România merge înainte prin cei curajoşi. Inclusiv la sate. Antreprenorii sunt cei care riscă şi câştigă. Iar în ultima vreme, tot mai mulţi îndrăznesc pe seama tradiţiei şi a culturii locale. Şi bine fac. Ei sunt învingători ai tranziţiei de la socialism la capitalism. Recent, am cunoscut doi astfel de oameni, abia trecuţi de 40 de ani: Cristian Vîrciu şi Cristina Nicola. Fraţi de sânge şi de afaceri. Cunoscuţi în Munţii Apuseni şi pe toată Valea Arieşului, pentru pensiunile şi pentru produselor lor 100% naturale. Amândoi absolvenţi de Ştiinţe Economice, Cristian - cu specializare de management în turism, făcută în Olanda - Cristina, licenţiată şi în Drept. N-au plecat, ca atâţia alţi congeneri, din locul lor de baştină, Albac, peste mări şi ţări, ci niţel mai încolo, la Arieşeni. Şi-au pus toată mintea şi tot sufletul la bătaie pentru a face ceva util lor, moţilor şi celor care vor dori să cunoască Apusenii.
"Moţii fac ce fac şi ajung să se zbată în sărăcie"
- Într-o perioadă când binele este văzut numai peste graniţe şi milioane de români au părăsit ţara, ce anume v-a făcut să rămâneţi în locul de obârşie?
- Cristina Nicola: Ambiţia de a arăta că se pot face şi aici lucruri frumoase, bune şi cu rost. Şi, bineînţeles, dragul de ai noştri, de părinţi, bunici, de satele şi munţii noştri. Uneori mă mai încearcă regretul că n-am plecat, dar dintr-un singur motiv: copiii mei cresc şi ştiu că vor apuca spre alte zări, urmându-şi destinul. Dacă am fi trăit într-un oraş mare, poate că am fi rămas împreună.
- Cristian Vîrciu: Întâi de toate, o concepţie de viaţă. Depinde cum înţelegi să trăieşti. Unii n-au de ales, dar pentru un om cu pregătirea mea, se deschid multe drumuri. Am decis că nu vreau să fiu legat de un birou, 10-12 ore pe zi, într-o clădire de sticlă, într-un mare oraş din ţară sau din străinătate, ci să fiu mereu în natură şi să trăiesc cât moşu-meu, peste 90 de ani. Însă, să nu vă imaginaţi că e uşor. Mai ales în Apuseni. Moţii fac ce fac şi ajung să se zbată în sărăcie. A fost "goana după aur", în care atâtea destine au luat turnuri fantastice ori s-au frânt, dar care s-a sfârşit. Apoi, a fost "goana după aurul verde". O mulţime de prieteni şi cunoscuţi ai mei suferă de pe urma muncii la pădure. Acum s-a cam terminat şi cu tăierea pădurilor. În multe locuri, munţii au fost raşi, nu mai ai de unde lua lemn. Iar pădurea a devenit domeniul exclusiv al unor mari firme, care, cu protecţie şi sprijin din partea autorităţilor statului, exploatează nemilos ce-a mai rămas. De asemenea, fructele de pădure nu mai pot fi culese de oricine, ci numai de angajaţii unei firme care a concesionat mari suprafeţe de la primăriile din zonă. Aşa încât ai nevoie de multă hotărâre şi de ceva imaginaţie pentru a face o întreprindere din care să trăieşti. Eu am început cu turismul, fiind foarte ataşat nu doar de natură, ci şi de istoria Apusenilor, de cultura ţărănească de aici, şi dornic să împărtăşesc toate aceste frumuseţi şi altora. De o vreme, am lăsat însă turismul în seama surorii mele, iar eu mă ocup mai ales de grădinărit şi de produs conserve, ca la mama acasă.
Bunătăţi cu certificat
- De ce aţi renunţat la turism?
- Cristian Vîrciu:
Simţeam că mă plafonez. Intrasem într-o rutină: cam acelaşi fel de oameni, aceleaşi locuri de arătat, acelaşi discurs de ţinut... Sigur că e o bucurie să faci cunoscut unor semeni lucruri pe care nu le ştiu, dar oboseşti după o vreme, dacă nu aduci ceva nou. În plus, acum câţiva ani, am fost foarte bolnav şi mi-am promis că, dacă scap, îmi schimb viaţa. Am renunţat la tot ce mă consuma excesiv şi m-am mutat la câţiva kilometri de civilizaţie, la casa bunicilor, unde am făcut o mică fermă de oi, cu o grădină încăpătoare, care are şi pomi fructiferi, şi legume, coacăze şi zmeură, flori - mai ales trandafiri, din care iese o dulceaţă după care îţi lingi degetele. Lucrez acolo mai tot timpul şi asta mă umple de senin. Peisajul e mereu altul, grijile sunt îndepărtate, iar plantele te răsplătesc pentru orice faci pentru ele. Şi îmi mai place ceva: sunt partea nevăzută a acestei activităţi. Interfaţa cu publicul este sora mea, Cristina. Ea ţine legătura cu clienţii, ea munceşte mai mult pentru promovare, ea se bate pentru actele necesare...
- Şi aţi avut puterea de a vă reinventa...
- Cristina Nicola: Noi am fost preocupaţi de o alimentaţie sănătoasă şi făceam conserve pentru noi şi pentru pensiune, după reţete vechi, de la bunica. Turiştii ne cereau de multe ori să le dăm câte ceva şi pentru acasă şi aşa am realizat că putem vinde aceste produse şi dincolo de cercul celor care ne calcă pragul. Acum, avem peste o sută de produse proprii, certificate şi omologate ca produse tradiţionale. A fost o luptă birocratică de uzură, pe care am dus-o mai bine de doi ani, cu tenacitate şi uneori aproape cu disperare... Nimeni de pe Valea Arieşului nu a mai reuşit să obţină această certificare.
Dulceaţă de lapte
- Care sunt produsele cu care vă mândriţi cel mai mult?
- Cristian Vîrciu: Dulceaţa de lapte. Eu însumi mestec în lapte, la fiert, până asudă grinda, câte patru, cinci ore, ca să iasă bunătatea asta. Sunt foarte mândru de ea, măcar că la origine nu e moţească, ci franţuzească, dar am naturalizat-o aici. (Râde) Avem însă şi alte dulceţuri, mai neaoşe: de nuci, de pere, de trandafiri, de gogonele, de gutui, de soc, de ardei iuţi. Apoi, zacuscă de păstrăv, de ghebe, de hribi...
- Cum reuşiţi să vă vindeţi produsele?
- Cristina Nicola:
Prin magazinul nostru online, în pensiune şi la târgurile la care reuşim să participăm. Piaţa pentru produse tradiţionale e încă în formare, pentru că oamenii nu au o cultură solidă în privinţa asta. Fie nu sunt interesaţi să mănânce natural, fie vor calitate la preţuri foarte mici, ceea ce e imposibil. Noi lucrăm totul manual, cu legumele tăiate la cuţit, pentru zacuşti şi tocană, cu dulceţurile fierte încet, la ceaun, pe foc de lemne, fără conservanţi; mergem pe calitate, nu pe cantitate, şi nu putem concura cu preţurile unei fabrici de linie, care foloseşte coloranţi, aditivi, conservanţi etc. Bucuria şi reclama noastră este că acela care cumpără o dată de la noi revine şi mai comandă.
"Dinspre statul român nu vin decât oprelişti"
- În ultimul deceniu, de când România a intrat în UE, s-a schimbat în vreun fel situaţia antreprenorului român din Apuseni?
- Cristian Vîrciu: Fondurile europene au ajutat. Dar, acum, trăgând linie, părerea mea este că pentru a le obţine a fost prea multă muncă, prea multă birocraţie şi, dacă am fi fost mai atenţi, puteam să construim ce aveam nevoie şi fără banii UE. Noi am făcut o pensiune pe fonduri europene, accesate în condiţii mult mai grele decât cele de acum, căci a trebuit să participăm cu 50% din valoarea proiectului. Astăzi, partea întreprinzătorului este de numai 10%. Deci, dacă vreţi, da, e o îmbunătăţire, din acest punct de vedere. Totuşi, pentru mulţi tineri întreprinzători, şi 10% e mult. Iar dinspre statul român nu ne vin decât oprelişti. Vedeţi şi dvs. că legile se schimbă pe nepusă masă şi nu în bine, controalele curg gârlă şi nu sunt făcute întotdeauna de oameni corecţi, facilităţi nu ni se oferă... Cu toate acestea, doar în această zonă a Apusenilor sunt 200 de pensiuni. Supravieţuiesc numai ele ştiu cum. Pentru că cele mai multe oferă cazare şi masă, dar nu şi un program pentru turişti. Or, cineva care vine până aici nu o face doar pentru mâncare şi aer curat, vrea aventură, noutate, vrea să se simtă bine. Du-l cu calul în pădure, adu-i un taraf să-i cânte, caţără-l pe munţi, arată-i o peşteră, că avem vreo 2.000 pe aici, plimbă-l până la Gheţarul Vârtop, unde s-au descoperit urmele celui mai vechi om din România, de peste 60.000 de ani, iar el va scoate mai mult din buzunar pentru astfel de activităţi. Sigur, e nevoie de un efort mai mare, dar merită. Ei, dar moţii noştri înţeleg toate astea mai greu.
- De unde vă trageţi energia, optimismul, puterea de a merge mai departe?
- Cristian Vîrciu: Din zâmbetul de mulţumire pe care îl văd la un client şi mai ales din prietenia pe care o leg cu mulţi dintre ei.
- Cristina Nicola: Sursa mea de bine, entuziasm şi optimism este bunica. Are 93 de ani şi planuri de viitor. Vreau să ajung ca ea.