Leacuri de iarnă din cămară

Redactia
AMIGDALITĂ

Miere
Înghițiți încet câte o linguriță de miere, de câte­va ori de-a lungul unei zile, sau faceți gargară cu o linguriță de miere și puțin oțet, diluate într-un pahar cu apă caldă.

Oțet de mere
O compresă cu oțet de mere po­tolește durerile de gât: înmuiați un ștergar de bucătărie într-un sfert de litru de oțet de mere, stoarceți-l bine și înfă­șurați-l în jurul gâtu­lui. Puneți deasupra un fu­lar de lână și stați așa 30 de mi­nute.

Semințe de ridichi
Semințele de ridichi con­țin uleiuri eterice bogate în sulf și acționează ca un antibiotic natural. Fier­beți o linguriță de semințe și o lingură de miere într-o ju­mătate de ceașcă de oțet. Adăugați apă până ce tăria oțetului devine suportabilă și faceți gargară.

Zeamă de lămâie
Când vă doare-n gât, gustați puțină zea­mă de lămâie (de mai multe ori pe zi). Țineți-o câ­teva minute în gură, apoi în­ghi­țiți-o încet.

Cataplasmă cu ceapă
Tăiați mărunt 1-2 cepe și căliți-le în ulei de floa­rea-soarelui până ce s-au în­muiat bine. Înfășurați ceapa fier­binte (așa uleioasă) într-un prosop, lăsați-o să se răcească puțin și apli­cați cata­plas­ma pe gât. Bă­ga­ți-vă imediat în pat și țineți-o până di­mi­neața.

BRONȘITĂ


Cataplasmă cu muștar
Amestecați 2 linguri de făină de muștar cu apă, până ce obțineți o pastă. Ungeți un strat de pastă pe un ștergar de in și aplicați cataplasma pe zona superioară a spatelui. Puneți deasupra un prosop umed, lăsați muș­tarul să acționeze până ce pielea se înroșește și se-nfierbântă, după care clătiți bine locul cu apă caldă.

Sirop de ceapă
Se curăță 5 cepe, se taie felii și se pun într-un castron cu 8 linguri de miere. Se lasă o zi și o noapte - ames­tecând cât se poate de des - se toarnă siropul într-o sticlă cu dop și se bagă la frigider. Dacă bronșita este acută, se ia câte o lingură de sirop, de trei ori pe zi.

Sirop de hrean
O licoare de-a dreptul magică: scobiți o tulpină (mai groasă) de hrean și umpleți-o cu zahăr tos. Când zahărul s-a topit, se formea­ză o masă siro­poasă. Doza: câte o linguriță de sirop de câteva ori pe zi.

Sirop de praz
Tăiați felii trei tulpini de praz, fierbeți-le în pu­țină apă până ce se înmoaie, după care pasați-le cu mi­xerul (sau treceți-le prin sită). Adăugați la piu­reul de praz trei linguri de miere, amestecați bine și puneți-l pe foc să mai dea câteva clocote, până ce lichidul se îngroa­șă. Turnați-l într-un recipient de ce­ramică și luați 1-2 linguri atunci când e nevoie.

CISTITĂ

Cataplasmă cu cartofi
În cazul cistitei este nevoie de căldură, calmarea durerilor și des­tin­dere - exact aportul cata­plasmei cu cartofi. Fierbeți 2 cartofi mari, sfărâ­mați-i și faceți un piure pe care-l întindeți fier­binte pe un ștergar de in. Împă­turiți ștergarul și aplicați cataplasma pe zona vezicii. Peste ea mai puneți un fular de lână. Când cartofii s-au răcit, îndepărtați cataplasma.

Muștar
Are efect antibacterian și încăl­zește. Amestecați 4 linguri de făină de muș­tar cu 1/2 l de apă fierbinte și în­mu­iați un prosop în lichidul gros - astfel obținut. Stoarceți prosopul, puneți-l pe zona vezicii și lăsați muș­­tarul să acțio­neze 15 minute. Îndepărtați com­presa și spălați bi­ne urmele de muștar.

Iaurt
Consu­mați zil­nic un borcan de iaurt. Aci­dulează urina și, în felul acesta, are efect antibacterian.

DURERI DE URECHI


Usturoi
Tăiați un cățel de usturoi în la­mele fine, înfășu­rați-le cu o bu­cată de vată (ca un dop) și in­troduceți va­ta în urechea bol­navă. Cul­ca­ți-vă pe pat și aco­pe­riți ure­chea cu un șal gros de lână. Alter­na­tiv, pu­teți să vă picurați în ureche ulei de ustu­roi, pe care-l pre­parați după cum ur­mează: zdrobiți 3 căței de usturoi și ames­te­cați-i cu 3 lin­guri de ulei de măsline. Puneți ames­tecul astfel obținut într-o sticlă și lăsați-o să stea o săptă­mână la temperatura came­rei. Pe urmă, stre­curați uleiul prin­tr-o sită deasă.

Rețeta bunicii
Pentru alinarea du­re­rilor de urechi, bunicile noastre foloseau zea­ma de praz, amestecată cu oțet sau cu lapte în părți ega­le, pe care o picurau apoi în ureche.

Cataplasmă cu ceapă
Tocați mărunt o ceapă, puneți-o într-o batistă și legați batista ca un săculeț. Culcați-vă pe-o parte și țineți săculețul cu ceapă pe ure­chea bolnavă.

RĂCELI

Alimente iuți
Desfundă nasul mai bine decât medicamentele, pentru că lichefiază secrețiile de pe căile respi­ratorii. Cele mai eficiente remedii: o bucă­țică de ardei iute (mestecată în gură) sau 10-20 picături de sos Tabasco într-un pahar cu apă. Și, bineînțeles, usturoi - dar proaspăt și crud.

Usturoi: "penicilina naturii"
Curățați de coajă 5 căței de usturoi, zdrobiți-i și amestecați-i cu 5 lingurițe de zahăr. Turnați dea­su­pra puțină apă și puneți-i pe foc până dau în clo­cot. Lăsați-i să stea 5 minute și apoi strecurați zea­ma. Se ia câte o linguriță de zeamă de-a lungul zilei.

Ceapă
* Se taie o ceapă mare felii și se pune peste noapte pe o farfu­rie, lân­gă pat. Prin inhalarea mi­rosului de ceapă, răceala "erupe" și se vindecă mai repede.
* Tăiați mărunt 1-2 cepe și tur­nați peste ele apă clocotită. Lăsați-le puțin să se infuzeze și beți apoi ceaiul fierbinte de ceapă, îndulcit cu puțină miere.

Lămâie
Trageți pe nas o linguriță de zeamă de lămâie proaspăt stoar­să. Lăsați să ac­ționeze puțin, după care su­flați-vă nasul cu putere.

Cataplasme cu cartofi
Sunt foarte eficiente atunci când vă doare gâtul. Fierbeți 2 cartofi mari până ce se înmoaie, zdro­biți-i până ce obțineți un piure, împa­chetați-i fier­binți în jurul gâtului. Deasupra mai puneți un prosop de in (uscat) și apoi un șal de lână. Nu le scoateți decât când cartofii s-au răcit.

Oțet de mere
Pentru desfundatul nasului este bine să încălziți oțet de mere (o ceașcă) și să inhalați aburul. Alter­nativ, puteți lua de trei ori pe zi câte o linguriță de oțet de mere diluat în 1/2 pahar de apă.

Băutură cu muștar
În caz de răgușeală sau voce suprasolicitată, vă recomandăm o băutură cu muștar, miere și suc de lămâie: amestecați câte o lingură de muștar, de miere și de suc de lămâie și beți "medicamentul" astfel obți­nut seara, înainte de culcare.

Propolis
Mestecați, îndelung, o bucățică de propolis solid. Alternativ, lingeți de pe o lingură de lemn miere ames­tecată cu lămâie.

TUSE

Suc de lămâie
Stoarceți o lămâie, turnați peste zeamă un pahar de apă caldă îndul­cită cu zahăr și beți sucul puțin câte puțin pe parcursul unei zile.

Usturoi
Se curăță 5 căței de usturoi, se zdrobesc și se amestecă cu 3 lingu­rițe de zahăr și puțină apă. Se pun pe foc până ce dau în clocot, se lasă 5 minute și apoi se strecoară printr-un tifon. Decoctul se bea puțin câte puțin pe parcursul unei zile.

Sirop de morcovi
Se a­mes­tecă 1/4 l suc de morcovi (proas­păt stors) cu 3 lin­guri de zahăr și pu­țină apă. Se lasă să fiarbă - amestecând în­­truna - până ce începe să se în­groa­­șe ca un sirop. Doza zilnică: 3-4 lingurițe.

Hrean
În popor, se spune că hreanul "ae­risește min­tea". Inspirați adânc mi­rosul de hrean ras și scăpați de tuse (cât ar fi ea de rebelă) și de gu­turai.