Ba, uneori, acestea sunt ascunse unei părţi din familie în aşa fel încât cei mai tineri, de obicei, nu cunosc mare lucru despre înaintaşi. Am să vă spun o poveste din familia mea, petrecută cu mult timp în urmă, astăzi nemaitrăind niciunul dintre personajele întâmplărilor.
Tatăl meu a avut doi fraţi şi o soră, care nu s-au căsătorit, ceea ce era privit ca o ciudăţenie acum o jumătate de veac, mai ales la ţară. Erau toţi oameni şcoliţi, cu serviciu bun fiecare, dar n-au reuşit să se aşeze la casele lor, spre supărarea mamei lor, bunica mea, care se ruga zilnic pentru împlinirea lor într-o familie. Ca să scape de gura lumii şi de sâcâielile mamei, unchii mei au plecat să lucreze pe şantierele marilor hidrocentrale care se ridicau prin anii şaizeci. Ani de zile au trecut de pe un şantier pe altul, venind acasă foarte rar, poate doar la vreun Crăciun ori de Anul Nou, încărcaţi de daruri pentru tot neamul. S-au pierdut în lume, cât le-a ţinut tinereţea, dar s-au înapoiat să moară acasă, atunci când au aflat, amândoi, că sunt grav bolnavi. S-au stins unul după altul, ducând cu ei taina singurătăţii în care au trăit.
Despre mătuşa Rita, care nu s-a măritat niciodată, ştiam doar că a avut o poveste de dragoste în tinereţe, când şi-a făcut studenţia la Timişoara, dar nu am avut niciodată puterea s-o întreb, după ce s-a întors la bătrâneţe acasă, ce s-a întâmplat şi de ce a rămas singură până la sfârşitul zilelor. I se spunea "Domnişoara" în sat şi la şcoala unde a lucrat toată viaţa. Adolescentă fiind, căutând odată o carte în biblioteca ei, am dat peste un plic ascuns în spatele cărţilor. În plic erau câteva fotografii, în care ea şi un bărbat tânăr (frumos mi s-a părut atunci) erau surprinşi într-un parc, lângă un lac. Felul în care se uita la ea, în care o prindea pe după umeri, faptul că şi atunci când erau fotografiaţi într-un grup mai mare de tineri, el stătea tot lângă ea şi-o ţinea de mână, toate acestea mi-au dat de înţeles că între ei era o relaţie mai strânsă. Nici atunci când am găsit fotografiile n-am întrebat-o nimic. Le-am pus înapoi, în spatele unui teanc de cărţi. N-am putut trece peste discreţia pe care o păstra faţă de tot ce însemna viaţă personală. Mi s-a părut atunci că aş fi supărat-o dacă aş fi pus întrebări, că aş fi intrat pe un teritoriu străin, pe care ea îl apăra de indiscreţii, mai ales că trecuseră destui ani de când fuseseră făcute fotografiile. Dar adevărul iese totdeauna la iveală, chiar dacă asta se întâmplă uneori mult mai târziu decât ar fi trebuit, pentru ca să se mai poată schimba ceva.
Casa
Mătuşa Rita mi-a lăsat mie casa ei moştenire, şi, încă din prima vacanţă, am luat la cercetat fiecare colţişor. M-au înduioşat mult detaliile descoperite. Mătuşa a trăit singură, până s-a stins, la optzeci şi patru de ani, într-un decor auster, foarte simplu. O dantelă ori broderie de calitate, un tablou vechi, un felinar aşezat lângă uşă şi alte câteva detalii făceau din casa "Domnişoarei" un loc tihnit şi plăcut. Cele două încăperi, bucătăria şi veranda dinspre grădină, păstrau şi ele urmele bunului gust cu care îşi aranjase casa. Priveam în jurul meu atentă la tot ce vedeam. Încercam să descifrez din toate acele detalii cine a fost mătuşa, ce fel de viaţă a dus, cum era colorată singurătatea ei, câtă viaţă nespusă, netrăită, doar visată şi sperată stă ascunsă în încăperile casei. Încercam să o recuperez târziu, din acele detalii care mai purtau încă amintirea ei. Când am intrat în camera în care avea cărţile, mi-am amintit de fotografiile ascunse pe care le-am descoperit cu ani în urmă. Le-am căutat, dar nu le-am mai găsit. Am descoperit însă o cutie de carton cu caiete, dosare şi hârtii, aşezate ordonat. Am început să le cercetez, şi repede mi-am dat seama că voi afla răspuns la multe întrebări pe care n-am avut curaj să le pun atunci când mătuşa încă mai trăia. Şi asta, pentru că am găsit în cutie un caiet cu însemnări, în care i-am recunoscut scrisul. Jurnalul ei mi-a lămurit multe lucruri legate de neamul meu.
Jurnal de august
2 august 1963
"M-am întors acasă de câteva zile şi mi-e tot mai greu să mă obişnuiesc cu gândul că voi rămâne să lucrez aici, în sat, la şcoala unde am fost trimisă. Ce folos că am fost a treia ca medie pe ţară, dacă repartiţia s-a făcut ţinând cont, în primul rând, de domiciliu, şi apoi de note. Cei care m-au văzut plângând, au crezut că plâng de fericire că am prins post acasă, dar numai eu ştiu cât eram de disperată, ştiind că mă îndepărtez definitiv de visul de fericire. Poate că dacă aş fi insistat pe lângă Adrian, am fi grăbit logodna, căsătoria, şi acum aceste griji nici n-ar fi existat. Am fi luat posturi undeva împreună. Dar cum să insist, câtă vreme el nu iese din cuvântul mamei lui? Nici măcar nu a îndrăznit să-i spună că noi plănuim să ne căsătorim. Despărţirea de el îmi face sufletul încărcat. El mi-a spus de la început că nu poate veni în satul meu. A cerut repartiţie la Sovata, acolo unde părinţii îl aşteaptă ca pe-un prinţ, fiind singurul copil, să-i pună la dispoziţie tot ce-au adunat până acum în cariera lor de doctori. Supărarea mea n-are margini."
7 august 1975
"Câteodată, fericirea doarme în lucruri şi întâmplări mărunte. Azi a venit la noi mătuşa Vilma, sora mai mică a mamii, şi aşa cum se întâmplă totdeauna, ne-a bucurat pe toţi, cu voia ei bună şi cu cheful de glume. "Când jucăm la nuntă, nepoată?" - m-a întrebat. "Hai, mărită-te, ce mai aştepţi? Hai, ca să scăpăm odată de blestem!" Când a auzit vorbele ei, mama s-a înnegurat. Degeaba i-a făcut semn să tacă, era prea târziu şi nu m-am lăsat până când n-am aflat despre ce este vorba. Nu sunt multe de spus, dar adevărul ascuns atâţia ani, descoperit dintr-o întâmplare, mă tulbură şi acum când scriu.
7 august 2017
A trecut o jumătate de veac de la însemnările mătuşii. Suntem tot în luna fierbinte de august. Blestemul Evei a dat roade, neamul meu se stinge. Dar şi al ei, din care n-a mai rămas nimeni. Rostit în praful drumului, smuls din durerea inimii şi a unei vieţi înşelate, pornit dintr-o mare suferinţă, cuvântul otrăvit de ură a căzut pe cel vinovat şi pe toţi ai lui, dar n-a iertat nici pe cea care l-a rostit. Eu sunt ultima din neam, după mine nu mai vine nimeni. Am vrut să vă povestesc aceste întâmplări, să le spun mai ales tinerilor să nu-şi zidească niciodată fericirea pe vorbe mincinoase, pe înşelăciuni. Nu se poate construi fericirea pe nefericirea altuia. Toate se întorc cu o putere înzecită, înmiită, şi lovesc exact atunci şi acolo unde nici nu te aştepţi.
MELANIA I. - Chişinău-Criş