Magie orientală
Regină a toamnei, în Orient, floarea de crizantemă simbolizează splendoarea, puterea, longevitatea, sănătatea și sentimentele profunde. Imaginea ei stilizată decorează stema casei imperiale din Japonia. Până în zilele noastre, s-a păstrat un obicei magic, multimilenar. Seara, crizantemele din grădină se acoperă cu o bucată fină de țesătură. Pe timpul nopții, ea se îmbibă cu roua izvorâtă din flori, cu care femeile se șterg dimineața pe față. Obiceiul făgăduiește viață lungă și tinerețe fără bătrânețe.
Un izvor de minerale
Petalele albe, roz și galben-auriu ale crizantemelor conțin multe elemente minerale: potasiu, magneziu, selenium, zinc, necesare pentru buna funcționare a organismului, în special a sistemului nervos. Planta conține și vitamine, mai ales vitamina C. Calitățile terapeutice ale florilor de crizanteme se bazează pe conținutul ridicat de uleiuri eterice, care întăresc sistemul imunitar, capacitatea de apărare a organismului și acționează favorabil asupra sistemului nervos.
Tratamente cu crizanteme
Insomnie
Specialiștii în Ayurveda recomandă folosirea florilor proaspete de crizantemă pentru combaterea insomniei. Seara se pune lângă pat o vază cu un buchet de flori proaspete. Înainte de culcare, se mestecă câteva petale de crizantemă, iar o floare se pune pe frunte și se ține ușor apăsată câteva minute. Sistemul nervos se calmează și facilitează somnul.
Stări nervoase
Elevii și studenții fac, uneori, înainte de examene, crize de nervi. Se agită, vorbesc tare, li se dereglează somnul. În asemenea caz, e bine ca înainte de culcare să li se aplice pe frunte un pansament îmbibat cu infuzie din petale proaspete de crizanteme.
Răceală, bronșită cronică, tuberculoză
Se presară pe un cearșaf petale proaspete de crizantemă, pe care bolnavul se culcă cu spatele. Petalele trebuie să acopere o zonă de la umeri până la șale. Lângă cap se pune un vas cu apă fierbinte, în care se presară câteva flori proaspete.
Băi aromate cu crizanteme
Pentru profilaxia maladiilor care se acutizează în perioada rece, de toamnă, se fac băi aromate cu flori de crizantemă. Orice plantă care a crescut în grădină sau în natură poate fi folosită pentru băi: petale de trandafir, iarbă de fragi, mușețel și albăstrele, dar băile cu crizanteme sunt cele mai rafinate.
Rețetă: Se prepară o infuzie din 500 ml apă clocotită și 7-10 flori de mai multe culori. Se lasă să se răcească 25 minute și se toarnă în cadă infuzia cu petale cu tot. Timp de 2 săptămâni, se fac 6-7 băi zilnic, câte 15 minute fiecare. Băile cu crizanteme li se recomandă mai ales vârstnicilor și persoanelor anemice, cu astenie generală sau care au suferit o boală de lungă durată și obosesc repede, sufocându-se în timpul mersului rapid. Înainte de culcare, lângă pat se pune și o farfurie cu apă fierbinte, în care plutesc câteva flori proaspete. De asemenea, băile se folosesc și pentru vindecarea afecțiunilor inflamatorii ale pielii - neurodermite, eczeme, dar și pentru dureri în articulații. Persoanelor cu tremor senil (caracteristic vârstei înaintate) li se recomandă băi calde pentru brațe, în ceai de crizantemă.
Împachetări calde cu crizanteme
În cazurile când nu este posibil să se facă băi (persoane cu infirmități fizice) se folosesc împachetările lui Sebastian Kneipp, dar în loc de apă, se folosește ceai din petale de crizantemă. Mai întâi se infuzează în apă fierbinte, timp de 35 minute, 10-14 flori tocate de crizantemă. Se îmbibă apoi un prosop cu infuzie caldă și se înfășoară cutia toracică sau locul care trebuie tratat. Procedura ajută la eliminarea toxinelor din organism, îmbunătățește starea bolnavilor cu afecțiuni ale plămânilor și rinichilor.
Comprese din petale de crizanteme
* În cazul durerilor de genunchi sau de mobilitate insuficientă, seara, înainte de culcare, se aplică o compresă cu miere de albine, în care timp de 24 de ore s-au macerat câteva flori de crizantemă.
* Poliartrită, artroză, dureri reumatice. Se aplică pe articulațiile bolnave, petale de crizantemă macerate 7 zile în ulei nerafinat.
* Hipertensiune. Se aplică pe zona pulsului, de la încheietura mâinii, comprese cu ulei de flori de crizantemă. Deasupra se înfășoară o hârtie de celofan și se fixează cu o fașă de tifon. Dacă hipertensiunea se asociază cu dureri de cap, se masează cu ulei și tâmplele.
* Guturai. Pe zona dintre buza de sus și nas, se aplică petale înmuiate în ulei de floarea-soarelui timp de 3-5 ore. Se prind cu un leucoplast. Metoda poate fi folosită și de persoane cu simțul olfactiv redus.
Infuzii din flori de crizantemă
* Creșterea imunității, profilaxia afecțiunilor rinichilor și sistemului urinar: o linguriță plină cu petale tăiate mărunt se infuzează în 250 ml apă fierbinte. Când temperatura apei scade la 40 grade, în ceai se adaugă 7-10 bobițe de struguri strivite și o linguriță cu miere de albine. Se beau două căni pe zi. Are un efect diuretic foarte bun.
* Curățarea organismului și în special a ficatului de toxine. Se amestecă câte o linguriță și jumătate de petale de crizanteme și flori de tei, care se infuzează în 250 ml apă clocotită, vreme de 25 minute. Are efect diuretic și sudorific.
* Tuberculoză, răceală, tuse convulsivă, tonus neuro-psihic scăzut. Se spală și se amestecă petale de crizantemă cu miere de albine, în proporție 1:5. Se macerează 3-4 zile, apoi se adaugă câte o linguriță de macerat în 300 ml de ceai din frunze de zmeur, eucalipt, sunătoare sau levănțică.
Bucătărie terapeutică
Un supliment alimentar nu trebuie să fie neapărat sub formă de pastile sau capsule procurate de la farmacie. Natura ne oferă destule posibilități de folosire a plantelor în "bucătăria terapeutică". Tăiate mărunt, petalele de crizanteme de diferite culori se adaugă în supe și ciorbe, în salate și ghiveci.
* Pentru tuberculoza osoasă se consumă smântână amestecată cu petale de crizanteme.
* Pentru afecțiuni renale (insuficiență renală cronică) medicii orientali recomandă consumul înghețatei în amestec cu petale proaspete, tocate mărunt.
* Pentru avitaminoză, anemie, suprasolicitare fizică și psihică și imunitate scăzută se prepară salată din mere, pere și portocale tăiate cubulețe mici, petale de crizantemă și de trandafir stropite cu suc de lămâie. Toate componentele se amestecă bine, se adaugă miere de albine sau dulceață de căpșuni.