Într-adevăr, chiar şi azi, când spui "violete", te gândeşti la bucheţelul de flori parfumate, prinse la decolteul doamnelor de-altădată. Doamne frumoase, dorite flori... Vândute odată cu ghioceii, astăzi, când florăresele de la colţul străzii au dispărut, violetele trebuie culese în pădure, pe care o îmbracă de primăvară, cu petalele lor de un mov catifelat şi adânc şi cu parfumul lor, de care regina Maria a României nu s-a despărţit niciodată. Iar ce urmează, tot poezie înseamnă: reţete de frumuseţe care fac să înflorească obrazul cu petale de toporaşi (numele florilor, rostit de copii).
Lapte de violete
Ingrediente: 3 linguriţe de flori de violete, proaspete sau uscate, o cană de lapte.
Mod de preparare: puneţi pe foc laptele. Când clocoteşte, turnaţi-l peste toporaşi şi acoperiţi vasul. Lăsaţi preparatul o oră. Strecuraţi-l, şi cu ajutorul unui tampon de vată, aplicaţi laptele pe faţă, gât şi decolteu. Se clăteşte după 15-20 de minute.
Tratamentul cu lapte de toporaşi aduce pielii frăgezime şi tinereţe.
Loţiunea cu violete a împărătesei Sissi
Reţeta care urmează era preferata împărătesei Sissi a Austriei, renumită pentru frumuseţea ei şi arsenalul de creme şi loţiuni pe care şi le prepara singură.
Ingrediente: flori proaspete de violete, oţet de mere, apă distilată.
Mod de preparare: umpleţi un recipient din sticlă cu flori, turnaţi apoi oţet de mere cât să le acopere. Închideţi vasul ermetic şi lăsaţi compoziţia la macerat timp de 2 zile (agitaţi de mai multe ori pe zi). Apoi îndepărtaţi florile şi amestecaţi lichidul cu aceeaşi cantitate de apă distilată. Se loţionează tenul, gâtul şi decolteul, dimineaţa şi seara. Are efect de tonifiere, catifelare, calmant şi antiinflamator.
Ulei de violete
Ingrediente: flori de violete, ulei de migdale sau de floarea-soarelui.
Mod de preparare: umpleţi un recipient din sticlă cu toporaşi, turnaţi apoi uleiul cât să îi acopere. Închideţi ermetic vasul şi lăsaţi să stea timp de 8-10 zile, la loc luminos şi cald, agitând în fiecare zi. Filtraţi apoi şi depozitaţi uleiul la rece şi întuneric, în recipient de sticlă. Uleiul de toporaşi se aplică în cantitate mică, cu masaj uşor, pe faţă şi corp. Are efect emolient şi de estompare a cicatricelor vechi.
Baie cu violete şi trandafiri
Ingrediente: o parte flori proaspete de violete, o parte petale de trandafir.
Mod de preparare: amestecaţi plantele şi depozitaţi-le la răcoare, într-un borcan de sticlă. Pentru baie, luaţi una-două mâini de amestec şi puneţi-le într-un săculeţ de pânză, pe care îl legaţi de robinetul căzii. Lăsaţi să curgă apă fiebinte prin săculeţ în cadă, până când este pe jumătate plină. Săculeţul să se afle în apă permanent.
Baia cu toporaşi şi trandafiri are efect de împrospătare, relaxare, pielea devine mai catifelată şi netedă, iar cicatricele se estompează.