În nicio altă formă de manifestare a vieţii nu există atâta energie şi forţă ca în seminţe şi sâmburi. Dacă luăm o micuţă şi gingaşă sămânţă de măr, ce nu are mai mult de 2 grame în greutate, şi o punem în pământ, vom constata că, după ceva timp, răsare un lăstăraş care, în maximum 3 ani, devine pom de-adevăratelea. Ce să mai vorbim de ghinda de stejar, din care creşte un ditamai copacul, sau de sămânţa de jir, din care creşte fagul. Nuca îşi are şi ea miracolul ei, că stai şi te întrebi în care din cei patru sâmburei se află rădăcina, în care tulpina şi în care viitoarele fructe?
Un energizant de excepţie: Aluna
Este fructul pomului numit alun. Nu trebuie confundată cu arahida, care se mai numeşte alună americană sau alună de pământ. Aluna de pământ are coaja subţire şi o formă lunguiaţă, faţă de aluna de pom, care are coajă lemnoasă şi seamănă cu o inimă. Dintre toţi sâmburii oleaginoşi, fructul alunei de pom este cel mai digerabil; are cea mai mare cantitate de materii grase şi azotat. Fiind nutritivă şi dătătoare de energie, este recomandată vegetarienilor şi diabeticilor, dar şi adolescenţilor, femeilor însărcinate, persoanelor care fac sport, precum şi celor care suferă de litiază urinară. Nu se consumă mai mult de 50 grame pe zi, în stare crudă. Prăjite, alunele sunt mai indigeste. Uleiul de alune este unul dintre cele mai bune tratamente contra teniei şi contra hipotensiunii.
Recomandări medicale:
* Uleiul de alun - pentru combaterea teniei. Se ia o lingură în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, timp de 15 zile.
* Miezul de alune - contra anemiilor, se mănâncă trei linguriţe de alune pe zi.
Seminţele de anason
Bogate în uleiuri eterice, compuşi azotaţi şi vitamine, seminţele de anason sunt un adevărat panaceu medical, având o putere deosebită mai ales asupra aparatului digestiv. Se recomandă în tratarea anorexiei, insuficienţei pancreatice şi intestinale, balonării, viermilor intestinali etc. Dar atenţie! În doze mari, provoacă toxicitate, ce poate duce la pareză musculară, stări hipnotice, insomnii, tulburări de vedere etc.
Recomandări medicale:
* Insuficienţă pancreatică, balonări abdominale, viermi intestinali, lipsa poftei de mâncare: infuzie dintr-o linguriţă de seminţe opărite cu o cană de apă. Se bea de trei ori pe zi înainte de mesele principale.
* Combaterea viermilor intestinali: infuzie din 2 linguriţe seminţe la 100 ml apă clocotită. Se bea dimineaţa, pe stomacul gol.
* Gripă, bronşită, răceală, tuse: decoct din 1 linguriţă seminţe la o cană de apă. Se lasă să fiarbă 5 minute. Se beau 2-3 căni de ceai fierbinte pe zi.
* Avertisment: anasonul nu li se administrează bolnavilor de ulcer gastric. Seminţele vechi sunt toxice.
Dovleacul este de mai multe feluri şi varietăţi, mai cunoscute la noi în ţară fiind dovleacul românesc, cu coaja roşie-gălbuie, şi dovleacul aşa-zis turcesc, cu coaja albă. Şi seminţele diferă ca formă, cele de dovleac turcesc fiind ceva mai mari, dar, în general, au aceleaşi proprietăţi. Seminţele de dovleac, seminţele de pepene galben şi seminţele de castravete fac parte din seminţele catalogate drept reci, deoarece la îngurgitare îţi dau senzaţia de răcoare. Doctorii din antichitate le recomandau pentru virtuţile lor afrodisiace, şi nu le recomandau degeaba. Pentru a obţine efectul căutat, trebuie consumate numai în stare crudă. Fiind seminţe energizante, nu este recomandat să consumaţi mai mult de 100 de grame din cele de dovleac şi câte 10 grame din celelalte, în salate de crudităţi sau în salată de sfeclă roşie. Scad colesterolul, previn cataracta, ţin la distanţă osteoporoza, previn cancerul de prostată şi combat viermii intestinali. Nu în ultimul rând, combat simptomele determinate de lipsa de fier şi anemie - oboseala, căderea părului şi unghiile fragile. Din seminţele de dovleac se face şi un ulei, poate cel mai bun din toate uleiurile. Pus în salată, acesta purifică organismul şi este recomandat pentru hiperexcitabilitate nervoasă. Pe de altă parte, din seminţele de dovleac se fac cele mai gustoase şi săţioase sarmale de post, conform reţetei ştiute pentru orice fel de sarmale. Vă recomand să nu le mărunţiţi, dându-le prin maşina de tocat carne (contactul cu metalul le oxidează), ci să le pisaţi în clasicul mojar de lemn şi să nu le prăjiţi; împachetaţi-le în varză aşa crude cum sunt.
Recomandări medicale:
* Pentru tratarea prostatitei şi a hipertrofiei de prostată: a) seminţe decojite consumate ca atare, 150-200 g zilnic, în două prize - dimineaţa şi seara; b) decoct dintr-o lingură seminţe nedecorticate zdrobite la o cană (200 ml) cu apă rece. Se fierb 5 minute la foc potrivit. Se lasă vasul acoperit 15 minute pentru a se răci până la călduţ. Se bea conţinutul a 2-3 căni pe zi, timp îndelungat. După o cură de 3 zile, se observă efectele pozitive.
* Pentru eliminarea viermilor intestinali (tenie, limbrici): a) seminţe, cojite şi zdrobite în gură, bine mestecate, se consumă în cantităţi de 150-250 g pentru adulţi, 100 g pentru copii de vârstă şcolară, 50 g pentru copii mici. Se consumă dimineaţa, în priză unică. După 1-2 ore se administrează un purgativ (ulei de ricin, ceai laxativ); b) pastă, preparată din 60 g seminţe decorticate, pisate, şi 20 g zahăr; se amestecă până se obţine o pastă omogenă. Se mănâncă întreaga cantitate. La un interval de 6 ore se administrează un purgativ. Cura durează 5 zile. În caz de nereuşită se repetă; c) ulei antihelmintic, preparat din 50 g seminţe decorticate, 30 g ulei de ricin şi 1 lingură de miere. Se triturează seminţele bine în acest amestec până se obţine o pastă omogenă. Se administrează câte un vârf de cuţit sau o jumătate de linguriţă din 10 în 10 minute.
* Pentru eliminarea limbricilor, oxiurilor, teniei, tricocefalilor: a) decoct din 50 g seminţe decojite la o cană (200 ml) de apă. Se fierb 30 de minute, timp în care apa scade la jumătate. Se lasă la răcit. Se administrează întreaga cantitate dimineaţa, pe nemâncate; b) emulsie din 5 g seminţe decojite şi pisate la un pahar cu apă fiartă şi răcită, 50 g sirop de coajă de lămâie sau portocală. Se amestecă bine cu o linguriţă până la omogenizare. Întreaga cantitate se administrează dimineaţa pe stomacul gol în două prize, la intervale de 5 minute. După circa 3 ore se administrează 2 linguri ulei de ricin; se repetă o dată pe săptămână, până la eliminarea paraziţilor.
Seminţele de fag (jirul)
Jirul este un fel de fruct al fagului, dar de fapt este o sămânţă, pe care o face fagul toamna târziu. Un fag în vârstă de peste 20 de ani produce câteva milioane de astfel de seminţe, pe care putem să le adunăm toamna, de sub coroana lui. Miezul seminţei de jir este comestibil, fiind foarte plăcut la gust, având în el proteină brută 15%, materii grase 24% şi fibre 22%. Din seminţele de jir se obţine un ulei foarte fin, comestibil (conţine palmitină, oleină şi o mică parte stearină), care poate fi folosit ca şi uleiul de măsline sau de nuci. Dacă dorim să consumăm seminţele ca atare, ele fiind foarte hrănitoare, este indicat să le consumăm puţin coapte, ca seminţele de floarea soarelui sau castanele.
Recomandări medicale:
* Miezul fructului are importanţă nutritivă. Ţăranii din România, până nu demult, mâncau jirul ca pe alune. Este săţios, dar, în cantitate mare, produce dureri de cap. Învelişul jirului posedă o uşoară toxicitate.
Seminţele de LĂMÂIE
Nu este bine să aruncăm seminţele de lămâie, ci să le folosim când este nevoie, păstrate într-o cutie la loc uscat, deoarece sunt vermifuge (produc expulzarea viermilor intestinali).
Recomandări medicale:
* Mărunţim şi zdrobim coaja, pulpa şi seminţele de la o lămâie (dacă are seminţe prea puţine, mai luăm seminţe şi de la alte lămâi), le punem la macerat timp de 3 ore, în 100 ml apă cu miere. Apoi strecurăm, storcând bine compoziţia, şi o bem seara la culcare. Contra oxiurilor, se folosesc numai seminţele, pe care le pisăm, le amestecăm cu miere, iar compoziţia o consumăm dimineaţa. Seminţele de lămâie sunt şi febrifuge, adică scad febra. Se iau una-două lămâi, se taie feliuţe subţiri, după care se aplică feliuţă lângă feliuţă, cu seminţe cu tot, pe ambele tălpi; se îmbracă tălpile picioarelor în mici pungi de plastic, apoi se trag ciorapii. Vom constata că febra va dispărea în câteva ore. Dacă-i cazul, repetăm tratamentul.
Seminţele de MĂR
La măr, numărul seminţelor diferă de la o varietate la alta. Cele mai multe seminţe le are mărul creţesc şi mărul dublu roşu, zis şi bot de iepure.
Recomandări medicale:
* De fiecare dată când mâncaţi un măr, consumaţi şi seminţele, deoarece 10 seminţe de măr ne asigură doza zilnică de iod. Ele conţin şi acid cianhidric - un acid folositor digestiei. Se spune că însuşi celebrul călugăr Rasputin a scăpat de otrăvire imunizându-se cu seminţe de măr.
Prof. ŞTEFAN STĂICULESCU