Miere
Înghiţiţi încet câte o linguriţă de miere, de câteva ori de-a lungul unei zile, sau faceţi gargară cu o linguriţă de miere şi puţin oţet, diluate într-un pahar cu apă caldă.
Oţet de mere
O compresă cu oţet de mere potoleşte durerile de gât: înmuiaţi un ştergar de bucătărie într-un sfert de litru de oţet de mere, stoarceţi-l bine şi înfăşuraţi-l în jurul gâtului. Puneţi deasupra un fular de lână şi staţi aşa 30 de minute.
Seminţe de ridichi
Seminţele de ridichi conţin uleiuri eterice bogate în sulf şi acţionează ca un antibiotic natural. Fierbeţi o linguriţă de seminţe şi o lingură de miere într-o jumătate de ceaşcă de oţet. Adăugaţi apă până ce tăria oţetului devine suportabilă şi faceţi gargară.
Zeamă de lămâie
Când vă doare-n gât, gustaţi puţină zeamă de lămâie (de mai multe ori pe zi). Ţineţi-o câteva minute în gură, apoi înghiţiţi-o încet.
Cataplasmă cu ceapă
Tăiaţi mărunt 1-2 cepe şi căliţi-le în ulei de floarea-soarelui până ce s-au înmuiat bine. Înfăşuraţi ceapa fierbinte (aşa uleioasă) într-un prosop, lăsaţi-o să se răcească puţin şi aplicaţi cataplasma pe gât. Băgaţi-vă imediat în pat şi ţineţi-o până dimineaţa.
BRONŞITĂ
Cataplasmă cu muştar
Amestecaţi 2 linguri de făină de muştar cu apă, până ce obţineţi o pastă. Ungeţi un strat de pastă pe un ştergar de in şi aplicaţi cataplasma pe zona superioară a spatelui. Puneţi deasupra un prosop umed, lăsaţi muştarul să acţioneze până ce pielea se înroşeşte şi se-nfierbântă, după care clătiţi bine locul cu apă caldă.
Sirop de ceapă
Se curăţă 5 cepe, se taie felii şi se pun într-un castron cu 8 linguri de miere. Se lasă o zi şi o noapte - amestecând cât se poate de des - se toarnă siropul într-o sticlă cu dop şi se bagă la frigider. Dacă bronşita este acută, se ia câte o lingură de sirop, de trei ori pe zi.
Sirop de hrean
O licoare de-a dreptul magică: scobiţi o tulpină (mai groasă) de hrean şi umpleţi-o cu zahăr tos. Când zahărul s-a topit, se formează o masă siropoasă. Doza: câte o linguriţă de sirop de câteva ori pe zi.
Sirop de praz
Tăiaţi felii trei tulpini de praz, fierbeţi-le în puţină apă până ce se înmoaie, după care pasaţi-le cu mixerul (sau treceţi-le prin sită). Adăugaţi la piureul de praz trei linguri de miere, amestecaţi bine şi puneţi-l pe foc să mai dea câteva clocote, până ce lichidul se îngroaşă. Turnaţi-l într-un recipient de ceramică şi luaţi 1-2 linguri atunci când e nevoie.
CISTITĂ
Cataplasmă cu cartofi
În cazul cistitei este nevoie de căldură, calmarea durerilor şi destindere - exact aportul cataplasmei cu cartofi. Fierbeţi 2 cartofi mari, sfărâmaţi-i şi faceţi un piure pe care-l întindeţi fierbinte pe un ştergar de in. Împăturiţi ştergarul şi aplicaţi cataplasma pe zona vezicii. Peste ea mai puneţi un fular de lână. Când cartofii s-au răcit, îndepărtaţi cataplasma.
Muştar
Are efect antibacterian şi încălzeşte. Amestecaţi 4 linguri de făină de muştar cu 1/2 l de apă fierbinte şi înmuiaţi un prosop în lichidul gros - astfel obţinut. Stoarceţi prosopul, puneţi-l pe zona vezicii şi lăsaţi muştarul să acţioneze 15 minute. Îndepărtaţi compresa şi spălaţi bine urmele de muştar.
Iaurt
Consumaţi zilnic un borcan de iaurt. Acidulează urina şi, în felul acesta, are efect antibacterian.
DURERI DE URECHI
Tăiaţi un căţel de usturoi în lamele fine, înfăşuraţi-le cu o bucată de vată (ca un dop) şi introduceţi vata în urechea bolnavă. Culcaţi-vă pe pat şi acoperiţi urechea cu un şal gros de lână. Alternativ, puteţi să vă picuraţi în ureche ulei de usturoi, pe care-l preparaţi după cum urmează: zdrobiţi 3 căţei de usturoi şi amestecaţi-i cu 3 linguri de ulei de măsline. Puneţi amestecul astfel obţinut într-o sticlă şi lăsaţi-o să stea o săptămână la temperatura camerei. Pe urmă, strecuraţi uleiul printr-o sită deasă.
Reţeta bunicii
Pentru alinarea durerilor de urechi, bunicile noastre foloseau zeama de praz, amestecată cu oţet sau cu lapte în părţi egale, pe care o picurau apoi în ureche.
Cataplasmă cu ceapă
Tocaţi mărunt o ceapă, puneţi-o într-o batistă şi legaţi batista ca un săculeţ. Culcaţi-vă pe-o parte şi ţineţi săculeţul cu ceapă pe urechea bolnavă.
RĂCELI
Alimente iuţi
Desfundă nasul mai bine decât medicamentele, pentru că lichefiază secreţiile de pe căile respiratorii. Cele mai eficiente remedii: o bucăţică de ardei iute (mestecată în gură) sau 10-20 picături de sos Tabasco într-un pahar cu apă. Şi, bineînţeles, usturoi - dar proaspăt şi crud.
Usturoi: "penicilina naturii"
Curăţaţi de coajă 5 căţei de usturoi, zdrobiţi-i şi amestecaţi-i cu 5 linguriţe de zahăr. Turnaţi deasupra puţină apă şi puneţi-i pe foc până dau în clocot. Lăsaţi-i să stea 5 minute şi apoi strecuraţi zeama. Se ia câte o linguriţă de zeamă de-a lungul zilei.
Ceapă
* Se taie o ceapă mare felii şi se pune peste noapte pe o farfurie, lângă pat. Prin inhalarea mirosului de ceapă, răceala "erupe" şi se vindecă mai repede.
* Tăiaţi mărunt 1-2 cepe şi turnaţi peste ele apă clocotită. Lăsaţi-le puţin să se infuzeze şi beţi apoi ceaiul fierbinte de ceapă, îndulcit cu puţină miere.
Lămâie
Trageţi pe nas o linguriţă de zeamă de lămâie proaspăt stoarsă. Lăsaţi să acţioneze puţin, după care suflaţi-vă nasul cu putere.
Cataplasme cu cartofi
Sunt foarte eficiente atunci când vă doare gâtul. Fierbeţi 2 cartofi mari până ce se înmoaie, zdrobiţi-i până ce obţineţi un piure, împachetaţi-i fierbinţi în jurul gâtului. Deasupra mai puneţi un prosop de in (uscat) şi apoi un şal de lână. Nu le scoateţi decât când cartofii s-au răcit.
Oţet de mere
Pentru desfundatul nasului este bine să încălziţi oţet de mere (o ceaşcă) şi să inhalaţi aburul. Alternativ, puteţi lua de trei ori pe zi câte o linguriţă de oţet de mere diluat în 1/2 pahar de apă.
Băutură cu muştar
În caz de răguşeală sau voce suprasolicitată, vă recomandăm o băutură cu muştar, miere şi suc de lămâie: amestecaţi câte o lingură de muştar, de miere şi de suc de lămâie şi beţi "medicamentul" astfel obţinut seara, înainte de culcare.
Propolis
Mestecaţi, îndelung, o bucăţică de propolis solid. Alternativ, lingeţi de pe o lingură de lemn miere amestecată cu lămâie.
TUSE
Suc de lămâie
Stoarceţi o lămâie, turnaţi peste zeamă un pahar de apă caldă îndulcită cu zahăr şi beţi sucul puţin câte puţin pe parcursul unei zile.
Usturoi
Se curăţă 5 căţei de usturoi, se zdrobesc şi se amestecă cu 3 linguriţe de zahăr şi puţină apă. Se pun pe foc până ce dau în clocot, se lasă 5 minute şi apoi se strecoară printr-un tifon. Decoctul se bea puţin câte puţin pe parcursul unei zile.
Sirop de morcovi
Se amestecă 1/4 l suc de morcovi (proaspăt stors) cu 3 linguri de zahăr şi puţină apă. Se lasă să fiarbă - amestecând întruna - până ce începe să se îngroaşe ca un sirop. Doza zilnică: 3-4 linguriţe.
Hrean
În popor, se spune că hreanul "aeriseşte mintea". Inspiraţi adânc mirosul de hrean ras şi scăpaţi de tuse (cât ar fi ea de rebelă) şi de guturai.