Ingrediente: 50 g de răşină de brad, 80 ml untdelemn de măsline sau floarea-soarelui, 10 g de ceară de albine.
Mod de preparare:
* Îndepărtaţi răşina de pe brad, cu ajutorul unui cuţit, fără să vătămaţi coaja. Se prelucrează imediat.
* Se pune răşina împreună cu untdelemnul într-un vas şi se lasă la topit pe flacără mică. Se amestecă întruna.
* Lichidul fierbinte se strecoară printr-un tifon, după care se pune din nou pe foc. Se introduce ceara şi se lasă să se topească la flacără mică.
* Cât e încă fierbinte, alifia se toarnă în borcănele curate, se lasă să se răcească, apoi se pune capacul etanş. Ţine opt luni, dacă e ţinută la întuneric şi răcoare.
Utilizare: Datorită proprietăţilor ei ei antiinflamatoare şi antiinfecţioase, alifia este eficientă în tratarea durerilor musculare, a hemoroizilor, a arsurilor uşoare, a entorselor şi luxaţiilor.
Balsam din ace de pin
Ingrediente: 2 linguri de ace de pin tăiate în bucăţi mai mari, 1 lingură de flori de lavandă, 100 g de ghee (unt clarificat), câte 10 picături din uleiurile eterice de pin pitic, lavandă, măghiran şi rozmarin.
Mod de preparare:
* Topiţi cu grijă untul clarificat în bain-marie, adăugaţi acele de pin şi florile de lavandă, acoperiţi vasul şi lăsaţi-l deoparte pentru 30 de minute. Apoi treceţi conţinutul prin sită, pentru a îndepărta plantele.
* După ce s-a răcit puţin, puneţi şi uleiurile eterice, amestecând cu băgare de seamă. Turnaţi compoziţia în borcănele cu capac, aşteptaţi să se întărească şi închideţi bine capacele.
Utilizare: Balsamul acţionează contra durerilor musculare, a nevralgiilor, a suferinţelor provocate de reumatism ori de sciatică. În lipsa untului ghee, el poate fi preparat cu ulei de măsline şi ceară de albine (la 100 ml de ulei - 10 g de ceară).
Alifie din răşină de pin
Ingrediente: 2-3 linguri de răşină de pin, 200 g de unt (trebuie să fie cât mai gras), un bob de ceară de albine, de mărimea unei alune (se găseşte în piaţă la apicultori).
Mod de preparare:
* Se pune untul într-o oală şi se fierbe pe foc de intensitate medie, înlăturându-se spuma din când în când. După 15-20 de minute, nişte sedimente închise la culoare se depun pe fundul cratiţei, iar untul rămâne limpede. Atunci se ia de pe foc şi se trece untul încins, limpede (fără vreun sediment de pe fund) într-o altă oală curată.
* Se adaugă ceara de albine şi se amestecă bine. Atunci când amestecul de unt limpezit şi ceară este omogen, se adaugă răşina de pin. În Ardeal şi Bucovina, femeile meştere mai puneau în compoziţie şi puţină tămâie curată (vreo 2-3 bobiţe), care-i dădeau unsorii o aromă şi o putere tămăduitoare aparte. După ce se amestecă bine componentele, alifia se pune într-un borcan să se răcească şi se va păstra la rece.
Utilizare: Alifia din răşină de pin se utilizează contra durerilor musculare sau a suferinţelor provocate de reumatism, aplicându-se de două ori pe zi pe locurile afectate. Este de asemenea eficientă în tratarea hemoroizilor. Se foloseşte alifia ca atare, în aplicaţii locale, sau se prepară o alifie mai tare (se adaugă mai multă ceară) din care se modelează supozitoare.
Alifie de casă din răşină de molid
(O formulă de pe vremea bunicii)
Ingrediente: 50 g de răşină de molid, 40 ml de ulei de in (poate fi şi de măsline).
Mod de preparare: Răşina proaspătă se amestecă cu atât ulei de in cât este necesar pentru a se obţine o alifie destul de fluidă, uşor de aplicat pe piele.
Utilizare: Se foloseşte contra ulceraţiilor pe piele, a furunculelor sau a abceselor.
Alifie din conuri de molid
Ingrediente: 1-2 conuri de molid (cât mai proaspete şi mai curate), 50 g de unt clarificat (ghee) sau untură de porc.
Mod de preparare:
* Topiţi untul într-o tigaie şi adăugaţi conurile mărunţite.
* Lăsaţi conurile să stea o oră sau două în grăsimea fierbinte, pe urmă treceţi-o prin sită. Apoi, ea poate fi pusă într-un borcan, lăsată să respire şi să se răcească. Închideţi bine borcanul şi păstraţi-l la rece.
Utilizare: Pentru tratarea rănilor şi a bubelor.
Balsam de molid şi larice
Ingrediente: 60 g răşină de molid sau de larice, 6 g ceară de albine, 50 ml ulei de sunătoare.
Mod de preparare:
* Se lasă răşina să se topească într-un recipient de ceramică rezistent la foc şi, când devine lichidă, se adaugă uleiul. Se mai încălzesc puţin împreună, amestecându-le bine, iar după aproximativ 5 minute se ia vasul de pe foc şi se ţine 2-3 ore pe baie de apă, care se va menţine permanent caldă.
* Se strecoară printr-un ciorap de nylon şi se încorporează ceara de albine. Se încălzeşte balsamul pe baia de apă până ce se topeşte ceara, după care se încearcă dacă este suficient de gros, luând puţin cu o lingură sau o spatulă de lemn, şi se lasă să se răcească. Dacă balsamul este prea subţire (lichid) se mai adaugă puţină ceară de albine; dacă este prea consistent, se mai adaugă puţin ulei.
* Când consistenţa este cea dorită, se toarnă balsamul în borcane, se lasă să se răcească, se acoperă cu hârtie de pergament, se lasă să transpire circa 5 ore, se înşurubează capacele şi se pun în cămară sau într-un alt loc întunecos şi răcoros. Dacă borcanele sunt bine închise, balsamul poate fi păstrat, fără probleme, 2-3 ani.
Utilizare: Balsamul este foarte eficient pentru reumatism, gută, sciatică, sinuzită, dar şi pentru vindecarea rănilor, zgârieturilor, a furunculelor şi abceselor.