- Politica Budapestei faţă de România s-a schimbat deja, în urma alinierii României psd-izate la politica anti-europeană şi pro-rusă a premierului Viktor Orban. Acest viraj i-a permis premierului ungar să se afirme ca o forţă dominantă în regiune, deşi România este mai mare şi mai bogată în resurse. De altfel, Liviu Dragnea a promis încă de anul trecut autorităţilor ungare reînfiinţarea Liceului teologic maghiar de la Târgu Mureş, adică a capitulat în faţa unor pretenţii anti-democratice, pentru că esenţa problemei nu este limba de predare - maghiara - sau teologia romano-catolică, ci faptul că instituţia a fost înfiinţată ilegal, adică prin decizia Inspectoratului Judeţean Mureş, nu, cum cere legea, prin ordin de ministru la propunerea Consiliului local. De altfel, chiar luna aceasta, decizia ISJ a fost anulată definitiv de Curtea de Apel din Târgu Mureş. Iată de ce, reînfiinţarea prin lege a unei instituţii înfiinţate ilegal este o sfidare la adresa statului de drept, şi încă una care aruncă în aer principiul autonomiei autorităţilor locale, motiv pentru care este contestată la CCR, de PNL şi PMP. Dar orice subminare a statului de drept în UE este pe placul lui Viktor Orban, marele sabotor al valorilor europene. În plus, domnul Orban poate demonstra propriului electorat şi Bruxelles-ului că dictează politica Bucureştiului, lucru care îi reuşeşte din cauza vulnerabilităţilor politice ale României, devenită captivă a intereselor clicii penale din PSD şi ALDE, care, ca şi Viktor Orban, este ostilă standardelor şi reglementărilor europene. Clica penalilor din PSD şi ALDE s-a aliat, aşadar, cu UDMR, soldat disciplinat al Budapestei, pentru a trece prin Parlament scandaloasele legi ale justiţiei şi cele trei guverne PSD, inclusiv guvernul Dăncilă, despre care Kelemen Hunor a afirmat că are un program conceput "la o beţie cu bere". Drept recompensă, PSD şi ALDE i-au satisfăcut toate pretenţiile, indiferent cât au fost de nocive pentru democraţie şi pentru statul de drept. De ce s-ar mai schimba, aşadar, politica Ungariei, dacă România îi este oferită pe tavă?
- Elena Udrea a plecat în Costa Rica să-i facă o vizită prietenei sale, Alina Bica. Ceva mai repede, au plecat în călătorii fără întoarcere şi alţi clienţi ai DNA: Sebastian Ghiţă şi Radu Mazăre. Pofta asta de "lume largă" nu ascunde un scenariu, menit să îndepărteze de ţară, nişte oameni care ştiu prea mult despre "aleşii poporului"?
- Deşi este de domeniul speculaţiilor, există destule elemente care sugerează existenţa unui astfel de plan. Toţi aceşti fugari, condamnaţi în primă instanţă şi cu şanse infime de a obţine achitarea la completul de cinci al ÎCCJ, erau personaje importante în reţelele de tip mafiot care spoliază România, deşi poate că există şi altele şi mai importante. În tot cazul, nu puteau acţiona fără o protecţie la nivel înalt. Totodată, ei aveau legături cu personaje importante din serviciile secrete. Sebastian Ghiţă, de pildă, nici nu neagă acest lucru, iar fuga sa din ţară s-a produs imediat după o festivitate la sediul SRI. Iar Ghiţă nu era prieten doar cu Florian Coldea, ci şi cu fostul director al SRI, George Maior, marele său protector, despre care se vorbeşte prea puţin. Poate că domnului Maior îi convine ca Sebastian Ghiţă să se afle în siguranţă la Belgrad, protejat de rigorile justiţiei din România. Să nu uităm, de asemenea, comportamentul Elenei Udrea, care a recunoscut că i-a cunoscut bine pe Ghiţă, Coldea şi Maior şi a recurs public la gesturi din codul interlopilor, care asigurau - pe cine oare? - că nu a trădat nici un secret şi/sau personaj. Or, această omerta se plăteşte, iar doamna Udrea a ştiut probabil unde să prezinte nota de plată. Tot doamna Udrea şi-a ameninţat vehement foştii colegi de partid că nu va plăti singură matrapazlâcurile făcute de toţi. Putem presupune, deci, că există destule personaje importante, interesate să organizeze salvarea foştilor demnitari condamnaţi pentru corupţie, iar faptul că nici unul din fugari nu a avut interdicţie să părăsească România este destul de dubios în sine. Totuşi, fuga lor nu este o victorie, ci o recunoaştere a înfrângerii. Din păcate, ne scapă doar de câţiva mafioţi. Până la urmă, poate că am fi mai câştigaţi dacă toţi marii corupţi, rămaşi pe capul nostru, ar pleca prin Costa Rica sau Madagascar. Doar că ar fi păcat de Costa Rica - şi chiar de Madagascar!