Tonice de primăvară: URZICA și SPANACUL

Ilie Tudor
URZICA

- Fragedă, abia ieșită în lume, acum are cele mai mari puteri -

Sucul de urzică

Preparare: Se pun în vasul mixerului 200 ml (un pahar) de apă, apoi se adaugă gradat, în timp ce se face mărunțirea, două mâini de frunze de urzică. După ce urzica for­mează cu apa o pastă, se pune această pastă într-un vas de ceramică și se lasă să macereze 2-3 ore, după care se strecoară. Sucul se bea imediat după fil­trare, pasta putând fi adăugată în mân­cărurile gătite.
Administrare: Sucul se bea pe sto­macul gol. Timp de un sfert de oră după consumarea lui nu se mănâncă.

Ce afecțiuni vindecă:

* Anemie: 200 ml de suc se beau înaintea meselor prin­­cipale; în paralel, se con­sumă urzici fierte, ca hrană, mini­mum 200 g/zi.
* Diabet zaharat: se fac cure îndelungate de suc de urzică - 500 ml, în reprize, dimineața.
* Hemoragii (pierderi mari de sânge menstrual, epistaxis, hemora­gie nazală): se beau 200 ml suc îna­intea meselor princi­pale.
* Boli de rinichi și vezică: se beau 500-1000 ml suc pe zi, di­mineața, pe stomacul gol, pentru efectul diu­retic, stimulent asupra funcției renale.
* Hiperuricemie: extrac­tele de urzică antre­nea­ză în circulație acidul uric din țesuturi și provoacă o eli­minare renală abun­dentă a acestuia. Se fac cure de 21 de zile, în care se con­sumă 1000 ml de suc pe zi, pe stomacul gol. Pe peri­oada trata­men­tului, se vor introduce cât mai multe crudități în alimentație și pe cât po­sibil se va reduce consu­mul de carne, ouă, prăjeli.

Decoctul de urzici tinere

Preparare: Se culeg 1/2 kg de urzici tinere. Se înmoaie frunzele în apă, timp de 5 minute, pentru spă­lare. Se pune un litru de apă la fiert și când clocotește se pun urzicile în ea. Cu o lingură de lemn se ta­sează până devin moi (ca spanacul fiert). Se lasă la răcit, apoi se strecoară prin stoar­cere. De­coc­tul de urzică astfel obținut se pune la fri­gider, iar urzicile fier­te rămase se pre­gătesc cu­linar ca și spa­nacul.
Administrare: Se beau de 3 ori pe zi câte 50 ml (un păhărel) de de­coct, după care se mă­nâncă la o jumătate de oră o cantitate echi­va­lentă din urzicile fier­te. Apoi se poate începe masa pro­priu-zisă.

Ce afecțiuni vindecă:

Acest decoct are un efect depura­tiv și remineralizant extrem de puter­nic, fiind indicat în: * boli de pie­le: acnee, eczeme, psoriazis, derma­toze diverse; * anemie; * hipocalcemie și hi­pomagnezie; * hemoragii; * hi­per­menoree (ciclu menstrual foarte a­bun­­dent); * convalescență; * gută; * tabagism; * cancer (adjuvant); * carii dentare; * hemoroizi; * obezitate; * alergii; * afecțiuni hepatice; * gas­trite cauzate de abuzul de tutun și cafea.
Precauții: Decoctul de urzică este foarte concentrat și are un efect foarte puternic, putând produce temporar stări de inapetență, ușoară greață. Pen­­­tru a elimina aceste simptome este util să fie băută, în paralel, o in­fuzie de chimen (1 linguriță de se­mințe la o cană de apă în clocot).

Cura cu semințe de urzică

Preparare și folosire: semin­țele de urzică proaspete și uscate conțin hor­moni de plante vitalizanți. Ele sunt un veritabil energizant al funcțiilor orga­nismului, în caz de oboseală, inefi­ci­ență profesională și epuizare. La per­soanele care se apropie de partea a doua a vieții, ele au și efect de stimu­lare a memoriei. Semințele de urzică se zdrobesc în mojar și se administrează amestecate cu miere sau apă, de trei ori pe zi, înainte de masă. Cura durează 2-3 săptămâni.

Rețetă complexă contra anemiei

Pe lângă cura de primăvară cu suc de urzică, fitoterapeuții austrieci reco­mandă și următorul amestec de plante, extrem de eficient:
* Frunze de urzică - 20 g (conțin fier)
* Flori de coada-șoricelului - 20 g (refac sângele)
* Sunătoare - 20 g (corectează for­mula sângelui)
* Boabe de ienupăr - 20 g (întă­ritor)
* Frunze de mentă - 20 g (pen­tru îmbunătățirea gustului).
O linguriță de amestec se opă­rește cu o cană de apă. Se lasă la infuzat 5 minute, apoi se strecoară. Se bea de trei ori pe zi, înghițitură de înghițitură, la o jumătate de oră după mesele princi­pale. Se poate îndulci cu miere.

SPANACUL

- Rar găsim în natură vreo plantă care să stimuleze așa de rapid regenerarea organismului -

Sucul de spanac

Se poate prepara în mai multe moduri: prin centrifugare, prin mi­xare și manual. Centri­fugarea este o mare consumatoare de materie primă, mai ales dacă spanacul nu este proas­păt cules sau dacă nu a avut apă su­ficientă în timpul vegetației, de aceea sunt preferate celelalte două metode.
Preparare: Se pun în vasul mixerului 200 ml (un pahar) de apă, apoi se adaugă gradat două mâini de frunze de spanac tăiate. După ce spa­nacul este mărunțit până formează o pastă, se pune într-un vas de ceramică și se lasă să mace­reze 2-3 ore, după care se stre­coară. Su­cul se bea imediat după fil­tra­­re, pasta putând fi adăugată în mân­că­rurile gătite.
Administrare: Pentru a avea un e­fect pu­ternic, sucul de spanac se bea pe stomacul gol, de preferință dimineața. Pentru a-i îm­bunătăți gustul (sălciu), la început se poate combina cu puțin suc de mor­cov și lămâie.

Ce afecțiuni vindecă:

* Întăritor în regimul ali­mentar al copiilor, bătrânilor și convales­cen­ților: se bea un pa­har de suc pe zi, înainte de masa principală. Dacă pro­voa­că inapetență sau o ușoară stare de greață, se iau 1-2 felii de grepfruit sau lămâie.
* Pancreatită cronică, insufi­ciență pancreatică post-pancreatită: 100 ml suc proas­păt + 30 g polen api­col (pulbere) pe zi, pe sto­macul gol.
* Scorbut, rahitism: se bea o jumătate de litru de suc pe zi, timp de 21 de zile, în reprize, cu un sfert de oră înaintea meselor principale. Un efect mai puternic va fi obținut dacă vom com­bina 250 ml suc de urzică cu 250 ml suc de spa­nac.
* Anemie, de­mi­­ne­ra­lizare: se bea îna­intea meselor prin­cipale o com­bi­nație de su­curi: 100 ml suc de spa­nac + 100 ml suc de ur­zică.
* Astm bronșic, diabet zaharat: se beau dimineața pe stomacul gol 500 ml suc de spa­nac. Cura este de mi­ni­mum 30 de zile.
Contraindicații: Nu se reco­man­dă con­sumul unor mari can­tități de spanac în cazul persoanelor cu afec­ți­uni hepatice, reuma­tism, litiază re­nală, in­flamații intestinale.