"Violete pentru fete..."

Iulia Vlad
Celebrul tangou interbelic le-a făcut gingașelor flori ale pri­măverii reclamă pentru eternitate.

Într-adevăr, chiar și azi, când spui "violete", te gândești la buchețelul de flori parfumate, prinse la decolteul doam­nelor de-altădată. Doamne fru­moase, dorite flori... Vândute odată cu ghioceii, astăzi, când florăresele de la colțul străzii au dis­părut, viole­tele trebuie culese în pădure, pe care o îmbracă de primăvară, cu petalele lor de un mov catifelat și adânc și cu parfu­mul lor, de care regina Ma­ria a României nu s-a despărțit niciodată. Iar ce urmează, tot poezie în­seam­nă: rețete de frumu­sețe care fac să înflo­rească obrazul cu petale de toporași (numele flori­lor, rostit de copii).

Lapte de violete

Ingrediente: 3 lingurițe de flori de violete, proaspete sau uscate, o cană de lapte.
Mod de preparare:
puneți pe foc laptele. Când clocotește, turnați-l pes­te toporași și acoperiți vasul. Lă­sați preparatul o oră. Strecurați-l, și cu ajutorul unui tampon de vată, apli­cați laptele pe față, gât și decolteu. Se clătește după 15-20 de minute.
Tratamentul cu lapte de toporași aduce pielii frăgezime și tinerețe.

Loțiunea cu violete a împărătesei Sissi

Rețeta care urmează era preferata împărătesei Sissi a Austriei, renumită pentru frumusețea ei și arsenalul de creme și loțiuni pe care și le prepara singură.
Ingrediente: flori proaspete de violete, oțet de mere, apă distilată.
Mod de preparare:
umpleți un recipient din sticlă cu flori, turnați apoi oțet de mere cât să le acopere. Închideți vasul ermetic și lăsați com­poziția la macerat timp de 2 zile (agitați de mai multe ori pe zi). Apoi îndepărtați flo­rile și amestecați li­chidul cu aceeași cantitate de apă distilată. Se loțio­nea­ză tenul, gâtul și decolteul, dimineața și seara. Are efect de tonifiere, cati­felare, calmant și antiinflamator.

Ulei de violete

Ingrediente: flori de violete, ulei de migdale sau de floarea-soarelui.
Mod de preparare:
umpleți un reci­pient din sticlă cu toporași, tur­nați apoi uleiul cât să îi aco­pere. În­chideți ermetic vasul și lăsați să stea timp de 8-10 zile, la loc luminos și cald, agitând în fiecare zi. Filtrați apoi și de­pozitați uleiul la rece și întuneric, în recipient de sticlă. Uleiul de to­porași se aplică în can­titate mică, cu masaj ușor, pe față și corp. Are efect emolient și de es­tom­pare a cicatricelor vechi.

Baie cu violete și trandafiri

Ingrediente: o parte flori proas­pete de violete, o parte petale de tran­dafir.
Mod de preparare:
amestecați plantele și depozitați-le la răcoare, într-un borcan de sticlă. Pentru baie, luați una-două mâini de amestec și puneți-le într-un săculeț de pânză, pe care îl legați de robinetul căzii. Lăsați să curgă apă fiebinte prin săculeț în cadă, până când este pe jumătate plină. Săculețul să se afle în apă per­manent.
Baia cu toporași și trandafiri are efect de împrospătare, relaxare, pie­lea devine mai catifelată și netedă, iar cicatricele se estompează.