Creşte până la înălţimea de 8 metri, fiind cultivat şi în scopuri ornamentale, dar mai ales pentru fructele lui de formă oarecum ovală, semănând cu nişte pere mari, galben-aurii şi frumos mirositoare. Parfumul lor înmiresmează grădinile spre sfârşitul toamnei. Sunt recoltate târziu şi se pot păstra mult timp. Depozitarea pe o perioadă mai îndelungată nu le dăunează ci, dimpotrivă, le îmbunătăţeşte gustul uşor astringent. Aşezate prin casă, parfumează încăperile cu aroma lor, trezind amintiri nostalgice din copilărie şi evocând atmosfera tandră a Crăciunului.
Istorie şi tradiţii
Încă de acum 4.000 de ani, gutuiul a fost cultivat pe insula Creta, îndeosebi în regiunea din jurul oraşului care se chema pe vremea aceea Cydon - de unde s-au inspirat şi cei ce i-au ales denumirea ştiinţifică "Cydonia". În Grecia Antică i se spunea "chrysomela", adică "măr de aur" şi era consacrat zeiţei Afrodita.
Atunci, ca şi mai târziu, i s-a atribuit semnificaţia de simbol al fertilităţii şi al iubirii. La multe popoare, exista obiceiul de a oferi o gutuie tinerilor însurăţei drept cadou de nuntă. Parfumul dulce simboliza momentele frumoase ale viitoarei căsnicii, în vreme ce gustul astringent voia să sugereze suferinţele inevitabile ce se vor ivi de-a lungul vieţii.
Şi în zilele noastre se mai fac fumigaţii cu coji şi flori uscate de gutui, pentru a purifica locuinţa după un eveniment dureros, însă şi cu gândul de a atrage prosperitatea şi darul nepreţuit al fertilităţii.
Utilizări terapeutice
Principiile active din fructe şi din sâmburii lor, dar şi din frunzele şi florile gutuiului au acţiune antiinflamatoare, astringentă, stimulatoare pentru stomac, ficat şi pancreas, calmantă pentru piele şi mucoase. Utilizările în medicina tradiţională sunt numeroase şi diverse. Vom aminti aici câteva.
* Răguşeala, tusea şi bronşita se tratează cu un ceai preparat în 10-15 minute, din 1 linguriţă de sâmburi şi 200 ml apă clocotită. Se beau 2 căni pe zi.
* Pentru calmarea tusei convulsive se recomandă fie o infuzie din 30 g flori uscate, fie una din 50 g frunze uscate şi mărunţite. În ambele variante, timpul de infuzare este acelaşi (20 minute), ca şi cantitatea de apă fierbinte (1 litru) şi modul de administrare (se consumă treptat, pe toată durata zilei).
* Ca tratament pentru diaree, dispepsii, peristaltism intestinal deficitar, vomă şi hemoroizi sunt indicate consumul zilnic de gutui proaspete sau un decoct pregătit în felul următor: se dă pe răzătoare o gutuie şi se fierbe în 1 litru de apă, până când lichidul scade la jumătate. Ceea ce a rămas se strecoară şi se împarte în 2 sau 3 porţii, care se beau în cursul zilei.
* Contra enteritelor acute, a insuficienţei hepatice sau pancreatice, a hemoragiilor uterine şi ca adjuvant în tratarea tuberculozei pulmonare: se taie în felii subţiri o gutuie cu tot cu coajă, se pune în 1 litru de apă şi se fierbe, până când cantitatea de lichid se reduce la jumătate. Atunci se strecoară şi se îndulceşte cu 50 g de zahăr. Decoctul se va bea în 3 prize pe parcursul unei zile - dimineaţa, la prânz şi seara.
Reţete cu gutui
Gel calmant pentru piele
Ingrediente: 1 parte sâmburi de gutuie, 5 părţi infuzie din petale de trandafir (rece), 2 părţi tinctură de plop balsamic (38%).
Cum se procedează: Turnaţi infuzia din petale de trandafir peste sâmburii de gutuie şi lăsaţi-le deoparte pentru câteva ore. După aceea adăugaţi tinctura, amestecând pentru omogenizare, iar la sfârşit puneţi gelul în borcănele mici.
Utilizare: Dacă aveţi pielea deosebit de sensibilă sau dacă doriţi să aplicaţi gelul în zona ochilor, renunţaţi la tinctură şi folosiţi 7 părţi din infuzia de trandafir în loc de 5. Gelul trebuie consumat într-o singură zi, deoarece este foarte vulnerabil la acţiunea diverselor microorganisme. Există însă şi posibilitatea de a-l turna într-o formă pentru cuburi de gheaţă, păstrându-l astfel în congelator.
Ulei de corp
Ingrediente: coaja unei gutui bine coapte, 45 ml ulei de migdale, 5 ml ulei de trandafir sălbatic, 4 picături de ulei eteric de cedru, 6 picături de ulei eteric de magnolie, 10 picături de ulei eteric de bergamotă.
Cum se procedează: Îndepărtaţi puful de la suprafaţa gutuii frecând-o cu un şervet, apoi curăţaţi-o de coajă. Tăiaţi coaja mărunt, puneţi peste ea uleiul de migdale şi încălziţi-le pe bain-marie aproximativ 30 de minute, după care strecuraţi. Uleiul de migdale îmbogăţit cu gutuie se amestecă apoi cu celelalte uleiuri: de trandafir sălbatic, de cedru, de magnolie şi de bergamotă.
Utilizare: Acest ulei catifelează pielea. Se aplică printr-un masaj uşor pe pielea încă umedă, după duş.
Ceai din fructe de toamnă
Ingrediente: câte 100 g coajă de gutuie, boabe de soc şi măceşe.
Cum se procedează: Uscaţi toate ingredientele, apoi tăiaţi-le mărunt şi amestecaţi-le. Păstraţi-le într-o cutie. Puneţi 2 linguri din amestecul de fructe în 500 ml apă şi daţi totul într-un clocot, după care lăsaţi să fiarbă la foc mic încă vreo 5 minute. Strecuraţi ceaiul şi îndulciţi-l cu miere după gust.
Peltea de gutui
Ingrediente: 1 kg gutui, puţină pulbere de scorţişoară şi cuişoare, 500 g zahăr gelifiant, 1 lămâie bio, zahăr tos, zahăr vanilat.
Cum se procedează:
1. Tăiaţi gutuile în sferturi, puneţi-le în apă cu tot cu coajă şi cu locaşul seminţelor împreună cu mirodeniile, zeama stoarsă din lămâie şi zahărul vanilat - şi fierbeţi-le înăbuşit, până se înmoaie. Pasaţi-le printr-o sită sau daţi-le într-un blender, iar pasta de gutui o veţi fierbe la foc mic cu zahărul gelifiant, amestecând mereu, pentru a obţine o masă vâscoasă.
2. Întindeţi masa gelatinoasă într-un strat gros cam de 1 centimetru într-o tavă de copt pe care aţi căptuşit-o în prealabil cu o folie de plastic. Lăsaţi-o să se răcească la temperatura camerei şi apoi să se usuce, timp de câteva zile. Tăiaţi pelteaua de gutui în cubuleţe, tăvăliţi-le prin zahărul tos şi aşteptaţi să se usuce bine. Bucăţelele se ţin de preferinţă într-o cutie al cărei capac se închide etanş.
Lichior de gutui
Ingrediente: 2 gutui, 3 linguri de zahăr candel, 1/2 baton de vanilie, 2 cuişoare, puţin cardamom, 700 ml votcă (38%), zeamă de lămâie.
Cum se procedează:
1. Tăiaţi mărunt gutuile şi puneţi-le într-un borcan mare cu capac. Mărunţiţi într-o piuliţă (sau mojar) zahărul candel, cuişoarele, cardamomul şi vanilia şi introduceţi-le în borcan, împreună cu votca.
2. Adăugaţi zeama de lămâie şi înşurubaţi capacul borcanului, apoi aşezaţi-l pentru 6 săptămâni într-un loc călduţ. Agitaţi-l la intervale regulate. Când lichiorul va fi gata, filtraţi-l şi puneţi-l în sticle mai mici.
Spray de cameră
Ingrediente: coji de gutui, 1 praf de sare, 3 picături de ulei de arbore de ceai lămâios.
Cum se procedează: Turnaţi apă caldă peste cojile de gutui, adăugaţi sarea, acoperiţi vasul şi lăsaţi-l deoparte pentru 2-3 ore. După aceea strecuraţi, ca să îndepărtaţi cojile, iar apa puneţi-o într-o sticlă cu pulverizator. La 50 ml apă de gutui se adaugă 3 picături din uleiul de arbore de ceai lămâios.