În nicio altă formă de manifestare a vieții nu există atâta energie și forță ca în semințe și sâmburi. Dacă luăm o micuță și gingașă sămânță de măr, ce nu are mai mult de 2 grame în greutate, și o punem în pământ, vom constata că, după ceva timp, răsare un lăstăraș care, în maximum 3 ani, devine pom de-adevăratelea. Ce să mai vorbim de ghinda de stejar, din care crește un ditamai copacul, sau de sămânța de jir, din care crește fagul. Nuca își are și ea miracolul ei, că stai și te întrebi în care din cei patru sâmburei se află rădăcina, în care tulpina și în care viitoarele fructe?
Un energizant de excepție: Aluna
Este fructul pomului numit alun. Nu trebuie confundată cu arahida, care se mai numește alună americană sau alună de pământ. Aluna de pământ are coaja subțire și o formă lunguiață, față de aluna de pom, care are coajă lemnoasă și seamănă cu o inimă. Dintre toți sâmburii oleaginoși, fructul alunei de pom este cel mai digerabil; are cea mai mare cantitate de materii grase și azotat. Fiind nutritivă și dătătoare de energie, este recomandată vegetarienilor și diabeticilor, dar și adolescenților, femeilor însărcinate, persoanelor care fac sport, precum și celor care suferă de litiază urinară. Nu se consumă mai mult de 50 grame pe zi, în stare crudă. Prăjite, alunele sunt mai indigeste. Uleiul de alune este unul dintre cele mai bune tratamente contra teniei și contra hipotensiunii.
Recomandări medicale:
* Uleiul de alun - pentru combaterea teniei. Se ia o lingură în fiecare dimineață, pe stomacul gol, timp de 15 zile.
* Miezul de alune - contra anemiilor, se mănâncă trei lingurițe de alune pe zi.
Semințele de anason
Bogate în uleiuri eterice, compuși azotați și vitamine, semințele de anason sunt un adevărat panaceu medical, având o putere deosebită mai ales asupra aparatului digestiv. Se recomandă în tratarea anorexiei, insuficienței pancreatice și intestinale, balonării, viermilor intestinali etc. Dar atenție! În doze mari, provoacă toxicitate, ce poate duce la pareză musculară, stări hipnotice, insomnii, tulburări de vedere etc.
Recomandări medicale:
* Insuficiență pancreatică, balonări abdominale, viermi intestinali, lipsa poftei de mâncare: infuzie dintr-o linguriță de semințe opărite cu o cană de apă. Se bea de trei ori pe zi înainte de mesele principale.
* Combaterea viermilor intestinali: infuzie din 2 lingurițe semințe la 100 ml apă clocotită. Se bea dimineața, pe stomacul gol.
* Gripă, bronșită, răceală, tuse: decoct din 1 linguriță semințe la o cană de apă. Se lasă să fiarbă 5 minute. Se beau 2-3 căni de ceai fierbinte pe zi.
* Avertisment: anasonul nu li se administrează bolnavilor de ulcer gastric. Semințele vechi sunt toxice.
Semințele de dovleac
Dovleacul este de mai multe feluri și varietăți, mai cunoscute la noi în țară fiind dovleacul românesc, cu coaja roșie-gălbuie, și dovleacul așa-zis turcesc, cu coaja albă. Și semințele diferă ca formă, cele de dovleac turcesc fiind ceva mai mari, dar, în general, au aceleași proprietăți. Semințele de dovleac, semințele de pepene galben și semințele de castravete fac parte din semințele catalogate drept reci, deoarece la îngurgitare îți dau senzația de răcoare. Doctorii din antichitate le recomandau pentru virtuțile lor afrodisiace, și nu le recomandau degeaba. Pentru a obține efectul căutat, trebuie consumate numai în stare crudă. Fiind semințe energizante, nu este recomandat să consumați mai mult de 100 de grame din cele de dovleac și câte 10 grame din celelalte, în salate de crudități sau în salată de sfeclă roșie. Scad colesterolul, previn cataracta, țin la distanță osteoporoza, previn cancerul de prostată și combat viermii intestinali. Nu în ultimul rând, combat simptomele determinate de lipsa de fier și anemie - oboseala, căderea părului și unghiile fragile. Din semințele de dovleac se face și un ulei, poate cel mai bun din toate uleiurile. Pus în salată, acesta purifică organismul și este recomandat pentru hiperexcitabilitate nervoasă. Pe de altă parte, din semințele de dovleac se fac cele mai gustoase și sățioase sarmale de post, conform rețetei știute pentru orice fel de sarmale. Vă recomand să nu le mărunțiți, dându-le prin mașina de tocat carne (contactul cu metalul le oxidează), ci să le pisați în clasicul mojar de lemn și să nu le prăjiți; împachetați-le în varză așa crude cum sunt.
Recomandări medicale:
* Pentru tratarea prostatitei și a hipertrofiei de prostată: a) semințe decojite consumate ca atare, 150-200 g zilnic, în două prize - dimineața și seara; b) decoct dintr-o lingură semințe nedecorticate zdrobite la o cană (200 ml) cu apă rece. Se fierb 5 minute la foc potrivit. Se lasă vasul acoperit 15 minute pentru a se răci până la călduț. Se bea conținutul a 2-3 căni pe zi, timp îndelungat. După o cură de 3 zile, se observă efectele pozitive.
* Pentru eliminarea viermilor intestinali (tenie, limbrici): a) semințe, cojite și zdrobite în gură, bine mestecate, se consumă în cantități de 150-250 g pentru adulți, 100 g pentru copii de vârstă școlară, 50 g pentru copii mici. Se consumă dimineața, în priză unică. După 1-2 ore se administrează un purgativ (ulei de ricin, ceai laxativ); b) pastă, preparată din 60 g semințe decorticate, pisate, și 20 g zahăr; se amestecă până se obține o pastă omogenă. Se mănâncă întreaga cantitate. La un interval de 6 ore se administrează un purgativ. Cura durează 5 zile. În caz de nereușită se repetă; c) ulei antihelmintic, preparat din 50 g semințe decorticate, 30 g ulei de ricin și 1 lingură de miere. Se triturează semințele bine în acest amestec până se obține o pastă omogenă. Se administrează câte un vârf de cuțit sau o jumătate de linguriță din 10 în 10 minute.
* Pentru eliminarea limbricilor, oxiurilor, teniei, tricocefalilor: a) decoct din 50 g semințe decojite la o cană (200 ml) de apă. Se fierb 30 de minute, timp în care apa scade la jumătate. Se lasă la răcit. Se administrează întreaga cantitate dimineața, pe nemâncate; b) emulsie din 5 g semințe decojite și pisate la un pahar cu apă fiartă și răcită, 50 g sirop de coajă de lămâie sau portocală. Se amestecă bine cu o linguriță până la omogenizare. Întreaga cantitate se administrează dimineața pe stomacul gol în două prize, la intervale de 5 minute. După circa 3 ore se administrează 2 linguri ulei de ricin; se repetă o dată pe săptămână, până la eliminarea paraziților.
Semințele de fag (jirul)
Jirul este un fel de fruct al fagului, dar de fapt este o sămânță, pe care o face fagul toamna târziu. Un fag în vârstă de peste 20 de ani produce câteva milioane de astfel de semințe, pe care putem să le adunăm toamna, de sub coroana lui. Miezul seminței de jir este comestibil, fiind foarte plăcut la gust, având în el proteină brută 15%, materii grase 24% și fibre 22%. Din semințele de jir se obține un ulei foarte fin, comestibil (conține palmitină, oleină și o mică parte stearină), care poate fi folosit ca și uleiul de măsline sau de nuci. Dacă dorim să consumăm semințele ca atare, ele fiind foarte hrănitoare, este indicat să le consumăm puțin coapte, ca semințele de floarea soarelui sau castanele.
Recomandări medicale:
* Miezul fructului are importanță nutritivă. Țăranii din România, până nu demult, mâncau jirul ca pe alune. Este sățios, dar, în cantitate mare, produce dureri de cap. Învelișul jirului posedă o ușoară toxicitate.
Semințele de LĂMÂIE
Nu este bine să aruncăm semințele de lămâie, ci să le folosim când este nevoie, păstrate într-o cutie la loc uscat, deoarece sunt vermifuge (produc expulzarea viermilor intestinali).
Recomandări medicale:
* Mărunțim și zdrobim coaja, pulpa și semințele de la o lămâie (dacă are semințe prea puține, mai luăm semințe și de la alte lămâi), le punem la macerat timp de 3 ore, în 100 ml apă cu miere. Apoi strecurăm, storcând bine compoziția, și o bem seara la culcare. Contra oxiurilor, se folosesc numai semințele, pe care le pisăm, le amestecăm cu miere, iar compoziția o consumăm dimineața. Semințele de lămâie sunt și febrifuge, adică scad febra. Se iau una-două lămâi, se taie feliuțe subțiri, după care se aplică feliuță lângă feliuță, cu semințe cu tot, pe ambele tălpi; se îmbracă tălpile picioarelor în mici pungi de plastic, apoi se trag ciorapii. Vom constata că febra va dispărea în câteva ore. Dacă-i cazul, repetăm tratamentul.
Semințele de MĂR
La măr, numărul semințelor diferă de la o varietate la alta. Cele mai multe semințe le are mărul crețesc și mărul dublu roșu, zis și bot de iepure.
Recomandări medicale:
* De fiecare dată când mâncați un măr, consumați și semințele, deoarece 10 semințe de măr ne asigură doza zilnică de iod. Ele conțin și acid cianhidric - un acid folositor digestiei. Se spune că însuși celebrul călugăr Rasputin a scăpat de otrăvire imunizându-se cu semințe de măr.
Prof. ȘTEFAN STĂICULESCU