduri: prin centrifugare, prin mixare și manual. Centrifugarea este o mare consumatoare de materie primă, mai ales dacă spanacul nu este proaspăt cules sau dacă nu a avut apă suficientă în timpul vegetației, de aceea sunt preferate celelalte două metode.
Preparare: Se pun în vasul mixerului 200 ml (un pahar) de apă, apoi se adaugă gradat două mâini de frunze de spanac tăiate. După ce spanacul este mărunțit până formează o pastă, se pune într-un vas de ceramică și se lasă să macereze 2-3 ore, după care se strecoară. Sucul se bea imediat după filtrare, pasta putând fi adăugată în mâncărurile gătite.
Administrare: Pentru a avea un efect puternic, sucul de spanac se bea pe stomacul gol, de preferință dimineața. Pentru a-i îmbunătăți gustul (sălciu), la început se poate combina cu puțin suc de morcov și lămâie.
Ce afecțiuni vindecă:
* Întăritor în regimul alimentar al copiilor, bătrânilor și convalescenților: se bea un pahar de suc pe zi, înainte de masa principală. Dacă provoacă inapetență sau o ușoară stare de greață, se iau 1-2 felii de grepfruit sau lămâie.
* Pancreatită cronică, insuficiență pancreatică post-pancreatită: 100 ml suc proaspăt + 30 g polen apicol (pulbere) pe zi, pe stomacul gol.
* Scorbut, rahitism: se bea o jumătate de litru de suc pe zi, timp de 21 de zile, în reprize, cu un sfert de oră înaintea meselor principale. Un efect mai puternic va fi obținut dacă vom combina 250 ml suc de urzică cu 250 ml suc de spanac.
* Anemie, demineralizare: se bea înaintea meselor principale o combinație de sucuri: 100 ml suc de spanac + 100 ml suc de urzică.
* Astm bronșic, diabet zaharat: se beau dimineața pe stomacul gol 500 ml suc de spanac. Cura este de minimum 30 de zile.
Contraindicații: Nu se recomandă consumul unor mari cantități de spanac în cazul persoanelor cu afecțiuni hepatice, reumatism, litiază renală, inflamații intestinale.