Din nou despre PĂR - Rețete de pe vremea bunicii

Redactia
- Pentru un păr sănătos și strălucitor -

Expus permanent agresiunilor din mediul ambiant - polua­re, soare, praf, intemperii -, părul nos­tru obo­sește și se ofilește. Cu toa­te că în comerț există o mulțime de produse spe­cifice, concepute anu­me ca să-l în­tă­rească și să-l forti­fice, noi vă pro­pu­nem câteva rețete stră­vechi, care n-au dat greș nicio­dată.

Remediu fortifiant pe bază de ouă și rom
Ingrediente: 2 sau 3 gălbenușuri, 2 linguri de rom sau coniac, 1 lingu­riță de ulei de mig­dale sau de ricin. Ba­teți ouă­le și adăugați pe rând ule­­iul, apoi romul sau co­nia­cul, ames­tecând până ce obțineți o solu­ție onc­tuoasă.
Cum procedați: Înmu­iați-vă părul în apă, zvân­tați-l cu un prosop, apoi apli­cați compoziția. Lăsați să acțio­neze 10 minute, apoi spăla­ți-vă cu apă călduță. Nu folosiți apă fierbinte, gălbenușurile se vor în­che­ga și le veți scoate greu de pe păr. La sfâr­șit, clă­tiți abun­dent cu apă, în care puneți pu­țin suc de lămâie sau oțet. Eventua­lul miros care rămâne pe păr dispa­re repede.

Îngrijire cu măduvă de vită
Iată o rețetă păs­trată într-un alma­nah pentru sate, vechi de peste 70 de ani.
Ingrediente: 40 g ceară albă, 60 g mă­duvă de vită, 60 ml ulei de măs­line par­fu­mat cu esență de cimbru (facul­ta­tiv).
Cum procedați: Puneți să se to­peas­că toate ingredientele într-un vas smăl­țuit. Aplicați compoziția pe păr și lă­sa­ți-o toată noaptea, legându-vă la cap cu o pungă de plastic și peste ea cu o bas­ma.

Cremă cu miere și ouă
Părul dvs. are nevoie de o infuzie de prospețime? Aplicați pe șuvițele us­ca­te un amestec compus dintr-o lin­guriță de miere și un gălbenuș de ou. Masați-l în păr, lăsați-l să acțio­neze cel puțin 10 minute, acoperin­du-vă capul cu un prosop încălzit. Spă­lați-vă apoi părul, ca de obicei.

Un clasic în viață: oțetul
Ați mai auzit această recoman­dare, că oțetul este un "miracol" pen­tru să­nă­tatea și strălucirea părului. O re­luăm pentru că este de mare folos. Pen­­tru a conferi părului dvs. stră­lu­ci­­re, suplețe și forță, adău­gați totdea­una o linguriță de oțet în ultima apă de clă­­tit. Rețeta e așa de sigu­ră, încât a apă­rut pe piață "oțetul de strălucire", com­pus din oțet de cidru și rozmarin.

Ca să reziste coafura
Natura mai firavă a părului im­pu­ne uneori folo­sirea gelului și a spray-ului pentru coafat și fixat. Bu­ni­­cile noastre își umezeau părul cu be­re îndoită cu apă, înainte de a-l pu­ne pe bigudiuri. Rezistență asigurată!
O altă soluție constă în a dizolva o bucată de zahăr într-un bol cu apă și în ungerea părului, înainte de a fi pus pe bigudiuri, cu acest lichid. Pă­rul va fi pu­țin lipicios, dar nu mai mult decât este atunci când e îmbăl­sămat cu fixa­tive puternice. Impor­tant este să nu aplicați procedeul acesta vara. Riscați ca zahărul să se topească și să atrageți roiuri de albine sau muște deasupra capului.