1. BROCCOLI
- Apărare imunitară 100% -
Din marea familie a cruciferelor, el este cel mai bogat în glucosinolaţi. Nişte substanţe care se transformă în molecule active în timpul digestiei şi contribuie la oprirea dezvoltării anumitor cancere, dar şi a bacteriilor. Este şi una dintre legumele cele mai bogate în vitamina C.
Cum se consumă: Trebuie cumpărat cât mai proaspăt (tare, la pipăit, şi de un verde viu) şi consumat cât mai repede, pentru a ne bucura de binefacerile sale. Trebuie fiert repede (să rămână crocant) pentru a evita distrugerea enzimelor. Broccoli poate fi mâncat şi crud, ras peste salate.
2. CIUPERCILE SHIITAKE
- Hiperstimulente ale imunităţii -
Cultivată de mii de ani în Asia, shiitake este numită şi "elixirul vieţii lungi". Bogată în antioxidanţi şi glucide, mult preţuita ciupercă stimulează sistemul imunitar, fiind utilizată chiar şi în timpul chimioterapiilor, pentru a întări organismul.
Cum se consumă: Ciupercile Shiitake nu se consumă crude, ci transformate în omlete, adăugate ca umpluturi în clătite sau preparate la cuptor. Se găsesc proaspete sau deshidratate, în supermarket.
3. VARZA MURATĂ
- Paznicul florei intestinale -
La fel ca toate legumele lacto-fermentate, varza murată este o mică bombă de probiotice, aceste bacterii bune, care au grijă de flora intestinală şi întăresc sistemul imunitar. Fermentarea sporeşte conţinutul de vitamina C al verzei, care favorizează activitatea globulelor albe, micii soldaţi ai sistemului imunitar.
Cum se consumă: Este de preferat varza crudă, pentru că gătitul distruge o parte din atributele sale. Poate fi preparată ca salată, împreună cu morcovi raşi şi nuci.
Doza recomandată: O dată pe săptămână, în alternativă cu alte crucifere: varză albă şi roşie, varză de Bruxelles.
4. CURCUMA
- Condimentul anti-inflamator -
Curcumina conţinută în curcuma protejează celulele de vătămările cauzate de radicalii liberi şi dinamizează răspunsurile organismului în momentul agresiunilor. Dincolo de atuurile sale anti-cancer, curcuma are grijă şi de intestine, diminuează tulburările digestive şi alungă gastro-enteritele.
Cum se consumă: Singură, curcuma este greu asimilată, ea trebuie asociată cu un corp gras, care să îi favorizeze absorbţia, şi cu piper negru, care îi potenţează efectele. La fel ca toate mirodeniile importate din ţări îndepărtate, este recomandabil să o cumpăraţi bio, pentru a fi siguri că este ferită de pesticide şi alţi poluanţi. Curcuma se presară în vinegrete, salate, sosuri calde şi feluri gătite.
5. USTUROIUL
- Vânătorul de microbi -
Antioxidant, antimicrobian, anticancerigen şi anticolesterol, usturoiul este un super-aliment care şi-a demonstrat binefacerile în multe boli şi infecţii, graţie conţinutului său în compuşi sulfuraţi. În plus, acest antibiotic natural atacă doar bacteriile rele, fără să se atingă de cele bune.
Cum se consumă: Gătitul distruge o parte din principiile active ale usturoiului, de aceea, cel mai bine este să îl consumaţi crud (între trei şi şase căţei pe zi) sau să îl adăugaţi în mâncăruri la sfârşitul gătitului. Cei care îl digeră mai greu pot să îl taie în două, să-i scoată germenele şi să îl strivească, pentru a elibera moleculele sale bune. E bine să fie consumat în alternanţă cu ceapa şi prazul.
6. MIEREA
- Un elixir antibacterian -
Mierea este unul dintre cele mai bune remedii ale bunicii, în cazul infecţiilor respiratorii. Vitaminele sale, polifenolii şi oligo-elementele acţionează sinergic şi îi conferă proprietăţi cicatrizante, antimicrobiene şi stimulante.
Cum se consumă: Mierea nu trebuie încălzită, şi cel mai bine ar fi să fie consumată chiar în anul în care a fost recoltată. Mierea de tei şi de lavandă sunt cele mai puternice anti-bacteriene. Poate fi pusă în ceai, în salate de fructe, în limonade şi întinsă pe pâine. Dacă v-aţi îmbolnăvit, o infuzie din cimbru cu miere ajută foarte mult. Dar nu abuzaţi! Are multe calorii.
7. LĂMÂIA
- Bună la orice -
Este bogată în flavonoizi, nişte antioxidanţi care protejează celulele de radicalii liberi, care slăbesc organismul şi îl fac mai vulnerabil în faţa infecţiilor. Este, de asemenea, o sursă bogată de vitamina C, care sporeşte absorbţia fierului, atenuează oboseala şi stimulează sistemul imunitar. În plus, ea susţine funcţionarea ficatului, responsabil cu detoxifierea organismului.
Cum se consumă: Se stoarce sucul într-un pahar cu apă sau se adaugă peste salate şi peşte. Nu trebuie încălzită, pentru a-şi păstra vitamina C.
8. KIWI
- Campion în vitamina C -
Un kiwi acoperă toate nevoile cotidiene de vitamina C, care acţionează pe toate fronturile: stimulează apărarea imunitară, favorizează absorbţia fierului, bun împotriva oboselii, favorizează cicatrizarea şi protejează celulele de radicalii liberi.
Cum se consumă: Cel mai bine este să îl consumăm crud, pentru a nu distruge preţioasa vitamina C, sensibilă la căldură. Se poate pune într-un suc, împreună cu alte fructe, într-o salată sau, pur şi simplu, tăiat în două şi mâncat cu linguriţa. Se recomandă unu sau două kiwi, de mai multe ori pe săptămână, în alternanţă cu portocale şi grepfruit.
9. PEŞTELE GRAS
- Furnizor de Omega 3 -
Buni pentru sistemul cardio-vascular, acizii Omega-3 au, de asemenea, o acţiune anti-inflamatoare care previne numeroase boli. Sunt prezenţi în anumite uleiuri (de nucă) şi în toţi peştii graşi. Omega 3 aduce, în plus, vitamina D, rară în alimentaţie şi importantă pentru activarea sistemului imunitar.
Cum se consumă: Sunt de preferat peştii graşi mai mici, precum macroul, sardinele sau heringul, mai puţin poluaţi decât peştii mari, precum tonul. Cel mai bun este peştele proaspăt, dar şi cel preparat în conserve. Se consumă de 2-3 ori pe săptămână.
10. IAURTUL
-Un complex de probiotice -
Într-un borcan de iaurt natural se găsesc miliarde de bacterii vii, numite probiotice. În plus, iaurturile cu lactobacili favorizează digestia şi tranzitul intestinal, întărind, de asemenea, sistemul imunitar.
Cum se consumă: Trebuie mâncat repede, pentru că numărul probioticelor scade cu timpul, asociindu-l cu alimente bogate în prebiotice (banane, orz, ovăz), pe care bacteriile bune le vor folosi pentru a se dezvolta. Doza ideală: de două ori pe zi.