Dar purificarea tenului prin polizare nu este singurul lor efect. Majoritatea acestor substanţe conţin în ele anumite mucilagii, care au capacitatea să absoarbă murdăria fixată adânc în pori. În plus, ele au şi o funcţie de protecţie a pielii împotriva poluării externe care face ravagii asupra obrazului. Substanţele solide de curăţire se recomandă mai ales în cazul tenurilor cu coşuri şi puncte negre, precum şi atunci când irigarea cu sânge a pielii este deficitară. Ele nu trebuie, în schimb, folosite pentru îndepărtarea machiajului.
Reţete
Seminţe, făinişuri şi lapte praf
Ingrediente: 1 ceaşcă făină de grâu, 1 ceaşcă seminţe decorticate de floarea-soarelui, 1 ceaşcă tărâţe de grâu, 1 ceaşcă lapte praf bine uscat, 1 ceaşcă săpun de copii, ras.
Mod de preparare: seminţele de floarea-soarelui gata decorticate se macină prin râşniţa de cafea, iar săpunul se dă pe răzătoarea mare (şi el trebuie să fie bine uscat). Se amestecă într-un vas cu făina, tărâţele şi laptele praf. Se pun într-un recipient închis ermetic.
Mod de întrebuinţare: se pune în palmă sau într-o casoletă mică, de sticlă, o linguriţă de amestec şi atâta apă caldă cât să se obţină o pastă groasă. Mai întâi se umezeşte faţa, apoi se aplică compoziţia pe obraz, masând-o blând, cu ambele mâini, în cercuri ce urcă dinspre gât către frunte. Nu e voie ca tenul să fie iritat prin manevre prea dure. După masaj, obrazul se clăteşte cu multă apă caldă, iar în final se şterge cu apă în care s-au pus 2-3 picături de lămâie sau de oţet de mere. După spălare, obrazul rămâne moale, bine irigat şi proaspăt.
Efect: curăţirea tenului cu făinişuri, lapte praf şi săpun se recomandă în cazul tenurilor cu impurităţi, grase şi cu pori dilataţi. Procedeul are însuşirea de a elibera porii înfundaţi, facilitând funcţia glandei sebacee. Formarea de puncte negre şi coşuri e combătută cu mult succes, iar urmele se vindecă uşor.
Migdale, fasole şi toporaşi
Ingrediente: 100 g făină de migdale (se găseşte în magazinele naturiste sau se poate obţine prin măcinare în râşniţa de cafea), 50 g făină de fasole boabe (se procedează la fel), 15 g rădăcină uscată şi măcinată de toporaşi (trei-fraţi-pătaţi).
Mod de preparare: toate ingredientele se pun într-un borcănel închis cu dop. Se amestecă cu puţină apă, cât să se formeze o pastă mai groasă, apoi se aplică pe obrazul umezit înainte, practicându-se acelaşi masaj ca în cazul reţetei deja prezentate. Se clăteşte cu multă apă şi la urmă cu un amestec de apă cu oţet.