Sărbători fără kilograme

Gilda Fildan
- O veste bună! Anul acesta vă veți putea delecta de Crăciun cu tot felul de prăjiturele delicioase și cu tradiționalii cozonaci, păstrându-vă în același timp silueta. Nu vă vine să credeți? Aplicați sugestiile noastre și veți vedea -

Ah, aceste arome... Din toate părțile ne îm­presoară mirosul îmbietor de vin fiert, bis­cuiți cu scorțișoară, nuci și migdale rumenite la cuptor. Ispitele intră prin nări - și se depun pe șol­duri. Greuta­tea cor­po­rală crește treptat, înce­pând chiar din noiembrie, au constatat autorii unui stu­diu realizat la Universitatea Tampere din Finlanda.
Până la Anul Nou, cântarul va ară­ta cu 800 de grame mai mult. Cifra pare modestă - și chiar este - dar ea se explică prin faptul că re­prezintă numai o valoare medie. În cazurile con­crete, creșterea în greutate echi­va­lează cu unul până la două kilo­grame, precizează spe­cialiștii. Totuși, surplusul de grăsime adău­gat de Cră­ciun nu trebuie privit ca o fata­litate. Iată câteva strategii, cu ajutorul că­rora veți reuși să preveniți această ade­vărată sursă de stres, care este în­groșarea taliei în luna decem­brie.


1. Faceți o mică pauză alimentară

Trageți frâna

În loc ca, după sărbători, să vă supuneți unui pro­gram de antrenamente dure, pentru a scăpa de kilo­gramele în plus, este mai înțelept "să trageți frâna" la timp, adică să vă abțineți de la un consum exagerat de calorii. De exemplu, mulțumin­du-vă doar cu o salată la prânz, îna­intea cinei sărbătorești de Crăciun. Sau renunțând la micul dejun din dimineața zilei următoare, când vă sim­țiți încă sătui după me­niul îmbelșugat din ajun. "Cu cât timpul care ne des­parte de masa festivă este mai scurt, cu atât ne este mai ușor să economisim caloriile. Două săptămâni mai târziu, va trebui să facem un efort de voință mult mai mare, pentru a sări peste o masă", avertizează nutriționiștii.

"5 la 2"
O strategie eficientă, pe care vă recomandăm s-o utilizați în cursul lunii decembrie în scopul de a evita sporul de greutate corporală, este așa-numita dietă "5 la 2". Schema e simplă: în cinci zile din săptă­mână, aveți voie să mân­cați atât cât simțiți că vă în­deamnă foamea - și chiar fără să vă rețineți de la dulciuri sau de la un piept de rață cu sos de vin. În celelalte două zile, în schimb, veți pune pe masă alimente sărace în calo­rii, cum ar fi un iaurt cu fruc­te dimineața, o salată nu prea mare la prânz, iar sea­ra, o supă de legume. Toate acestea însumează între 500 și 1.000 de calorii. O fe­meie minionă de 50 de ani ar trebui să tindă spre 500, pe când un tânăr de 20 de ani, cu constituție robustă, își poate permite liniștit 1.000.
Însă există unele amănunte de care va fi nea­părat necesar să ținem seama în cele două zile de restricții alimentare. Și mesele cu densitate calorică redusă trebuie să ne ofere senzația de sațietate - ceea ce se poate obține, fără dificultate, mâncând multe legu­me: atât crude, cât și fierte. Iar meniul fiecărei zile trebuie să cuprindă obligatoriu pro­teine, căci altfel vom pierde din masa musculară. Două iaurturi aco­peră deja necesarul minim, care înseamnă 40-50 grame de proteine.

2. Activați-vă metabolismul

Dați-vă duși!

Cald și plăcut în casă, în vreme ce afară se lasă frigul și culorile pălesc, parcă acope­rite cu un strat de cenușă. Tentația de a rămâne instalați confortabil în fotoliu nu este niciodată mai puternică decât în zilele reci ale lunii decembrie. To­tuși, merită să ne învingem co­mo­ditatea și să ieșim. Nu numai pentru că o plimbare în pas susținut ne îmbunătățește dispoziția, ci mai ales fiindcă mișcarea stimulează metabolis­mul, ajutând la menținerea greutății corporale în limite normale.
Activitatea fizică are o importanță sporită iarna, în raport cu restul anului, deoarece, în anotimpul rece, me­ta­bo­lismul este programat să înma­gazineze calorii. De-a lungul evoluției parcurse de specia umană, acest mecanism a făcut posibilă supraviețuirea stră­moșilor noștri îndepărtați, în perioadele când nu aveau la dispoziție suficientă hrană. Tocmai de aceea, noi ne îngră­șăm în săptă­mânile ce preced Cră­ciunul, chiar dacă porțiile de mâncare nu sunt mai mari decât cele pe care obiș­nuim să le consumăm vara. Fenomenul se în­tâlnește mai frecvent la femei, comparativ cu băr­bații. Studiile confirmă faptul că există un specific al metabolismului în funcție de gen, iar rezultatul devine evident pe cântar.
Cine dorește să micșoreze riscul trebuie să-și aducă organismul în situația de a consuma con­stant mai multă energie. Formula magică sună astfel: mișcare în aer liber. Va funcționa și pentru cei că­rora nu le place să facă sport. De trei ori câte zece minute de mers în ritm alert pe zi sunt suficiente, pentru a mări turația metabolismului. "Mergeți pe jos dimineața o bucată de drum spre serviciu, urcați pe scări în loc să luați liftul și grăbiți pasul, chiar și atunci când vă deplasați pe dis­tanțe scurte", ne sfătuiesc specialiștii.
Însușindu-vă asemenea deprinderi, nu veți împiedica doar formarea unor depozite de grăsime. Pe termen lung, activitatea musculară consecventă determină un metabolism bazal mai activ, deci o creștere a numărului de calorii arse în stare de re­paos. Meta­bo­lismul bazal al sedentarilor nu depă­șește, de regulă, 1.000 de calorii pe zi. Pentru com­pa­rație: o femeie de 48 de ani, care cântărește 60 kilo­grame și are o activitate fizică moderată, consu­mă zilnic circa 1.300 de calorii. Persoanele inac­tive au deseori un metabolism bazal mult prea lent. Dacă vă activați organismul, celulele vor învăța din nou să utilizeze o cantitate mai mare de energie.

3. Savurați pe îndelete mâncarea

Ochii în farfurie!

Pentru mulți dintre noi, perioada de dina­in­tea sărbătorilor este cea mai agitată din an. Se vizitează rudele, se caută și se cumpără cadouri, se coc din timp prăjiturelele, se fac pregătiri ample pentru festinul de Crăciun. Goana continuă își pune inevitabil amprenta și asupra deprinderilor noastre alimentare. Marele pericol: cine mănâncă prea repede mănâncă adesea prea mult, fără să-și dea seama. Mai exact, cu 88 de calorii mai mult la o ma­să. Aceasta ar fi valoarea medie a sur­plusului caloric adus de un prânz înghițit în grabă, după cal­culul cercetătorilor de la Texas Christian University, dat publici­tății în "Journal of the Academy of Nu­trition and Dietetics".
Mai multă concentrare la masă nu doar că păstrează suplețea taliei, ci consolidează și echilibrul psihic. "Plăcerea de a mânca are, printre altele, și un efect anti-stres. Însă ea funcționează numai îm­preună cu atenția. Cei ce mă­nâncă în fugă confundă plăcerea cu consumul", subliniază specia­liștii.

4. Încercați să sărbătoriți cu "low-carb"

Varză roșie, în loc de cartofi

Crăciunul fără dulciuri ar fi ca revelionul fără șam­panie. Însă, dacă vom ceda necondiționat poftei de zahăr, de Anul Nou vom avea surpriza că nu ne mai încap hainele. Așadar, de ce n-am aplica și de Crăciun același principiu dietetic, care ne ajută tot anul să ne menținem silueta dorită? Mai puțini carbohidrați în alimentație! Limitând consumul de zahăr și de făină albă diminuăm secreția de insulină - hor­monul care favorizează formarea depozi­telor de grăsime.
Dar cum vom savura bunătățile de Crăciun, reducând totuși nivelul carbohi­dra­ților? Gospo­di­nele care prepară dulciu­rile în casă au posibilitatea de a înlocui zahărul cu xilitol. Acest îndulcitor natu­ral are numai 2,4 calorii pe gram, în com­parație cu cele 4 calorii ale zahărului, o putere de îndulcire egală și se metabo­lizează fără participarea insulinei. Însă și cei ce n-au chef de experimente în bucă­tărie pot sărbători Crăciunul în stilul low-carb. De pildă, optând pentru garnituri de legume sau varză roșie, în locul celor cu conținut bogat de amidon, cum sunt gă­luștile ori salata de cartofi. Iar dintre bău­turi, vinul alb sec și votca, deși conțin bineînțeles alcool, sunt aproape complet lipsite de carbohidrați.

Cât de sănătos este meniul de sărbători

Ciocolată, gâscă la cuptor, vin roșu - nu există masă de Crăciun fără ele. Savurate cu măsură, aceste alimente sunt benefice pentru sănătatea noastră.
* Ciocolata - Substanțele active din cacao scad tensiunea, previn fibrilația atrială și oferă pro­tecție contra artritei. Pentru a produce aceste efecte, ciocolata trebuie să aibă însă un procent de cacao mai mare de 50%.
* Friptura de gâscă - Cu 31% grăsime, această piesă clasică din meniul de Cră­ciun nu poate fi încadrată nici­decum în "categoria ușoa­ră". Și totuși: mare parte din grăsimea ei constă din acizi grași mononesaturați (la fel cu cei din uleiul de măsine), care întăresc inima. Iar dacă pasărea nu provine dintr-un combinat avicol, ci a fost crescută la sol, în carnea ei se găsesc și acizi Omega-3.
* Vinul - Un vin roșu de calitate este de folos și pentru metabolismul li­pidic: resveratrolul din struguri scade colesterolul "rău" LDL și ridică ni­velul fracției HDL, cea care împiedică depunerile pe pereții vaselor de sânge. Un studiu din 2015 a do­vedit chiar că table­tele de resveratrol cu concen­trație mare pot încetini evoluția maladiei Alzheimer.
* Nucile - Micile bombe de calorii (650 la 100 grame) ne pun la dispoziție grăsimi sănătoase, fi­bre, minerale, vitamina E și unele din complexul B. Cam 25 grame consumate zilnic previn apariția dia­betului de tip 2.

Cum vă ajutați digestia și metabolismul


* Senzația de prea-plin - Principiile amare sti­mulează sucurile gastrice. Deci introduceți în meniu alimente cu gust amărui, cum sunt andivele sau cicoarea roșie. Puteți lua și un extract de an­ghinare.
* Inerția intestinului - Mân­carea prea multă și lipsa fibrelor lenevesc intestinul. Prunele și smo­chinele uscate combat ten­din­ța spre constipație. Ad­minis­trat doar în situații de forță ma­joră, laxativul Bisacodil vă sti­mulează peristaltismul intestinal.
* Metabolismul - Pe lângă con­dimente (iar dintre ele, în spe­­cial ghimbirul, scorțișoara, ardeii iuți), o cură de săruri Schüssler vă activează meta­bo­lismul. În acest scop se recoman­dă sărurile nr. 4 (clorat de pota­siu) sau nr. 8 (clorat de sodiu).
* Arsurile gastrice - Persoa­nele cu o ase­menea sensibilitate ar trebui să consume cu pru­dență alimentele grase, dulci sau iuți. Pâinea albă și nucile absorb excesul de sucuri din stomac. Puteți apela și la antiacide, pre­pa­ratele alcaline care neutrali­zează aciditatea gastrică.
* Balonările - Aici vă ajută ma­sajele, căldura și anumite plante, de pildă feniculul.