Din cele descrise, reiese că afecţiunile şi simptomele dvs. sunt hipertrofia glandei tiroide, fără noduli şi fără modificarea nivelului hormonilor tiroidieni, insuficienţă luteală, ovare microchistice, uter fibromatos, stare de slăbiciune, adaptare redusă la frig, greutate corporală scăzută. Deoarece în nicio afecţiune nu se pot face recomandări pentru folosirea unor produse naturale, decât după o analiză holistică (globală), vom face doar câteva consideraţii generale asupra dezechilibrelor hormonale de care suferiţi.
Hormonii produşi de glanda tiroidă sunt T3 (tiriiodotironina), T4 (tiroxina) şi calcitonina. Rolul hormonilor tiroidieni este de a asigura creşterea şi maturizarea sistemului nervos (în special la copii), funcţionarea sistemului nervos la adulţi, metabolismul lipidelor, glucidelor, proteinelor, mineralelor, producerea energiei necesară organismului şi termoreglare. Reglarea sintezei hormonilor tiroidieni se face prin intermediul hipotalamusului şi al hipofizei, fiind influenţată de stresul psihic, fizic, temperatură, dar şi de variaţiile hormonilor sexuali (estrogen, progesteron, testosteron). Tiroida influenţează la rândul ei funcţionarea sistemului cardiovascular, osteo-articular, respirator, nivelul hormonilor sexuali (estrogen, progesteron, testosteron), glicemia, hormonii de stres. Hipotiroidismul este o afecţiune în care glanda tiroidă nu produce cantităţi suficiente de hormoni tiroidieni.
Principalele simptome ale hipotiroidismului sunt oboseală, slăbiciune, sensibilitate crescută la frig, constipaţie, creştere în greutate, piele uscată, căderea părului, crampe musculare, tulburări de memorie, de concentrare, depresie, agitaţie, anemie, hipercolesterolemie. La femei, hipotiroidismul poate fi asociat cu sindromul ovarelor polichistice (manifestat prin anovulaţie cronică, amenoree, hirsutism (păr excesiv pe faţă şi corp), acnee, ciclu menstrual neregulat, infertilitate), fibroame uterine, menopauză precoce, chisturi/fibroame mamare. Netratat, hipotiroidismul poate produce hipertrofia tiroidei şi agravarea simptomelor (hipotermie, hipotensiune arterială, tulburări respiratorii, scăderea glicemiei, convulsii, şoc şi chiar comă). De reţinut că unele manifestări cum ar fi scăderea în greutate pot fi cauzate atât de nivelul scăzut, pe o perioadă îndelungată, a funcţiei tiroidiene, dar şi de alte afecţiuni care pot însoţi hipotiroidia, cum ar fi boala celiacă.
Situaţia dvs., în care afecţiunea tiroidei a produs un "lanţ" de alte tulburări endocrine, impune o abordare individualizată şi complexă. Reglarea funcţiei tiroidiene necesită, de obicei, echilibrarea întregului sistem endocrin. Deoarece cauza exactă, complicaţiile şi evoluţia bolii variază de la o persoană la alta, în Centrul de Medicină Integrativă SECOM, recomandările pentru tratamente naturale se fac pe baza analizei holistice (gobale) a fiecărui bolnav. Nu toţi pacienţii cu hipotiroidism se simt la fel. Unii nu au modificări sau au modificări foarte uşoare ale hormonilor tiroidieni şi se simt foarte bine, în timp ce alţii au simptomele specifice hipotiroidiei. În Centrul de Medicină Integrativă SECOM asociem tratamentele naturale cu cele alopate pentru:
* reglarea funcţiei tiroidei;
* obţinerea unei stări "de bine" a pacientului prin ameliorarea simptomatologiei;
* reducerea riscului complicaţiilor grave care pot apărea dacă hipotiroidismul nu este tratat.
Produsele naturale folosite în Centrul de Medicină Integrativă SECOM conţin dozele optime de substanţe active standardizate obţinute prin tehnologii avansate brevetate, sunt extrem de bine verificate, decontaminate, purificate, ceea ce le conferă eficienţă şi siguranţă maximă.
Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72
"Caut un tratament naturist pentru rinită alergică şi afte bucale"
(Răspuns pentru ALEXANDRU MERDARIU - Bistriţa, F. AS nr. 1298)
În vestul Europei, în ultimii 10 ani, prevalenţa rinitei alergice a crescut de 3-5 ori, alergia la polen afectând 15-20% din populaţie. Cauza cea mai frecventă de rinită alergică perenă este expunerea la praful de acarieni (Dermatophagoides) şi la alergenii de origine animală (câini, pisici, animale de companie).
Rinita alergică este o boală imună ereditară, cu manifestări specifice la nivelul mucoasei nazale: obstrucţie nazală cu senzaţie de nas înfundat, rinoree seroasă (nasul curge continuu), strănut în salve, prurit nazal, hipoanosmie (pierderea mirosului), tuse provocată de secreţiile nazale care se scurg în faringe, cefalee, afectarea conjunctivelor cu lăcrimare abundentă şi dureri oculare, afte bucale dureroase.
Pe primul loc în planul terapeutic al rinitei alergice se află carenţa alergenică, aceasta însemnând evitarea alergenilor din apropierea pacientului: polenul, praful de casă, mucegai, pene şi fulgi, plante şi animale de casă. Vă recomand următoarea schiţă de tratament:
* Dimineaţa şi seara, după masă, se efectuează lavajul foselor nazale cu o soluţie salină (1 lingură sare gemă la 1 litru apă călduţă), sau soluţii sterile din apă de mare (Rhinomer, Nazomer, Sterimar).
* Se instilează în fosele nazale, câte două picături dintr-o soluţie preparată (reţetă magistrală proprie).
* 10 zile şedinţe de aerosoli cu câte o fiolă de flixotide nebules 0,5 mg sau Dexametazonă diluată în 10 ml ser fiziologic.
* Pulverizaţii cu Ocnasept (aerosol salin natural, cu extract din plante medicinale aromatice) în aerul din încăperi, în special deasupra patului unde dormiţi, în vederea optimizării microclimatului ambiental şi îndepărtării alergenilor din aerul respirat.
* Tratamentul fondului atopic-alergic şi al crizelor de dispnee prin: hiposensibilizare, administrare de antihistaminice orale, glucocorticoizi şi simpaticomimetice, numai sub stricta supraveghere a medicului curant.
* Completarea tratamentului alopat cu extract din coacăz-negru (2 x 50 picături pe zi), ceai de trei-fraţi-pătaţi şi ceai de urzică, câte 2 căni pe zi.
* Aerosoloterapie salină în staţiunile balneoclimaterice Ocna-Sibiului, Govora, Bazna.
* Ionizări endonazale cu sol. de calciu 1%.
Pentru tratamentul aftelor bucale, se badijonează cavitatea bucală de 2-3 ori pe zi cu soluţie de glicerină cu propolis şi gălbenele (TIS) şi soluţie PlantaGingival (extract de gălbenele, rădăcină de tătăneasă şi revent).
Farm. Liliana Samson - Expert Good Days Therapy, tel: 0752/269.237
"După infecţii urinare repetate, m-am ales cu o leziune în vezică"
(Răspuns pentru IULIANA - Bucureşti, F. AS nr. 1297)
Infecţiile urinare prezintă anumite simptome caracteristice: nevoia imperioasă de urinare, însoţită de senzaţie de presiune, disconfort, urinarea în cantităţi mici, des, atât pe timpul zilei, cât şi pe timpul nopţii, senzaţie de durere, arsuri, înţepături, durere în partea inferioară a spatelui şi în regiunea perineală atât la femei, cât şi la bărbaţi, uneori asociată cu febră, frisoane, urină colorată roşiatic. Cauzele pot fi multiple, pornind de la prezenţa E.Coli sau a altor bacterii, unele medicamente, prezenţa sondelor urinare, sensibilitate în urma folosirii unor produse locale, sau sunt consecinţa diabetului zaharat, a pietrelor la rinichi etc. Leziunile vezicii urinare, fără a vorbi aici de rupturi sau traumatisme severe, se manifestă prin dureri uşoare în zona abdominală, însoţite de simptomele clasice ale unei infecţii urinare: urină tulbure, miros urât, uneori hematurie. Evident că este necesar un control de specialitate pentru a preveni apariţia complicaţiilor. O leziune a vezicii trebuie monitorizată cu mare atenţie, existând riscul unor infecţii severe foarte grave. Tratamentul presupune în primul rând ameliorarea simptomelor, fără a avea rol definitoriu asupra recidivelor. Atunci când este cazul, se recomandă administrarea de antibiotice cu acţiune ţintită, antiseptice urinare, antiinflamatoare, antispastice, antipiretice, pentru reducerea febrei, aport crescut de lichide, administrarea de vitamina C (modifică pH-ul urinei), fibre în stare naturală (legume, fructe) care să asigure un tranzit intestinal corect. CalmUrin Forte este un extract superconcentrat din fructe de Merişor Canadian, fără coloranţi, conservanţi, arome artificiale, obţinut prin ecotehnologie de ultimă generaţie, ce susţine sănătatea aparatului reno-urinar. CalmUrin Forte reduce disconfortul în timpul urinării, împiedică aderarea bacteriilor de tractul urinar, reface flora bacteriană prietenoasă şi reduce frecvenţa micţiunilor. O infecţie urinară recidivantă poate fi provocată şi de slăbirea sistemului imunitar, mai ales în urma curelor prelungite cu antibiotic. Formula brevetată din InoCell are rolul de a regla imunitatea organismului, ajutând în acelaşi timp la susţinerea funcţiei hepatice în urma tratamentelor agresive cu antibiotic.
Multă sănătate!