Șapte pași spre însănătoșirea ficatului

Gilda Fildan
1. Aduceți mai mult elan în viața dvs.

Faceți mișcare minimum 30 de minute zilnic (ex. plimbări în pas alert, mers cu bicicleta, antrenament de forță la sala de fitness). Dacă veți grăbi pasul în timpul plim­bării, așa încât să gâfâiți puțin, nu strică de­loc, ci tocmai dimpo­tri­vă. "Astfel se ard de­pozitele de zahăr din mușchi și se face loc pentru glucoza provenită din următoarea masă", explică nutriționiștii. La rândul ei, și mișcarea într-un tempo moderat, cum ar fi o plimbare mai lungă, consumă grăsimile stocate în țesutul mus­cular. Ambele sunt benefice pentru mușchi, me­tabolism și ficat.

2. Savurați o hrană care vă dă vitalitate

Faceți salate din legume, fructe, ciuperci, le­gu­minoase, ulei de măsline extravirgin și gră­simi din pește, vedetele alimentației dvs. zilnice. Ele umplu stomacul, vă furnizează fibre, vitamine și minerale. Imediat în rândul al doilea, proteinele trebuie să ocupe un loc stabil în meniu: lactate degresate, pește, carne o dată pe săptămână. Abia pe a treia poziție se află pâinea, pastele și cartofii. Acești carbohidrați reprezintă un supliment de lux, un fel de recompensă pe care se cuvine s-o primiți numai atunci când o meritați - adică, după ce ați făcut suficientă mișcare. O astfel de alimentație vă va vitaliza rapid metabolismul. "Stu­diile arată foarte clar că reducerea carbohi­draților și a fructozei fac să dispară lipidele din ficat mai repede decât dietele care micșorează doar depozitele de grăsime", afirmă nutriționiștii.

3. Feriți-vă de fructoză

Sună inofensiv, când spunem "zahăr din fructe". Dar în prezent se știe că fructoza acti­vează producția de grăsimi a ficatului și blo­chează hormonii sațietății. Prin urmare, evitați siropul de fructoză preparat industrial și inclus în sucuri, băuturi răcoritoare și produse am­balate. Fructoza este atât de concentrată și în sucurile naturale și smoothie-urile de fructe, încât ele trebuie băute cu mare precauție, la fel ca al­coolul. În schimb, fructele proaspete, consumate ca atare, nu creează probleme.

4. Consumați alcool cu prudență

Un ficat sănătos poate metaboliza fără difi­cultăți, din când în când, câte un sfert de litru de vin sau o sticlă de bere. Ba chiar se pare că un consum moderat de alcool îl protejează de pericolul acumulării de lipide. Însă lucrurile se schimbă atunci când e vorba de cantități mai mari sau de un consum regulat. Deoarece organul dezintoxicării încearcă să elimine cât mai repede posibil alcoolul, care este pentru celule o toxină, arde­rea tuturor celorlalți nutrienți va fi întreruptă pentru un timp - interval în care ei se depun sub formă de grăsime în ficat. În cazul când acesta este deja afectat, ar fi mai bine să renunțați complet la alcool.

5. Ajutați ficatul cu substanțe bioactive sănătoase

S-a demonstrat că anumite vitamine, acizi grași sau extracte din plante oferă protecție prin­cipalului organ al metabolismului. De exemplu, vitamina E (prezentă în uleiul de măsline și nuci) previne agravarea steatozei hepatice, prin infla­marea ficatului. Colina (din gălbenușul de ou, dar și din legumele crucifere, ca varza, broccoli sau conopida) elimină din ficat colesterolul și gră­simile de prisos. Silimarina, din semințele de armurariu, împiedică pătrunderea sub­stan­țelor toxice în celulele he­patice și stimulează regenerarea lor, ca și formarea unora noi. Prin conținutul său de cinarină, diverse prin­cipii amare și fla­vo­noide, anghinarea fe­rește ficatul de acțiunea distructivă a radicalilor liberi, la care el este deosebit de ex­pus. Și ca­feaua conține numeroase substanțe active care apără ficatul de inflamații și îi men­ține inte­gri­tatea celulelor. Cercetătorii au consta­tat că acest efect se obține mai ales cu cafeaua pre­parată prin metoda clasică, și mai puțin cu espresso și cappucci­no. Se recomandă trei cești pe zi.

6. Lăsați-vă de fumat

Pe lângă faptul că dău­nea­ză sănătății în general, consu­mul de nicotină favorizează transformarea celulelor hepa­tice în țesut fibros nefunc­țional. Un studiu realizat cu participarea a peste o mie de pacienți cu ficat gras, totodată și mari fumători, a adus dovezi clare în sprijinul observației că bolnavii care continuă să fumeze dezvoltă o asemenea fibroză mai frecvent decât persoanele care au reușit să renunțe la țigări. La rândul ei, fibroza hepatică sporește riscul de ciroză și cancer.

7. Puneți ficatul la regim

Calea cea mai eficientă pe termen lung de a scăpa de lipidele care n-au ce căuta în ficat constă în adoptarea consecventă a unei alimentații mai sănătoase și mai sărace în calorii. Când orga­nismul primește mai puține calorii decât necesită, el este nevoit să-și procure energia din depozitele sale de provizii - și le atacă, înainte de toate, pe cele din ficat. Pentru a înlesni adaptarea la o astfel de dietă, se poate începe cu o cură de sucuri de legume, care înlocuiesc mesele, dar și salate cu legume întregi, conținând fibre pentru potolirea senzației de foame, precum și nutrienții indispensabili organismului, favorizând curățarea ficatului de grăsimi. Important: cura trebuie să se desfășoare sub îndrumarea competentă a unui medic sau consilier de nutriție.