Răspuns pentru CAMELIA - Bistrița, F. AS nr. 1292 - "Am fost diagnosticată cu hipertrofia glandei tiroide"

Redactia
Centrul de Medicină Integrativă "SECOM(R)" București, str. Știrbei Vodă nr. 150, bl. 26C, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00, e-mail: consultanta@secom.ro, www.secom.ro

Din cele descrise, reiese că afecțiunile și simp­to­mele dvs. sunt hipertrofia glandei tiroide, fără noduli și fără modificarea nivelu­lui hormonilor tiroidieni, insufi­ciență luteală, ovare microchistice, uter fibromatos, stare de slăbi­ciu­ne, adaptare redusă la frig, greu­tate corporală scăzută. Deoarece în nicio afecțiune nu se pot face recomandări pentru folosirea unor produse naturale, decât după o ana­liză holistică (globală), vom face doar câteva con­siderații generale asupra dezechilibrelor hor­monale de care suferiți.
Hormonii produși de glanda tiroidă sunt T3 (tiriiodotironina), T4 (tiroxina) și calcitonina. Rolul hormonilor tiroidieni este de a asigura creșterea și maturizarea sistemului nervos (în special la copii), funcționarea sistemului nervos la adulți, metabolismul lipidelor, glucidelor, proteinelor, minera­le­lor, producerea energiei necesară organismului și termoreglare. Re­glarea sintezei hormonilor tiroi­dieni se face prin intermediul hi­potalamusului și al hipofizei, fiind influențată de stresul psihic, fizic, temperatură, dar și de variațiile hormonilor sexuali (estrogen, pro­gesteron, testosteron). Tiroida in­fluențează la rândul ei funcțio­narea sistemului cardiovascular, osteo-articular, respirator, nivelul hormonilor sexuali (estrogen, pro­gesteron, testosteron), glicemia, hormonii de stres. Hipotiroidis­mul este o afecțiune în care glanda tiroidă nu produce cantități suficiente de hormoni tiroidieni.
Principalele simptome ale hipotiroidismului sunt oboseală, slăbiciune, sensibilitate crescută la frig, constipație, creștere în greutate, piele uscată, că­derea părului, crampe musculare, tulburări de me­morie, de concentrare, depresie, agitație, ane­mie, hipercolesterolemie. La femei, hipotiroidismul poate fi asociat cu sindromul ovarelor polichistice (manifestat prin anovulație cronică, amenoree, hirsu­tism (păr excesiv pe față și corp), acnee, ciclu menstrual neregulat, infertilitate), fibroame uterine, menopauză precoce, chisturi/fibroame mamare. Ne­tratat, hipotiroidismul poate produce hipertrofia tiroidei și agravarea simptomelor (hipotermie, hi­po­tensiune arterială, tulburări respiratorii, scăderea glicemiei, convulsii, șoc și chiar comă). De reținut că unele manifestări cum ar fi scăderea în greutate pot fi cauzate atât de nivelul scăzut, pe o perioadă îndelungată, a funcției tiroidiene, dar și de alte afec­țiuni care pot însoți hipotiroidia, cum ar fi boala celiacă.
Situația dvs., în care afecțiunea tiroidei a produs un "lanț" de alte tulburări endocrine, impune o a­bor­dare individualizată și complexă. Reglarea func­ției tiroidiene necesită, de obicei, echilibrarea între­gului sistem endocrin. Deoarece cauza exactă, com­plicațiile și evoluția bolii variază de la o per­soa­nă la alta, în Centrul de Medicină Integrativă SECOM, recomandările pentru tratamente naturale se fac pe baza analizei holistice (gobale) a fiecărui bolnav. Nu toți pacienții cu hipotiroidism se simt la fel. Unii nu au modificări sau au modificări foarte ușoare ale hormonilor tiroidieni și se simt foarte bine, în timp ce alții au simptomele specifice hipo­ti­roidiei. În Centrul de Medicină Integrativă SECOM asociem tratamentele naturale cu cele alopate pentru:
* reglarea funcției tiroidei;
* obținerea unei stări "de bine" a pacientului prin ameliorarea simptomatologiei;
* reducerea riscului complicațiilor grave care pot apărea dacă hipotiroidismul nu este tratat.
Produsele naturale folosite în Centrul de Me­dicină Integrativă SECOM conțin dozele optime de substanțe active standardizate obținute prin tehno­logii avansate brevetate, sunt extrem de bine veri­ficate, decontaminate, purificate, ceea ce le conferă eficiență și siguranță maximă.


Dr. IOAN GH. MĂRGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, Bd. Victoriei nr. 6, tel. 0722/73.52.72

"Caut un tratament naturist pentru rinită alergică și afte bucale"
(Răspuns pentru ALEXANDRU MERDARIU - Bistrița, F. AS nr. 1298)


În vestul Europei, în ultimii 10 ani, prevalența rinitei alergice a crescut de 3-5 ori, alergia la polen afectând 15-20% din populație. Cauza cea mai frecventă de rinită alergică perenă este expunerea la praful de acarieni (Dermatophagoides) și la aler­genii de origine animală (câini, pisici, animale de companie).
Rinita alergică este o boală imună ereditară, cu manifestări specifice la nivelul mucoasei nazale: obstrucție nazală cu senzație de nas înfundat, rino­ree seroasă (nasul curge continuu), strănut în salve, prurit nazal, hipoanosmie (pierderea mirosului), tuse provocată de secrețiile nazale care se scurg în faringe, cefalee, afectarea conjuncti­ve­lor cu lăcrimare abundentă și du­reri oculare, afte bucale dure­roase.
Pe primul loc în planul tera­peutic al rinitei alergice se află carența alergenică, aceasta în­semnând evitarea alergenilor din apropierea pacientului: po­le­nul, praful de casă, mucegai, pene și fulgi, plante și animale de casă. Vă recomand următoa­rea schiță de tratament:
* Dimineața și seara, după masă, se efectuează lavajul fo­se­lor nazale cu o soluție salină (1 lingură sare gemă la 1 litru apă călduță), sau soluții sterile din apă de mare (Rhinomer, Nazomer, Sterimar).
* Se instilează în fosele nazale, câte două picături dintr-o soluție preparată (rețetă magistrală proprie).
* 10 zile ședințe de aerosoli cu câte o fiolă de flixotide nebules 0,5 mg sau Dexametazonă diluată în 10 ml ser fiziologic.
* Pulverizații cu Ocnasept (ae­ro­sol salin natural, cu extract din plante medicinale aromatice) în ae­rul din încăperi, în special deasupra patului unde dor­miți, în vederea optimizării microclimatului am­biental și îndepărtării alergenilor din aerul respirat.
* Tratamentul fondului atopic-alergic și al crizelor de dispnee prin: hiposensibilizare, admi­nistrare de antihistaminice orale, glucocorticoizi și simpaticomimetice, numai sub stricta supraveghere a medicului curant.
* Completarea tratamentului alopat cu extract din coacăz-negru (2 x 50 picături pe zi), ceai de trei-frați-pătați și ceai de urzică, câte 2 căni pe zi.
* Aerosoloterapie salină în stațiunile balneo­climaterice Ocna-Sibiului, Govora, Bazna.
* Ionizări endonazale cu sol. de calciu 1%.
Pentru tratamentul aftelor bucale, se badijo­nea­ză cavitatea bucală de 2-3 ori pe zi cu soluție de glicerină cu propolis și gălbenele (TIS) și soluție PlantaGingival (extract de gălbenele, rădăcină de tătăneasă și revent).


Farm. Liliana Samson - Expert Good Days Therapy, tel: 0752/269.237

"După infecții urinare repetate, m-am ales cu o leziune în vezică"
(Răspuns pentru IULIANA - București, F. AS nr. 1297)


Infecțiile urinare prezintă anumite simptome caracteristice: nevoia imperioasă de urinare, însoți­tă de senzație de presiune, disconfort, urinarea în cantități mici, des, atât pe timpul zilei, cât și pe tim­pul nopții, senzație de durere, arsuri, înțepături, durere în partea inferioară a spatelui și în regiunea perineală atât la femei, cât și la bărbați, uneori aso­ciată cu febră, frisoane, urină colorată roșiatic. Cauzele pot fi multiple, por­nind de la prezența E.Coli sau a altor bacterii, unele medicamente, prezența sondelor urinare, sensibilitate în urma folosirii unor produse locale, sau sunt consecința diabetului zaharat, a pie­trelor la rinichi etc. Leziunile vezicii urinare, fără a vorbi aici de rupturi sau traumatisme severe, se manifestă prin dureri ușoare în zona abdominală, însoțite de simptomele clasice ale unei infecții urinare: urină tulbure, miros urât, uneori hematurie. Evident că este necesar un con­trol de specialitate pentru a preveni apariția compli­ca­țiilor. O leziune a vezicii trebuie monitorizată cu mare atenție, existând riscul unor infecții severe foarte grave. Tratamentul presupune în primul rând ameliorarea simptomelor, fără a avea rol definitoriu asupra recidivelor. Atunci când este cazul, se reco­mandă administrarea de antibiotice cu acțiune țin­tită, antiseptice urinare, antiinflamatoare, antispas­tice, antipiretice, pentru reducerea febrei, aport crescut de lichide, administrarea de vitamina C (mo­difică pH-ul urinei), fibre în stare naturală (le­gume, fructe) care să asigure un tranzit intestinal corect. CalmUrin Forte este un extract super­concentrat din fructe de Merișor Canadian, fără coloranți, conservanți, arome artificiale, obținut prin ecotehnologie de ultimă generație, ce susține sănătatea aparatului reno-urinar. CalmUrin Forte reduce disconfortul în timpul urinării, împiedică aderarea bacteriilor de tractul urinar, reface flora bacteriană prietenoasă și reduce frecvența micțiu­nilor. O infecție urinară recidivantă poate fi pro­vocată și de slăbirea sistemului imunitar, mai ales în urma curelor prelungite cu antibiotic. Formula brevetată din InoCell are rolul de a regla imunitatea organismului, ajutând în același timp la susținerea funcției hepatice în urma tratamentelor agresive cu antibiotic.
Multă sănătate!