Dacă aveți o tulburare gastrică, nu vă grăbiți să luați pastile. Există rețete tradiționale cu plante și mirodenii capabile să restabilească funcționarea normală a stomacului. Aceste remedii naturale vă ajută la fel de bine sau poate chiar mai bine decât medicamentele alopate. De exemplu, preparați-vă o infuzie din anason, fenicul și chimen, în părți egale. Condimentele amintite întăresc stomacul, reglează digestia și previn neplăcerile de la sfârșitul meselor: senzația de apăsare dureroasă în zona superioară a abdomenului, ca și faptul că vă simțiți greoi și apatici.
Un leac foarte bun pentru așa-numitul "stomac iritabil" este combinația de ulei de mentă și ulei de chimen. Ca un adevărat "peacemaker gastric", acest amestec de uleiuri produce un efect de stimulare directă a musculaturii stomacului. Și sucul de cartofi vă poate fi de folos. Luați atât cât încape într-un păhărel de țuică și țineți-l în gură câteva minute, înghițindu-l apoi puțin câte puțin.
Cura cu mușețel
Celor ce suferă de un disconfort gastric de origine nervoasă li se recomandă o cură cu mușețel. Beți în fiecare seară un sfert de litru de ceai de mușețel călduț. După aceea, stați întinși pe spate timp de cinci minute, alte cinci minute pe partea dreaptă, pe urmă pe burtă și în final pe partea stângă. Infuzia de mușețel are o acțiune calmantă asupra mucoasei gastrice.
Surogat de cafea
Persoanele care nu tolerează cafeaua dintr-un motiv sau altul o pot înlocui cu un surogat compus din orz, grâu, cicoare și ghinde uscate și măcinate. Acesta are un gust plăcut și, ceea ce este mai important, stimulează ficatul și secreția biliară, îmbunătățind digestia (în primul rând pe aceea a proteinelor) prin conținutul său de principii amare, acid tanic, inulină, fructoză și maltoză. Surogatul împiedică inflamarea pereților stomacului și ai intestinului, acoperindu-i cu un strat protector și astfel previne una dintre afecțiunile cele mai răspândite în zilele noastre: gastrita. Vitaminele din complexul B, care se găsesc în orz, întăresc nervii și contribuie la o mai bună gestionare a stresului. Licoarea se prepară cât se poate de simplu: încălziți un sfert de litru de lapte și amestecați în el două lingurițe cu vârf de pulbere de surogat instant. Îndulciți cu jumătate de linguriță de zahăr brun de trestie.
Tumorile n-au nicio șansă
Varza creață oferă stomacului și intestinului protecție împotriva tumorilor. Această legumă cu calități multiple vă furnizează cantități însemnate de vitamina C. În vreme ce vitamina C din celelalte produse naturale se distruge prin prelucrare termică, ea rămâne intactă în varza creață, chiar și în condiții de fierbere mai îndelungată. Încercați niște sărmăluțe vegetariene din morcovi, țelină, fasole și mazăre, împachetate în frunze de varză creață. Cu puțin ulei de măsline, vor fi un răsfăț culinar și o delectare pentru stomac.
Când se înfurie stomacul
În perioada sărbătorilor, când se consumă mai mult alcool și mâncărurile sunt mai consistente, se întâmplă deseori să suferiți de arsuri la stomac. Este consecința unei creșteri a acidității gastrice. Iată o rețetă eficientă contra acestui inconvenient: beți un pahar de suc de varză. Glutamina conținută în el alcalinizează mediul gastric. Sau mestecați o bucățică de lemn dulce. Arsurile se pot combate și cu două felii de cartof crud (curățate de coajă) și trei alune. Sau, dacă vă lăsați duși de val și mâncați exagerat de mult, beți zilnic un sfert de litru de suc de țelină. Încercați pulberea de ghimbir și, în cazul când nu vă deranjează gustul ei iute, luați câte un vârf de cuțit înainte de fiecare masă.
Dacă arsurile la stomac revin, schimbați-vă pentru o vreme programul meselor. Mâncați de mai multe ori pe zi, micșorând însă porțiile și mestecând fără grabă fiecare îmbucătură. În tot acest timp, evitați complet alcoolul. După câteva zile, vă veți simți cu siguranță mai bine.
INTESTINUL
Problemele intestinale apar de cele mai multe ori din cauza alimentației greșite. De exemplu, ponderea redusă a legumelor și fructelor în hrana dvs., preponderența alimentelor sărace în fibre și a produselor din făină albă, ca și consumul mare de carne și dulciuri, o lege în perioada Crăciunului, reprezintă erori care se vor solda cu urmări nedorite. De asemenea, luați în considerare această regulă de aur: bine mestecat, înseamnă pe jumătate digerat. Masticația atentă scutește intestinul de o muncă suplimentară.
Mai mare decât am crede
Cu o suprafață totală de 150 metri pătrați, intestinul este cel mai mare organ din interiorul corpului nostru și reprezintă aproximativ 80% din capacitatea de autoapărare a organismului. Totodată, el este principalul organ de contact dintre interiorul corpului și mediul înconjurător. Sănătatea noastră depinde în mare măsură de prezența unei flore intestinale normale și active. Dezechilibrele ei ne fac vulnerabili la numeroase boli.
Miraculoasele semințe de in
Semințele de in ajută la întreținerea unei flore intestinale sănătoase, formând un mediu care priește de minune bacteriilor probiotice. Și pentru că, așa cum arătam mai sus, 80% din imunitatea noastră provine din intestin, înseamnă că ele ne consolidează implicit rezistența la diverse afecțiuni. Contribuie și la micșorarea riscului de cancer, prin faptul că absorb și transportă afară din intestin o serie de substanțe toxice. Muiate înainte de a fi înghițite, semințele de in lasă în apă o cantitate oarecare de ulei, dar și mucilagii, puse în evidență de ușoara tulburare a apei. Aceste mucilagii se depun ca o peliculă pe mucoasele stomacului și intestinului, îndeplinind un dublu rol: de protecție și în același timp de regenerare, de vindecare a eventualelor inflamații.
Stimulente digestive
Este întotdeauna utilă stimularea digestiei prin consumul anumitor alimente. Printre acestea se numără, alături de semințele de in, și boiaua dulce de ardei, piperul, curry, muștarul, hreanul, supele de legume gătite fără grăsime și lichidele cu gust amărui, ca sucul de anghinare.
Și castraveții pot da o mână de ajutor digestiei. Cea mai importantă enzimă prezentă în castraveți este erepsina, care asigură prelucrarea completă a proteinelor ingerate. De aceea, este indicat să mâncați lângă carne un castravete crud sau o salată de castraveți.
Păhărelul de tărie nu-și prea are rostul
O tărie băută după un meniu copios "ca să se digere mai bine mâncarea" vă creează probabil o stare subiectivă de confort, însă nu impulsionează defel digestia ci, dimpotrivă, o face mai lentă. Băuturile cu un procent ridicat de alcool încetinesc mișcările stomacului, din care cauză alimentele vor rămâne mai mult timp în tractul digestiv. Mai sănătoasă decât țuica sau votca este o plimbare imediat după masă. Puteți păși puțin și în vârful picioarelor. Aceasta va activa circulația sângelui în tot corpul.
Condimentați cu plante și zarzavaturi
Întrebuințați cât mai puțină sare în bucătărie și, în măsura în care este posibil, asezonați-vă mâncărurile mai degrabă cu zarzavaturi și plante proaspete: arpagic, pătrunjel, cimbru, năsturel, busuioc etc. Ele nu numai că dau un gust bun preparatelor culinare, dar au și o influență benefică asupra digestiei și a sistemului circulator, realizând totodată un aport substanțial de vitamine și minerale. Vă sfătuim să le puneți în cratiță abia la sfârșit, întrucât procesul de fierbere ar face să se piardă vitamine prețioase. În bucătăria persoanelor atente la sănătatea lor, sarea ar trebui să joace un rol cu totul secundar. Rețineți așadar sfatul nostru: condimentați în principal cu verdețuri.
Apărați-vă de salmonella
Pericolul infectării cu această bacterie este deosebit de mare mai ales în lunile de vară. Consumați numai ouă foarte proaspete și dați-le deoparte pe cele cu coaja crăpată, chiar dacă este vorba de o simplă fisură. Prăjiți bine omleta și întoarceți ochiurile în tigaie pe ambele părți. Ouăle fierte nu trebuie să fie moi, ci tari. În zilele caniculare, este preferabil să renunțați la salata de cartofi cu maioneză, la prăjituri tiramisu, la pudinguri și creme preparate cu ouă crude, ca și la carnea tocată, prăjită doar superficial. Nu mâncați niciodată - și în mod special în zilele foarte fierbinți - o înghețată care a început deja să se topească sau una care a fost recongelată, după ce s-a topit. Acolo îi place temutei bacterii salmonella să se înmulțească.
PROBLEME DIGESTIVE
Balonările
Chimenul este considerat condimentul care combate cel mai eficient balonările, efectele sale antispastice, de stimulare a digestiei și a poftei de mâncare fiind atestate medical. De Crăciun, popularitatea lui bate tot. Semințele de chimen se pun la pâine și prăjituri, de asemenea și la unele legume fierte, cum ar fi cartofii și varza, dar și la varza murată, friptura de porc, rață și gâscă. Se potrivesc perfect și cu peștele fiert și cârnații. Când aveți crampe abdominale și sunteți balonați, vă vor fi de ajutor și două până la patru căni de ceai de chimen băute între mese, precum și o compresă cu ulei de chimen. Încă o rețetă contra flatulenței, care a trecut cu succes proba timpului: dați într-un clocot două linguri de semințe de mărar într-un sfert de litru de vin alb iar apoi, după ce s-a răcit, strecurați. Ori de câte ori vă chinuie balonările, beți cu înghițituri mici câte 40 mililitri din acest vin.
În asemenea situații sunt indicate îndeosebi masajele abdominale. Topiți în bain-marie două linguri de unt nesărat și, când a devenit fluid, amestecați în el câte jumătate de linguriță de chimen, fenicul și anason, măcinate fin. Încălziți totul în bain-marie încă zece minute și apoi strecurați printr-un tifon. Cu alifia astfel obținută ungeți-vă abdomenul și țineți-l la căldură.
Fasole, fără inconvenientul gazelor intestinale
Vă place să mâncați fasole, însă nu îndrăzniți, fiindcă după aceea vă balonați de fiecare dată și în intestinul dvs. se formează gaze? Nicio problemă. Nu va trebui să renunțați la acest aliment atât de sănătos. Iată un truc salvator: spălați boabele de fasole și lăsați-le patru ore la muiat în apă fierbinte. Pe urmă aruncați apa în care le-ați muiat și puneți-le la fiert în alta, proaspătă. Nici varza nu vă va provoca balonări, dacă o țineți la congelator 24 de ore, înainte de a o mânca. Iar pentru a evita balonările de care se face vinovată ceapa, este suficient s-o introduceți pentru doar trei minute într-un castron cu apă răcită cu cuburi de gheață. Apoi o puteți amesteca liniștiți în salată, fără să vă temeți de "efectele ei secundare".
Diareea
Un procedeu practic și foarte simplu: beți ceai negru. Este o metodă sigură, cu condiția să respectați o regulă anume. Pentru ca frunzele de ceai să elibereze în apă substanțele active necesare, ceaiul trebuie să stea la infuzat 15 minute. Poate că băutorilor pasionați de ceai li se va părea absurd, dar numai astfel vă puteți ajuta digestia.
O altă posibilitate: pentru o perioadă, beți în fiecare zi câte o sticlă de suc de afine nediluat și neîndulcit. Afinele și sucul lor prezintă avantaje demne de luat în seamă. Ele funcționează ca un antibiotic natural și, după o infecție intestinală, refac mucoasele afectate și elimină bacteriile rămase în intestin. Deseori, diareea este declanșată de administrarea unor medicamente. Întrebați-vă medicul și căutați în prospectele medicamentelor pe care le-ați luat în ultimul timp informații despre posibilele lor reacții adverse. Împotriva diareei trebuie să întreprindeți neapărat ceva, căci scaunele moi duc cu ele toți nutrienții din alimente, de care organismul dvs. avea atâta nevoie și pe care abia aștepta să-i valorifice.
Constipația
Adesea, erorile de nutriție sunt cele care dau naștere constipației. Mâncăm prea mult, prea gras, nu avem grijă să ne asigurăm cantitatea necesară de fibre și bem prea puține lichide. Doriți să vă păstrați silueta tinerească pe durata sărbătorilor? Va trebui să vă modificați alimentația pe termen lung și să faceți suficientă mișcare. În meniul dvs. trebuie să se regăsească zilnic legumele și fructele proaspete, ca și produsele din făină integrală. Și măriți consumul de lichide! Plimbați-vă zilnic cu bicicleta și mergeți regulat la înot. Ori de câte ori aveți posibilitatea, profitați de perioadele cu vreme frumoasă pentru ieșiri în natură și drumeții. Faceți gimnastică acasă, fie dimineața, îndată după ce v-ați dat jos din pat, fie mai târziu, în cursul zilei.
Pentru ca mersul la toaletă să nu mai fie un chin
Seara, înainte de culcare, turnați 1/4 litru de apă plată într-un pahar, acoperiți-l și lăsați-l să stea la temperatura camerei până în dimineața următoare. Beți paharul cu apă stătută imediat după ce v-ați trezit, pe stomacul gol. Mai beți timp de câteva zile și 1/2 litru de ceai de salvie, împărțit în 3 porții repartizate pe toată durata zilei. Încercați și un ceai mate: se toarnă 1 cană de apă clocotită peste 2 lingurițe de frunze de mate și se lasă la infuzat 3 minute. Se beau 3 căni pe zi. La o constipație rebelă ajută deseori jumătate de pahar de suc de prune. Testați și această rețetă: un pahar de suc de legume sau zeamă de varză acră sau zer cu o lingură de pătrunjel, arpacaș, năsturel, ceapă sau usturoi, băut dimineța pe nemâncate.
Încă o metodă de combătut constipația: puneți la muiat seara 5 prune uscate într-o cană cu apă călduță, acoperiți-le și lăsați-le la temperatura camerei toată noaptea. Dimineața mestecați bine prunele muiate și apoi beți apa, care acum va avea o aromă plăcută de fructe. Sau mâncați dimineața, pe stomacul gol, un iaurt probiotic combinat cu o lingură de tărâțe de grâu. Iată și un leac de pe vremea străbunicilor noastre: muiați de seara o lingură de semințe de in în 1/4 litru de apă călduță, iar dimineața mestecați cu grijă semințele umflate și beți apa în care au stat peste noapte.
Ca și tărâțele, semințele de in fac parte din categoria acelor alimente care își măresc volumul în intestin, motiv pentru care sunt recomandate frecvent ca remediu împotriva constipației. Ele au avantajul de a nu fi asimilate de organism, ceea ce exclude din start riscul unor efecte secundare. Rezultatele se vor vedea abia după câteva zile. Pentru ca procedura să aibă succes, este neapărat necesar să sporiți consumul de lichide, căci altfel semințele înghițite nu se pot umfla.
Și încă o sugestie: de mai multe ori pe zi, întindeți-vă pe podea și masați-vă blând abdomenul cu ambele mâini. Sau, stând așezați pe un scaun, masați coloana vertebrală și mușchii spatelui pornind de jos, de la coccis, cu amândouă mâinile la stânga și la dreapta.
Prosoape roșii la baie
Sună ciudat, totuși o fărâmă de adevăr există în această poveste: culoarea roșie îi ajută pe unii să combată constipația. Fenomenul devine credibil, dacă ne gândim la faptul că, sub influența acestei culori, crește frecvența pulsului, se activează circulația și este stimulat metabolismul. Se spune de asemenea că lenjeria de pat colorată în roșu ar înviora libidoul. Pe de altă parte însă, ea are dezavantajul de a perturba somnul.
Hemoroizii
O consecință frecventă a constipației o reprezintă apariția hemoroizilor - o afecțiune extrem de neplăcută și dureroasă, de care suferă mai mulți oameni decât ne-am închipui. Aici sunt valabile, în principiu, aceleași rețete și reguli cu care vă ajutați contra constipației: mâncați alimente bogate în fibre, adică produse din făină integrală, multe fructe și legume (crude sau preparate dietetic) și beți între doi și trei litri de apă plată sau medicinală pe zi. Excesul de dulciuri favorizează constipația, agravând astfel hemoroizii.
Igienă și răbdare
Nu vă grăbiți, când mergeți la toaletă. Presând și forțând, vă stresați rectul, și hemoroizii se vor inflama suplimentar. După ce ați avut scaunul, nu întrebuințați o hârtie igienică aspră, ci una delicată, preferabil cu mai multe straturi, iar la sfârșit, una umezită. Igiena este deosebit de importantă în această situație.
Vă mai putem face câteva sugestii în încheiere. * Beți zilnic 1/4 litru de suc de mere nediluat. * Ca terapie externă, sunt foarte utile băile de șezut cu 3 litri de infuzie de coada calului sau decoct preparat din scoarță de stejar. Se recomandă și compresele fierbinți cu un ceai de coada șoricelului, ca și aburii de mușețel - de 2 ori pe zi. Pentru calmarea durerilor, aplicați local o alifie de gălbenele amestecată cu miere.
Medicina modernă a descoperit un aliat natural prețios în lupta împotriva hemoroizilor: hamamelis, o străveche plantă medicinală provenită din India. Studii recente au arătat că ea produce într-un timp scurt efecte nu numai foarte bune, ci și durabile. Deja în a treia zi s-au constatat ameliorări vizibile ale unor simptome ca durerile, usturimile și senzația de mâncărime, iar inflamația s-a retras. În farmacii se găsesc supozitoare și unguente cu extract de hamamelis.
Hemoroizii sunt o afecțiune pe care suferinzii se jenează s-o mărturisească. Cu toate acestea, nu ezitați să vă prezentați la medic. El este singurul în măsură să aprecieze cât de gravă este situația și dacă nu trebuie luate cumva și alte măsuri.