Magie orientală
Regină a toamnei, în Orient, floarea de crizantemă simbolizează splendoarea, puterea, longevitatea, sănătatea şi sentimentele profunde. Imaginea ei stilizată decorează stema casei imperiale din Japonia. Până în zilele noastre, s-a păstrat un obicei magic, multimilenar. Seara, crizantemele din grădină se acoperă cu o bucată fină de ţesătură. Pe timpul nopţii, ea se îmbibă cu roua izvorâtă din flori, cu care femeile se şterg dimineaţa pe faţă. Obiceiul făgăduieşte viaţă lungă şi tinereţe fără bătrâneţe.
Un izvor de minerale
Petalele albe, roz şi galben-auriu ale crizantemelor conţin multe elemente minerale: potasiu, magneziu, selenium, zinc, necesare pentru buna funcţionare a organismului, în special a sistemului nervos. Planta conţine şi vitamine, mai ales vitamina C. Calităţile terapeutice ale florilor de crizanteme se bazează pe conţinutul ridicat de uleiuri eterice, care întăresc sistemul imunitar, capacitatea de apărare a organismului şi acţionează favorabil asupra sistemului nervos.
Tratamente cu crizanteme
Insomnie
Specialiştii în Ayurveda recomandă folosirea florilor proaspete de crizantemă pentru combaterea insomniei. Seara se pune lângă pat o vază cu un buchet de flori proaspete. Înainte de culcare, se mestecă câteva petale de crizantemă, iar o floare se pune pe frunte şi se ţine uşor apăsată câteva minute. Sistemul nervos se calmează şi facilitează somnul.
Stări nervoase
Elevii şi studenţii fac, uneori, înainte de examene, crize de nervi. Se agită, vorbesc tare, li se dereglează somnul. În asemenea caz, e bine ca înainte de culcare să li se aplice pe frunte un pansament îmbibat cu infuzie din petale proaspete de crizanteme.
Răceală, bronşită cronică, tuberculoză
Se presară pe un cearşaf petale proaspete de crizantemă, pe care bolnavul se culcă cu spatele. Petalele trebuie să acopere o zonă de la umeri până la şale. Lângă cap se pune un vas cu apă fierbinte, în care se presară câteva flori proaspete.
Băi aromate cu crizanteme
Pentru profilaxia maladiilor care se acutizează în perioada rece, de toamnă, se fac băi aromate cu flori de crizantemă. Orice plantă care a crescut în grădină sau în natură poate fi folosită pentru băi: petale de trandafir, iarbă de fragi, muşeţel şi albăstrele, dar băile cu crizanteme sunt cele mai rafinate.
Reţetă: Se prepară o infuzie din 500 ml apă clocotită şi 7-10 flori de mai multe culori. Se lasă să se răcească 25 minute şi se toarnă în cadă infuzia cu petale cu tot. Timp de 2 săptămâni, se fac 6-7 băi zilnic, câte 15 minute fiecare. Băile cu crizanteme li se recomandă mai ales vârstnicilor şi persoanelor anemice, cu astenie generală sau care au suferit o boală de lungă durată şi obosesc repede, sufocându-se în timpul mersului rapid. Înainte de culcare, lângă pat se pune şi o farfurie cu apă fierbinte, în care plutesc câteva flori proaspete. De asemenea, băile se folosesc şi pentru vindecarea afecţiunilor inflamatorii ale pielii - neurodermite, eczeme, dar şi pentru dureri în articulaţii. Persoanelor cu tremor senil (caracteristic vârstei înaintate) li se recomandă băi calde pentru braţe, în ceai de crizantemă.
Împachetări calde cu crizanteme
În cazurile când nu este posibil să se facă băi (persoane cu infirmităţi fizice) se folosesc împachetările lui Sebastian Kneipp, dar în loc de apă, se foloseşte ceai din petale de crizantemă. Mai întâi se infuzează în apă fierbinte, timp de 35 minute, 10-14 flori tocate de crizantemă. Se îmbibă apoi un prosop cu infuzie caldă şi se înfăşoară cutia toracică sau locul care trebuie tratat. Procedura ajută la eliminarea toxinelor din organism, îmbunătăţeşte starea bolnavilor cu afecţiuni ale plămânilor şi rinichilor.
Comprese din petale de crizanteme
* În cazul durerilor de genunchi sau de mobilitate insuficientă, seara, înainte de culcare, se aplică o compresă cu miere de albine, în care timp de 24 de ore s-au macerat câteva flori de crizantemă.
* Poliartrită, artroză, dureri reumatice. Se aplică pe articulaţiile bolnave, petale de crizantemă macerate 7 zile în ulei nerafinat.
* Hipertensiune. Se aplică pe zona pulsului, de la încheietura mâinii, comprese cu ulei de flori de crizantemă. Deasupra se înfăşoară o hârtie de celofan şi se fixează cu o faşă de tifon. Dacă hipertensiunea se asociază cu dureri de cap, se masează cu ulei şi tâmplele.
* Guturai. Pe zona dintre buza de sus şi nas, se aplică petale înmuiate în ulei de floarea-soarelui timp de 3-5 ore. Se prind cu un leucoplast. Metoda poate fi folosită şi de persoane cu simţul olfactiv redus.
Infuzii din flori de crizantemă
* Creşterea imunităţii, profilaxia afecţiunilor rinichilor şi sistemului urinar: o linguriţă plină cu petale tăiate mărunt se infuzează în 250 ml apă fierbinte. Când temperatura apei scade la 40 grade, în ceai se adaugă 7-10 bobiţe de struguri strivite şi o linguriţă cu miere de albine. Se beau două căni pe zi. Are un efect diuretic foarte bun.
* Curăţarea organismului şi în special a ficatului de toxine. Se amestecă câte o linguriţă şi jumătate de petale de crizanteme şi flori de tei, care se infuzează în 250 ml apă clocotită, vreme de 25 minute. Are efect diuretic şi sudorific.
* Tuberculoză, răceală, tuse convulsivă, tonus neuro-psihic scăzut. Se spală şi se amestecă petale de crizantemă cu miere de albine, în proporţie 1:5. Se macerează 3-4 zile, apoi se adaugă câte o linguriţă de macerat în 300 ml de ceai din frunze de zmeur, eucalipt, sunătoare sau levănţică.
Bucătărie terapeutică
Un supliment alimentar nu trebuie să fie neapărat sub formă de pastile sau capsule procurate de la farmacie. Natura ne oferă destule posibilităţi de folosire a plantelor în "bucătăria terapeutică". Tăiate mărunt, petalele de crizanteme de diferite culori se adaugă în supe şi ciorbe, în salate şi ghiveci.
* Pentru tuberculoza osoasă se consumă smântână amestecată cu petale de crizanteme.
* Pentru afecţiuni renale (insuficienţă renală cronică) medicii orientali recomandă consumul îngheţatei în amestec cu petale proaspete, tocate mărunt.
* Pentru avitaminoză, anemie, suprasolicitare fizică şi psihică şi imunitate scăzută se prepară salată din mere, pere şi portocale tăiate cubuleţe mici, petale de crizantemă şi de trandafir stropite cu suc de lămâie. Toate componentele se amestecă bine, se adaugă miere de albine sau dulceaţă de căpşuni.