Expus permanent agresiunilor din mediul ambiant - poluare, soare, praf, intemperii -, părul nostru oboseşte şi se ofileşte. Cu toate că în comerţ există o mulţime de produse specifice, concepute anume ca să-l întărească şi să-l fortifice, noi vă propunem câteva reţete străvechi, care n-au dat greş niciodată.
Remediu fortifiant pe bază de ouă şi rom
Ingrediente: 2 sau 3 gălbenuşuri, 2 linguri de rom sau coniac, 1 linguriţă de ulei de migdale sau de ricin. Bateţi ouăle şi adăugaţi pe rând uleiul, apoi romul sau coniacul, amestecând până ce obţineţi o soluţie onctuoasă.
Cum procedaţi: Înmuiaţi-vă părul în apă, zvântaţi-l cu un prosop, apoi aplicaţi compoziţia. Lăsaţi să acţioneze 10 minute, apoi spălaţi-vă cu apă călduţă. Nu folosiţi apă fierbinte, gălbenuşurile se vor închega şi le veţi scoate greu de pe păr. La sfârşit, clătiţi abundent cu apă, în care puneţi puţin suc de lămâie sau oţet. Eventualul miros care rămâne pe păr dispare repede.
Îngrijire cu măduvă de vită
Iată o reţetă păstrată într-un almanah pentru sate, vechi de peste 70 de ani.
Ingrediente: 40 g ceară albă, 60 g măduvă de vită, 60 ml ulei de măsline parfumat cu esenţă de cimbru (facultativ).
Cum procedaţi: Puneţi să se topească toate ingredientele într-un vas smălţuit. Aplicaţi compoziţia pe păr şi lăsaţi-o toată noaptea, legându-vă la cap cu o pungă de plastic şi peste ea cu o basma.
Cremă cu miere şi ouă
Părul dvs. are nevoie de o infuzie de prospeţime? Aplicaţi pe şuviţele uscate un amestec compus dintr-o linguriţă de miere şi un gălbenuş de ou. Masaţi-l în păr, lăsaţi-l să acţioneze cel puţin 10 minute, acoperindu-vă capul cu un prosop încălzit. Spălaţi-vă apoi părul, ca de obicei.
Un clasic în viaţă: oţetul
Ca să reziste coafura
Natura mai firavă a părului impune uneori folosirea gelului şi a spray-ului pentru coafat şi fixat. Bunicile noastre îşi umezeau părul cu bere îndoită cu apă, înainte de a-l pune pe bigudiuri. Rezistenţă asigurată!
O altă soluţie constă în a dizolva o bucată de zahăr într-un bol cu apă şi în ungerea părului, înainte de a fi pus pe bigudiuri, cu acest lichid. Părul va fi puţin lipicios, dar nu mai mult decât este atunci când e îmbălsămat cu fixative puternice. Important este să nu aplicaţi procedeul acesta vara. Riscaţi ca zahărul să se topească şi să atrageţi roiuri de albine sau muşte deasupra capului.