Codițele plantelor

Elena Josan
- Sunt, cu adevărat, un miracol al mamei naturi! Cine să creadă că măruntele codițe cu care florile, fructele sau legumele stau aninate de ramuri sunt ele în sine leacuri de sănătate, cu puteri magice? Despre această minune adevărată va fi vorba în rândurile de față, dedicate celor care au nevoie de ajutor -

Codițe de CĂPȘUNI

Conțin componente benefice pentru sănătatea omului. În primul rând, vitamina C. Codițele se culeg în perioada de înflorire sau de la căpșunile coapte. Conținutul minim de zaharuri permite folosirea lor și de către bolnavii de diabet.

Oncologie
Pe lângă tratamentul de bază al tumorilor can­ce­roase se bea și infuzie prepa­ra­tă dintr-un amestec de co­dițe de căpșuni, flori de mu­șețel și rostopască, câte o linguriță de fiecare. Se infuzează în 200 ml de apă clocotită, timp de 2 ore, apoi se strecoară. Se beau câte 30-50 ml, o dată pe zi, la aceeași oră, de exem­plu la ora 15, la două ore după masă.

Disbacterioză, dureri de stomac, diaree
Se amestecă câte o lingură de codițe de căpșuni, semințe de fenicul zdrobite și 3 linguri de cimbru. O lingură de amestec se pune la fiert în 500 ml apă, se ține pe foc mic încă 5 minute, în vas cu capac, apoi se infuzează timp de 2 ore. Se beau câte 50 ml, de 3-4 ori pe zi.

Cosmetică - pentru vitaminizarea tenului
Se mixează câte 100 de codițe și frunze de căpșuni, se amestecă cu 100 ml suc de patlagină și se aplică masca pe față. Masa verde se lasă pe ten 25 de minute, apoi se spală cu apă minerală gazoasă, puțin încălzită.

Codițe de DOVLEAC

Sunt benefice în rezolvarea problemelor siste­mului digestiv: favorizează vindecarea proceselor inflamatorii din intestinul gros, se folosesc în con­stipații legate de bilă leneșă, scot din organism metalele grele.

Pielonefrită, hidronefroză
Într-un litru de apă se pun pe foc 5 codițe de dovleac, 3 linguri de rădăcini de pir târâtor și se lasă pe foc mediu, până rămân 500 ml de apă. Se infuzează în termos, timp de 24 de ore. Se beau 300 ml pe zi împărțit în 3-4 doze, timp în care se pre­pară următoarea porție. Se fac 4-5 cure urmate de analize medicale pentru verificarea rezultatelor.

Diabet
Se opăresc 50 g de codițe zdrobite de dovleac și o linguriță fructe de ienupăr, cu 300 ml de apă fierbinte. Se fierb 15 minute, se infuzează până la răcire. Se beau câte 50 ml, de 3 ori pe zi, între mese, în cure de 7 zile, cu pauze de 3 zile între cure.

Colită cu constipație
Se toacă mărunt 4-5 codițe de dovleac, se pun în apă care clocotește și se mai fierb 15 minute în 400 ml de apă. Se consumă de 2 ori pe zi, terci din mei galben, apoi se beau 200 ml de ceai din codițe de dovleac.

Dureri de dinți
O codiță de dovleac se toacă mărunt, se opărește cu 200 ml apă fierbinte, se fierbe pe foc mic, 3 minute, în vas acoperit cu capac. Se clătește gura din două în două ore.

Parodontoză
Se amestecă pulbere din codițe de dovleac și pulbere din scoarță de stejar în părți egale. Se pune într-un borcan de 500 ml un sfert de amestec, apoi se umple borcanul cu apă. Se toarnă într-un vas, se aduce până la fierbere, se mai ține pe foc mic un minut, apoi se infuzează până la răcire. Se clătește gura, de 3-4 ori pe zi.

Herpes, stafilococ, streptococ
Câteva codițe de dovleac se aprind pe o farfurioară. Cenușa se amestecă cu 2-3 picături de ulei de floarea-soarelui. Cu pasta obținută se ung locurile afectate.

Întărirea organismului femeilor însărcinate
Se usucă la cuptor 50 g de codițe de dovleac cu lungime de 1,5 cm, până capătă o culoare maronie. Se râșnesc și se păstrează într-un borcănel. Se adaugă câte 10 g de pulbere de dovleac în mân­carea de orez, în luna a II-a de sarcină.

Ulcer stomacal
Se taie mărunt 20 g de codițe de dovleac și 2 g propolis solid, se pun pe foc mic, cu 200 ml de apă fierbinte. Se amestecă periodic, ca să topească propolisul. Soluția strecurată se bea în timpul zilei, pentru înlăturarea durerilor stomacale.

Codițe de ROȘII

Amigdalite, tuse persistentă
Se opăresc 10 codițe de roșii, cu 400 ml de apă, se țin câteva minute pe foc, până apar aburii. Se fac inhalații deasupra vasului.

Dureri de articulații
Se infuzează două ore, în termos, în 300 ml de apă clocotită, 5 codițe de ro­șii, câte o linguriță de rădăcini de muș­cată cu flori roșii și scoarță de salcie. Se beau câte 60 ml, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă. O cură durează o lună. Se poate repeta după o pauză de 10 zile.

Codițe de VIȘINE

În secolul 19, Rusia exporta în Fran­ța zeci de tone de codițe de vișine, pen­tru producerea de preparate terapeutice diuretice. Codițele de vișine favorizează slăbitul relativ rapid prin eliminarea sur­plusului de lichid din organism. Rețeta clasică este următoarea: 4 linguri de codițe tocate se fierb, timp de 10 minute, într-un litru de apă și se infuzează până la răcire. Doza zilnică, care se bea în 4 reprize, este de câte 250 ml, înainte de masă. Re­țeta se recomandă și pentru eliminarea nisipului din rinichi, activarea procesului de urinare, impo­tență, edeme, diabet, gută, artrită.

Ceaiul longevității
Se râșnesc în cantități egale, codițe uscate de vișine și sâmburi de struguri. O linguriță de pulbere se infuzează în 200 ml de apă clo­cotită, timp de 30 de minute. Cea­iul se bea zilnic, o perioadă cât se poate de lungă.

Menstruații dureroase
Se prepară două infuzii. În primul vas se pun o lingură de codițe și frunze de vișine tăiate mărunt, și se opăresc cu 200 ml apă care clocotește pe foc. Vasul se învelește în plapumă și se lasă 30 de mi­nute. În alt vas se infuzează o lingură de rosto­pască, tot în 200 ml de apă fierbinte, și se infuzează 30 de minute. Infuziile se strecoară și se amestecă. Se beau câte 50 ml, de 3 ori pe zi, după masă, pe toată perioada ciclului.

Hemoragii uterine
Se toacă mărunt cantități egale de codițe de vișine, flori de coada-șoricelului și traista-cioba­nului. O lingură rasă de amestec se opărește cu 250 ml de apă fierbinte, se ține pe foc mic 10 minute, în vas acoperit, se infuzează 30 de minute învelit în prosop. Se beau câte 50 ml de ceai, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă, până la rezol­varea problemei.

Slăbire rapidă
Se macerează 220 de codițe de vișine, timp de 12 ore, într-un litru de apă rece. Apoi se pun pe foc și se fierb 10 minute după primul clocot. Decoctul trebuie băut într-o zi sau două, în loc de apă.

Codițe de CIREȘE

Un decoct preparat dintr-o lingură de codițe de cireșe, fierte în 200 ml de apă este un remediu universal pentru mul­te probleme de sănătate: hiper­tensiune, litiază renală, gută, reu­matism, nevroză, diaree, afec­țiuni ale ficatului și rinichilor; re­glează activitatea inimii, dimi­nuea­ză hemo­ra­giile uterine, elimină toxi­ne­le din ri­nichi. Codițele de cireșe sunt apreciate și pentru efectul benefic în vindecarea afecțiunilor bărbaților, ca adenom de pros­tată și prostatită. În perioada de acutizare a bo­lii, se ames­tecă câte o lingură de codițe de cireșe, rădăcini de cicoare, coada-calului și se opăresc cu 600 ml de apă clocotită. Se infu­zează în termos trei ore. Se beau câte 200 ml, de 3 ori pe zi, înainte de masă.