Nu e chiar aşa de uşor să păstrezi intimitatea în cuplu, după ce ai născut un copil. Mai ales ca femeie, eşti acaparată toată ziua şi, câteodată, şi noaptea. Ne spunem că totul se va schimba, cu timpul, şi că vom reintra în normal... Dar timpul trece şi normalitatea întârzie. În multe cupluri, copilul îi desparte, sexual, pe părinţi. Femeile se lasă copleşite de îndatorirea maternă, iar bărbaţii ies la o bere cu prietenii... "Atenţie, pericol!", avertizează psihologii. Relaţia sentimentală nu trebuie lăsată în seama timpului, pentru că s-ar putea să dispară. Cuplul trebuie să existe şi după ce membrii lui au devenit părinţi. E extrem de important să-ţi iei timp pentru tine, ca mamă, dar şi pentru soţul tău. Un copil e cu atât mai fericit, cu cât părinţii lui sunt mai împliniţi trupeşte şi sufleteşte.
Îngrijiţi-vă
Faptul că aţi devenit mamă nu trebuie să vă îndemne spre delăsare. Nu umblaţi toată ziua prin casă în capot sau în cămaşă de noapte, cu părul pe bigudiuri şi un strat de cremă pe obraz. E adevărat că pruncul vă fură tot timpul, dar nu e deloc agreabil pentru un bărbat să-şi vadă toată ziua nevasta în papuci.
Surprindeţi-vă bărbatul
Schimbaţi-vă coafura, îmbrăcaţi-vă în haine de casă comode, dar frumoase, care să vă pună în avantaj şi să-i atragă atenţia soţului dvs. Schimbaţi-vă cât mai des, machiaţi-vă, chiar dacă staţi în concediu de naştere, acasă. E periculos să-l lăsaţi pe soţul dvs. să vadă în dvs. doar mama. Va tânji după iubita care aţi fost.
Preparaţi mese-surpriză, doar pentru doi
Odată copilul culcat, preparaţi rapid ceva bun la bucătărie şi aşterneţi o masă de îndrăgostiţi, cu lumânări, farfurii frumoase şi câteva decoruri romantice. Vă va face bine amândurora.
Vorbiţi de altceva decât despre noul-născut
Pentru a regăsi complicitatea de altădată, încercaţi să vedeţi în persoana din faţa dvs. bărbatul de care v-aţi îndrăgostit, nu doar pe tatăl copilului.
Rezervaţi-vă o ieşire în oraş, în calitate de îndrăgostiţi
Faceţi proiecte împreună
Puneţi la cale finalurile de săptămână sau chiar vacanţa viitoare. Mintea are nevoie de spaţii, are nevoie să vadă mai departe de viaţa cotidiană şi de grijile ei. Scutece, biberoane, ursuleţi - foarte bine, dar asta nu va scoate cuplul din amorţeală, pe când proiectele de vacanţă, privirile îndrăgostite şi mângâierile, da...
Nu luaţi copilul prea multă vreme în patul şi în camera dvs.
Ce-i drept, e mult mai uşor să linişteşti un copil care plânge în miez de noapte, când pătuţul lui se află lângă al tău. Dar prezenţa lui vreme prea îndelungată în cameră sau, şi mai rău, în mijlocul patului conjugal va anula categoric viaţa de cuplu. Dormitorul le aparţine părinţilor. Intimitatea cuplului nu trebuie dinamitată de responsabilităţile părinteşti.
Nu vă autocompătimiţi
Da, sunteţi o mamă bună şi vă achitaţi impecabil de obligaţiile pe care le aveţi. Dar nu faceţi din asta un titlu de glorie personală. O mamă care se plânge întruna de oboseală pentru că vrea să fie perfectă, care nu mai zâmbeşte şi nu mai are timp de nimic, decât de îndatoririle ei materne, îşi alungă bărbatul la capătul celălalt al pământului.
Cereţi ajutorul familiei
Bunicul, bunica, o rudă apropiată pot să supravegheze o vreme copilul, cât să mergeţi la coafor, la cosmetică sau la o sală de sport. Aerul dvs. proaspăt şi detaşat îi va face mai multă plăcere soţului dvs. decât să-i spuneţi, obosită şi în capot, că v-aţi gândit toată ziua la el.
Fiţi egoiste, din când în când
Declinaţi, câteodată, din responsabilităţile pe care le aveţi. Chiar dacă dezordinea din casă vă enervează sau ar trebui să gătiţi, amânaţi. Egoismul face bine uneori şi trebuie exersat.