Ingrediente: 50 g de rășină de brad, 80 ml untdelemn de măsline sau floarea-soarelui, 10 g de ceară de albine.
Mod de preparare:
* Îndepărtați rășina de pe brad, cu ajutorul unui cuțit, fără să vătămați coaja. Se prelucrează imediat.
* Se pune rășina împreună cu untdelemnul într-un vas și se lasă la topit pe flacără mică. Se amestecă întruna.
* Lichidul fierbinte se strecoară printr-un tifon, după care se pune din nou pe foc. Se introduce ceara și se lasă să se topească la flacără mică.
* Cât e încă fierbinte, alifia se toarnă în borcănele curate, se lasă să se răcească, apoi se pune capacul etanș. Ține opt luni, dacă e ținută la întuneric și răcoare.
Utilizare: Datorită proprietăților ei ei antiinflamatoare și antiinfecțioase, alifia este eficientă în tratarea durerilor musculare, a hemoroizilor, a arsurilor ușoare, a entorselor și luxațiilor.
Balsam din ace de pin
Ingrediente: 2 linguri de ace de pin tăiate în bucăți mai mari, 1 lingură de flori de lavandă, 100 g de ghee (unt clarificat), câte 10 picături din uleiurile eterice de pin pitic, lavandă, măghiran și rozmarin.
Mod de preparare:
* Topiți cu grijă untul clarificat în bain-marie, adăugați acele de pin și florile de lavandă, acoperiți vasul și lăsați-l deoparte pentru 30 de minute. Apoi treceți conținutul prin sită, pentru a îndepărta plantele.
* După ce s-a răcit puțin, puneți și uleiurile eterice, amestecând cu băgare de seamă. Turnați compoziția în borcănele cu capac, așteptați să se întărească și închideți bine capacele.
Utilizare: Balsamul acționează contra durerilor musculare, a nevralgiilor, a suferințelor provocate de reumatism ori de sciatică. În lipsa untului ghee, el poate fi preparat cu ulei de măsline și ceară de albine (la 100 ml de ulei - 10 g de ceară).
Alifie din rășină de pin
Ingrediente: 2-3 linguri de rășină de pin, 200 g de unt (trebuie să fie cât mai gras), un bob de ceară de albine, de mărimea unei alune (se găsește în piață la apicultori).
Mod de preparare:
* Se pune untul într-o oală și se fierbe pe foc de intensitate medie, înlăturându-se spuma din când în când. După 15-20 de minute, niște sedimente închise la culoare se depun pe fundul cratiței, iar untul rămâne limpede. Atunci se ia de pe foc și se trece untul încins, limpede (fără vreun sediment de pe fund) într-o altă oală curată.
* Se adaugă ceara de albine și se amestecă bine. Atunci când amestecul de unt limpezit și ceară este omogen, se adaugă rășina de pin. În Ardeal și Bucovina, femeile meștere mai puneau în compoziție și puțină tămâie curată (vreo 2-3 bobițe), care-i dădeau unsorii o aromă și o putere tămăduitoare aparte. După ce se amestecă bine componentele, alifia se pune într-un borcan să se răcească și se va păstra la rece.
Utilizare: Alifia din rășină de pin se utilizează contra durerilor musculare sau a suferințelor provocate de reumatism, aplicându-se de două ori pe zi pe locurile afectate. Este de asemenea eficientă în tratarea hemoroizilor. Se folosește alifia ca atare, în aplicații locale, sau se prepară o alifie mai tare (se adaugă mai multă ceară) din care se modelează supozitoare.
Alifie de casă din rășină de molid
(O formulă de pe vremea bunicii)
Ingrediente: 50 g de rășină de molid, 40 ml de ulei de in (poate fi și de măsline).
Mod de preparare: Rășina proaspătă se amestecă cu atât ulei de in cât este necesar pentru a se obține o alifie destul de fluidă, ușor de aplicat pe piele.
Utilizare: Se folosește contra ulcerațiilor pe piele, a furunculelor sau a abceselor.
Alifie din conuri de molid
Ingrediente: 1-2 conuri de molid (cât mai proaspete și mai curate), 50 g de unt clarificat (ghee) sau untură de porc.
Mod de preparare:
* Topiți untul într-o tigaie și adăugați conurile mărunțite.
* Lăsați conurile să stea o oră sau două în grăsimea fierbinte, pe urmă treceți-o prin sită. Apoi, ea poate fi pusă într-un borcan, lăsată să respire și să se răcească. Închideți bine borcanul și păstrați-l la rece.
Utilizare: Pentru tratarea rănilor și a bubelor.
Balsam de molid și larice
Ingrediente: 60 g rășină de molid sau de larice, 6 g ceară de albine, 50 ml ulei de sunătoare.
Mod de preparare:
* Se lasă rășina să se topească într-un recipient de ceramică rezistent la foc și, când devine lichidă, se adaugă uleiul. Se mai încălzesc puțin împreună, amestecându-le bine, iar după aproximativ 5 minute se ia vasul de pe foc și se ține 2-3 ore pe baie de apă, care se va menține permanent caldă.
* Se strecoară printr-un ciorap de nylon și se încorporează ceara de albine. Se încălzește balsamul pe baia de apă până ce se topește ceara, după care se încearcă dacă este suficient de gros, luând puțin cu o lingură sau o spatulă de lemn, și se lasă să se răcească. Dacă balsamul este prea subțire (lichid) se mai adaugă puțină ceară de albine; dacă este prea consistent, se mai adaugă puțin ulei.
* Când consistența este cea dorită, se toarnă balsamul în borcane, se lasă să se răcească, se acoperă cu hârtie de pergament, se lasă să transpire circa 5 ore, se înșurubează capacele și se pun în cămară sau într-un alt loc întunecos și răcoros. Dacă borcanele sunt bine închise, balsamul poate fi păstrat, fără probleme, 2-3 ani.
Utilizare: Balsamul este foarte eficient pentru reumatism, gută, sciatică, sinuzită, dar și pentru vindecarea rănilor, zgârieturilor, a furunculelor și abceselor.