Miere
Înghițiți încet câte o linguriță de miere, de câteva ori de-a lungul unei zile, sau faceți gargară cu o linguriță de miere și puțin oțet, diluate într-un pahar cu apă caldă.
Oțet de mere
O compresă cu oțet de mere potolește durerile de gât: înmuiați un ștergar de bucătărie într-un sfert de litru de oțet de mere, stoarceți-l bine și înfășurați-l în jurul gâtului. Puneți deasupra un fular de lână și stați așa 30 de minute.
Semințe de ridichi
Semințele de ridichi conțin uleiuri eterice bogate în sulf și acționează ca un antibiotic natural. Fierbeți o linguriță de semințe și o lingură de miere într-o jumătate de ceașcă de oțet. Adăugați apă până ce tăria oțetului devine suportabilă și faceți gargară.
Zeamă de lămâie
Când vă doare-n gât, gustați puțină zeamă de lămâie (de mai multe ori pe zi). Țineți-o câteva minute în gură, apoi înghițiți-o încet.
Cataplasmă cu ceapă
Tăiați mărunt 1-2 cepe și căliți-le în ulei de floarea-soarelui până ce s-au înmuiat bine. Înfășurați ceapa fierbinte (așa uleioasă) într-un prosop, lăsați-o să se răcească puțin și aplicați cataplasma pe gât. Băgați-vă imediat în pat și țineți-o până dimineața.
BRONȘITĂ
Cataplasmă cu muștar
Amestecați 2 linguri de făină de muștar cu apă, până ce obțineți o pastă. Ungeți un strat de pastă pe un ștergar de in și aplicați cataplasma pe zona superioară a spatelui. Puneți deasupra un prosop umed, lăsați muștarul să acționeze până ce pielea se înroșește și se-nfierbântă, după care clătiți bine locul cu apă caldă.
Sirop de ceapă
Se curăță 5 cepe, se taie felii și se pun într-un castron cu 8 linguri de miere. Se lasă o zi și o noapte - amestecând cât se poate de des - se toarnă siropul într-o sticlă cu dop și se bagă la frigider. Dacă bronșita este acută, se ia câte o lingură de sirop, de trei ori pe zi.
Sirop de hrean
O licoare de-a dreptul magică: scobiți o tulpină (mai groasă) de hrean și umpleți-o cu zahăr tos. Când zahărul s-a topit, se formează o masă siropoasă. Doza: câte o linguriță de sirop de câteva ori pe zi.
Sirop de praz
Tăiați felii trei tulpini de praz, fierbeți-le în puțină apă până ce se înmoaie, după care pasați-le cu mixerul (sau treceți-le prin sită). Adăugați la piureul de praz trei linguri de miere, amestecați bine și puneți-l pe foc să mai dea câteva clocote, până ce lichidul se îngroașă. Turnați-l într-un recipient de ceramică și luați 1-2 linguri atunci când e nevoie.
CISTITĂ
Cataplasmă cu cartofi
În cazul cistitei este nevoie de căldură, calmarea durerilor și destindere - exact aportul cataplasmei cu cartofi. Fierbeți 2 cartofi mari, sfărâmați-i și faceți un piure pe care-l întindeți fierbinte pe un ștergar de in. Împăturiți ștergarul și aplicați cataplasma pe zona vezicii. Peste ea mai puneți un fular de lână. Când cartofii s-au răcit, îndepărtați cataplasma.
Muștar
Are efect antibacterian și încălzește. Amestecați 4 linguri de făină de muștar cu 1/2 l de apă fierbinte și înmuiați un prosop în lichidul gros - astfel obținut. Stoarceți prosopul, puneți-l pe zona vezicii și lăsați muștarul să acționeze 15 minute. Îndepărtați compresa și spălați bine urmele de muștar.
Iaurt
Consumați zilnic un borcan de iaurt. Acidulează urina și, în felul acesta, are efect antibacterian.
DURERI DE URECHI
Usturoi
Tăiați un cățel de usturoi în lamele fine, înfășurați-le cu o bucată de vată (ca un dop) și introduceți vata în urechea bolnavă. Culcați-vă pe pat și acoperiți urechea cu un șal gros de lână. Alternativ, puteți să vă picurați în ureche ulei de usturoi, pe care-l preparați după cum urmează: zdrobiți 3 căței de usturoi și amestecați-i cu 3 linguri de ulei de măsline. Puneți amestecul astfel obținut într-o sticlă și lăsați-o să stea o săptămână la temperatura camerei. Pe urmă, strecurați uleiul printr-o sită deasă.
Rețeta bunicii
Pentru alinarea durerilor de urechi, bunicile noastre foloseau zeama de praz, amestecată cu oțet sau cu lapte în părți egale, pe care o picurau apoi în ureche.
Cataplasmă cu ceapă
Tocați mărunt o ceapă, puneți-o într-o batistă și legați batista ca un săculeț. Culcați-vă pe-o parte și țineți săculețul cu ceapă pe urechea bolnavă.
RĂCELI
Alimente iuți
Desfundă nasul mai bine decât medicamentele, pentru că lichefiază secrețiile de pe căile respiratorii. Cele mai eficiente remedii: o bucățică de ardei iute (mestecată în gură) sau 10-20 picături de sos Tabasco într-un pahar cu apă. Și, bineînțeles, usturoi - dar proaspăt și crud.
Usturoi: "penicilina naturii"
Curățați de coajă 5 căței de usturoi, zdrobiți-i și amestecați-i cu 5 lingurițe de zahăr. Turnați deasupra puțină apă și puneți-i pe foc până dau în clocot. Lăsați-i să stea 5 minute și apoi strecurați zeama. Se ia câte o linguriță de zeamă de-a lungul zilei.
Ceapă
* Se taie o ceapă mare felii și se pune peste noapte pe o farfurie, lângă pat. Prin inhalarea mirosului de ceapă, răceala "erupe" și se vindecă mai repede.
* Tăiați mărunt 1-2 cepe și turnați peste ele apă clocotită. Lăsați-le puțin să se infuzeze și beți apoi ceaiul fierbinte de ceapă, îndulcit cu puțină miere.
Lămâie
Trageți pe nas o linguriță de zeamă de lămâie proaspăt stoarsă. Lăsați să acționeze puțin, după care suflați-vă nasul cu putere.
Cataplasme cu cartofi
Sunt foarte eficiente atunci când vă doare gâtul. Fierbeți 2 cartofi mari până ce se înmoaie, zdrobiți-i până ce obțineți un piure, împachetați-i fierbinți în jurul gâtului. Deasupra mai puneți un prosop de in (uscat) și apoi un șal de lână. Nu le scoateți decât când cartofii s-au răcit.
Oțet de mere
Pentru desfundatul nasului este bine să încălziți oțet de mere (o ceașcă) și să inhalați aburul. Alternativ, puteți lua de trei ori pe zi câte o linguriță de oțet de mere diluat în 1/2 pahar de apă.
Băutură cu muștar
În caz de răgușeală sau voce suprasolicitată, vă recomandăm o băutură cu muștar, miere și suc de lămâie: amestecați câte o lingură de muștar, de miere și de suc de lămâie și beți "medicamentul" astfel obținut seara, înainte de culcare.
Propolis
Mestecați, îndelung, o bucățică de propolis solid. Alternativ, lingeți de pe o lingură de lemn miere amestecată cu lămâie.
TUSE
Suc de lămâie
Stoarceți o lămâie, turnați peste zeamă un pahar de apă caldă îndulcită cu zahăr și beți sucul puțin câte puțin pe parcursul unei zile.
Usturoi
Se curăță 5 căței de usturoi, se zdrobesc și se amestecă cu 3 lingurițe de zahăr și puțină apă. Se pun pe foc până ce dau în clocot, se lasă 5 minute și apoi se strecoară printr-un tifon. Decoctul se bea puțin câte puțin pe parcursul unei zile.
Sirop de morcovi
Se amestecă 1/4 l suc de morcovi (proaspăt stors) cu 3 linguri de zahăr și puțină apă. Se lasă să fiarbă - amestecând întruna - până ce începe să se îngroașe ca un sirop. Doza zilnică: 3-4 lingurițe.
Hrean
În popor, se spune că hreanul "aerisește mintea". Inspirați adânc mirosul de hrean ras și scăpați de tuse (cât ar fi ea de rebelă) și de guturai.