Dar purificarea tenului prin polizare nu este singurul lor efect. Majoritatea acestor substanțe conțin în ele anumite mucilagii, care au capacitatea să absoarbă murdăria fixată adânc în pori. În plus, ele au și o funcție de protecție a pielii împotriva poluării externe care face ravagii asupra obrazului. Substanțele solide de curățire se recomandă mai ales în cazul tenurilor cu coșuri și puncte negre, precum și atunci când irigarea cu sânge a pielii este deficitară. Ele nu trebuie, în schimb, folosite pentru îndepărtarea machiajului.
Rețete
Semințe, făinișuri și lapte praf
Ingrediente: 1 ceașcă făină de grâu, 1 ceașcă semințe decorticate de floarea-soarelui, 1 ceașcă tărâțe de grâu, 1 ceașcă lapte praf bine uscat, 1 ceașcă săpun de copii, ras.
Mod de preparare: semințele de floarea-soarelui gata decorticate se macină prin râșnița de cafea, iar săpunul se dă pe răzătoarea mare (și el trebuie să fie bine uscat). Se amestecă într-un vas cu făina, tărâțele și laptele praf. Se pun într-un recipient închis ermetic.
Mod de întrebuințare: se pune în palmă sau într-o casoletă mică, de sticlă, o linguriță de amestec și atâta apă caldă cât să se obțină o pastă groasă. Mai întâi se umezește fața, apoi se aplică compoziția pe obraz, masând-o blând, cu ambele mâini, în cercuri ce urcă dinspre gât către frunte. Nu e voie ca tenul să fie iritat prin manevre prea dure. După masaj, obrazul se clătește cu multă apă caldă, iar în final se șterge cu apă în care s-au pus 2-3 picături de lămâie sau de oțet de mere. După spălare, obrazul rămâne moale, bine irigat și proaspăt.
Efect: curățirea tenului cu făinișuri, lapte praf și săpun se recomandă în cazul tenurilor cu impurități, grase și cu pori dilatați. Procedeul are însușirea de a elibera porii înfundați, facilitând funcția glandei sebacee. Formarea de puncte negre și coșuri e combătută cu mult succes, iar urmele se vindecă ușor.
Migdale, fasole și toporași
Ingrediente: 100 g făină de migdale (se găsește în magazinele naturiste sau se poate obține prin măcinare în râșnița de cafea), 50 g făină de fasole boabe (se procedează la fel), 15 g rădăcină uscată și măcinată de toporași (trei-frați-pătați).
Mod de preparare: toate ingredientele se pun într-un borcănel închis cu dop. Se amestecă cu puțină apă, cât să se formeze o pastă mai groasă, apoi se aplică pe obrazul umezit înainte, practicându-se același masaj ca în cazul rețetei deja prezentate. Se clătește cu multă apă și la urmă cu un amestec de apă cu oțet.
Efect: se recomandă mai ales în cazurile de tenuri încărcate, dar care nu suportă săpunul. Curăță murdăria în profunzime și înlătură celulele moarte. Nu trebuie folosit pe un ten machiat. Sâmburii de migdale pot fi înlocuiți cu succes de sâmburi de caise sau piersici.