* Nu vă despărțiți de Păducel - Pentru problemele de circulație există o plantă de leac - și anume păducelul. El conține principii active care îmbunătățesc funcționarea inimii, întăresc vasele coronariene și stabilizează sistemul circulator. Și atunci când suntem extenuați și lipsiți de putere, păducelul ne va revigora. Poate fi administrat sub formă de ceai, tinctură sau medicamente care includ în formula lor extracte de păducel.
* Și piersicile întăresc vasele de sânge, reduc o tensiune arterială prea ridicată și, în același timp, combat constipația. Iată acum o veste bună pentru amatorii de bere: un pahar băut pe zi (însă nu mai multe!) poate întări inima și aparatul circulator. În plus, curăță și căile urinare.
* Un grepfruit pentru mai multă forță - Dacă vremea nestatornică vă creează probleme circulatorii, aflați că există un remediu natural care vă poate ajuta. Beți zilnic câte un pahar cu suc de grepfruit, care vă pune la dispoziție numeroase substanțe ce protejează inima și chiar micșorează riscul unui eventual infarct. Ele se găsesc în cantitate maximă în grepfruitul roșu. Dar atenție: în cazul când luați medicamente pentru tratarea hipertensiunii sau a inimii, trebuie să știți că sucul acrișor al cestui fruct va bloca metabolizarea preparatelor farmaceutice. În consecință, va ajunge în sânge o doză mai mare de substanță activă, astfel încât efectul preparatelor va fi mai puternic decât s-a dorit.
* O perie contra frigului - Nu numai schimbările rapide ale vremii ne fac dificultăți, ci și temperaturile scăzute. Iarna, mulți oameni au mâinile în permanență reci. Cauza o constituie tulburările circulației periferice, pentru care va trebui să cereți sfatul unui medic. Însă încercați mai întâi cu băi calde la mâini și masaje. Procurați-vă o perie confecționată din fire de păr natural și întrebuințați-o pentru a vă masa mâinile și labele picioarelor. Astfel vă activați microcirculația. De asemenea, membrele reci se pot masa și cu mâinile goale. Important este să executați mișcări circulare și de frământare suficient de energice.
Tensiunea arterială
Măsurați-vă tensiunea periodic, deoarece riscul de hipertensiune crește odată cu înaintarea în vârstă. Până la 35 de ani, suferă de această afecțiune cam un om din zece, iar începând de la 65, unul din patru. Și numai jumătate din ei știu că sunt bolnavi. Tensiunea mărită este o cauză frecventă a infarctului miocardic, care ucide un număr tot mai mare de oameni. Deși riscul de declanșare a unui infarct poate fi redus la minimum prin câteva modificări simple ale stilului de viață. Lăsați-vă de fumat, scăpați de kilogramele de prisos, tratați-vă hipertensiunea, coborâți nivelul colesterolului, faceți mai multă mișcare, nu mâncați lucruri care vă îngreunează stomacul, evitați stresul psihic, efortul prelungit și schimbările bruște de temperatură.
* Falsele dureri cardiace - Dacă nu sunteți cardiaci și totuși simțiți pe neașteptate dureri în zona inimii, ieșiți mai întâi la aer și încercați să faceți acolo câteva exerciții de respirație. Este posibil ca o respirație anormală, accelerată, să vă fi provocat dureri în piept, care se aseamănă foarte mult cu durerile cardiace veritabile.
* Două căni de ceai de lavandă - Când tensiunea dvs. începe să crească sau deja a atins un nivel prea ridicat, aveți șanse s-o temperați cu două căni de ceai de lavandă pe zi. Pe lângă aceasta, faceți săptămânal două băi, amestecând în apa din cadă 4 litri de infuzie de lavandă. Și perele pot reduce valorile mărite ale tensiunii arteriale, întrucât conțin toate vitaminele complexului B și o cantitate însemnată de minerale. De aceea, pacienților hipertensivi li se recomandă adesea să-și fixeze o zi pe săptămână în care să mănânce între jumătate de kilogram și două kilograme de pere.
* Planta celților: Vâscul și-a cucerit de multă vreme un loc binemeritat în fitoterapie, ca remediu eficace în combaterea diverselor probleme legate de tensiune. Administrată sub formă de ceai, planta de vâsc - rămurele și frunze - reechilibrează tensiunea arterială. Și fructele deshidratate, bananele, lintea, fasolea uscată, semințele de floarea-soarelui contribuie la scăderea tensiunii. Secretul tuturor acestor alimente stă în conținutul lor bogat de potasiu. Mâncați mai des și câte un macrou la cuptor. Acizii grași Omega-3 din uleiul de pește coboară, la rândul lor, nivelul tensiunii.
* Ulei de măsline și cartofi fierți. Procedați ca italienii: înainte de masă, înmuiați o bucată de pâine albă în ulei de măsline presat la rece ori preparați-vă salata cu același ulei. Se găsește în el un polifenol numit oleuropeină, care dilată vasele și fluidizează sângele. Astfel, uleiul de măsline vă asigură protecție și împotriva infarctului. De asemenea, hipertensivii ar trebui să-și introducă regulat în meniu cartofi fierți în coajă. Aceștia înlocuiesc cu succes medicația, acolo unde este vorba doar de o creștere ușoară a tensiunii, iar dacă valorile sunt deja mari, ei vor fi oricum de folos, ca adjuvant pe lângă tratamentul alopat.
* Pentru hipotensivi: cafea. Există și persoane care au tensiunea arterială sub limita normală, în special dimineața și la schimbările de vreme. Cu condiția să nu creeze probleme, aceasta nu se consideră însă a fi o boală, ci mai degrabă un noroc, fiindcă oamenii cu tensiune scăzută au de obicei o durată de viață prelungită peste medie. Principala măsură terapeutică de luat la tensiunea scăzută constă într-un program de antrenament intensiv pentru aparatul circulator: dușuri alternative calde și reci, călcarea apei și jeturi după metoda Kneipp, gimnastică respiratorie, activitate sportivă permanentă (sportul ideal fiind înotul). Este necesar să dormiți suficient și să aveți un somn odihnitor. Alte remedii la îndemână și - de ce să nu recunoaștem? - foarte plăcute sunt o ceașcă de cafea sau jumătate de pahar de șampanie.
* În formă, încă de dimineață - Dacă aveți probleme de circulație dimineața, beți o cană sau două de ceai de rozmarin. Sau, după ce v-ați dat jos din pat, înmuiați o lavetă în apă rece, stoarceți-o puțin și frecați-vă brațele cu ea. Începeți de la dosul palmei drepte, urcați până la umăr și reveniți în jos pe fața internă a brațului. Pe urmă faceți același lucru cu brațul stâng. Apoi încă cinci minute de gimnastică și veți fi din nou în formă. Mai întâi, alergați pe loc. După aceea, faceți câteva genuflexiuni, iar la sfârșit balansați-vă încolo și încoace pe vârfurile picioarelor.
Vasele de sânge
Ca să rămânem sănătoși și plini de vitalitate, ar trebui să avem grijă de calitatea sângelui nostru. Pentru aceasta este nevoie să ne asigurăm un aport suficient de fier, să menținem fluiditatea sângelui și să facem consecvent mișcare. Astfel putem preveni o ateroscleroză prematură, ca și trombozele și infarctul.
Așadar, ce ar trebui să se regăsească în meniul dvs.? Fierul vi-l furnizează produsele din făină integrală, merele, pătrunjelul, arpagicul, fasolea uscată și meiul. Mâncați, de exemplu, o felie de pâine din făină integrală, unsă cu puțin unt și un pumn de arpagic tăiat mărunt, sau o budincă de mei cu mere.
* Pentru a vă păstra sângele fluid, trebuie să beți multe lichide, preferabil apă plată și ceaiuri de plante. Minimum doi litri pe zi. Și ceaiul verde are un efect pozitiv asupra sângelui. Mâncați usturoi, deoarece și el subțiază sângele și ajută vasele să rămână elastice. Dacă nu puteți suferi gustul usturoiului, apelați la preparatele cu usturoi. Se iau câte două capsule de trei ori pe zi.
* Sănătos pentru sânge este și peștele. Preparați mai des somon, macrou și heringi. Îi puteți consuma cu ardei iuți sau ciuperci shiitake, deoarece substanțele conținute în ele activează microcirculația.
* Pentru întărirea venelor - Când aveți picioarele obosite și dureroase, după o zi caniculară, turnați șapte litri de apă călduță într-o găleată și dizolvați în ea un pumn de sare grunjoasă. Faceți o baie la picioare, de numai zece minute, iar după aceea, stimulați-vă circulația locală cu un masaj executat cu peria și apoi ungeți-vă picioarele cu ulei de măsline.