"Instabilitatea politică a lui Dragnea a fost evaluată la două miliarde euro pagubă"
- Luna Iunie a dat în clocot politic. PSD şi-a debarcat propriul guvern, într-o acţiune care puţin a lipsit să nu ducă la alegeri anticipate. Au existat semnale pentru o asemenea turnură a războiului din PSD?
- Cine ar fi crezut acum două luni că guvernul Grindeanu, pus cu mânuţa lui de marele boss Dragnea, va cădea sub furcile şi topoarele parlamentarilor PSD? Cine şi-ar fi imaginat că noul premier PSD ar putea fi Mihai Tudose, fost ministru al Economiei în guvernul precedent, evaluat cu zero realizări, demisionar şi apoi demis prin moţiune de cenzură, dar nominalizat de Dragnea şi Tăriceanu să facă un nou Cabinet? Evenimentele sunt încă în desfăşurare şi rămâne de văzut dacă acest Hagi Tudose al Economiei va reuşi să obţină o majoritate parlamentară pentru învestitură, pentru că este contestat în PSD şi pentru că lista sa de miniştri a stârnit deja nemulţumiri în partidul de guvernământ. Oricum, criza din PSD n-a trecut, iar dovada o reprezintă chiar Tudose. Altceva decât un ministru reciclat şi o persoană cu legături în SRI - unde Tudose şi-a luat doctoratul şi plagiatul, şi în instituţiile căruia şi-a desăvârşit studiile şi anonimatul -, marele PSD n-a găsit. Şi cum celelalte partide n-au depus candidaturi, cu excepţia PMP, care a făcut o propunere inutilă, preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Tudose ca viitor premier. Cum s-a ajuns aici? Liviu Dragnea, liderul PSD, s-a întrecut pe sine, oferind un model de comportament politic provincial, resentimentar şi discreţionar. Şi judecând prin prisma a ceea ce s-a întâmplat, nu există nici o garanţie că acest comportament nu se va repeta. Aşa că nu putem avea mari aşteptări de la guvernul Dragnea-bis. Cel mult, să aşteptăm să vedem cât va dura acest guvern improvizat şi cât ne va costa saltul PSD din lac în puţ. Recenta instabilitate politică a lui Dragnea a fost deja evaluată la două miliarde de euro pagubă în contul ţării.
"Se vede că PSD are mineriadele în sânge"
- De ce a vrut Dragnea capul lui Sorin Grindeanu?
- Suntem într-o premieră mondială: vom avea un nou Executiv după ce PSD şi al său Daddy (cum îşi spune Dragnea) şi-au dărâmat propriul guvern, după nici şase luni de mari "succese", proclamate la aniversările trimestriale. Şi chiar e o premieră mondială, căci nu s-a mai văzut până acum un lider atât de stupid, încât să-şi execute propriul guvern aşa de rapid. Se vede că PSD are mineriadele în sânge, aşa încât, fiindcă tot era 13-15 Iunie, şi n-aveau protestatari în stradă, Dragnea şi ai lui şi-au tras o automineriadă, un selfie mortal. Dacă ar fi fost oameni în stradă să ceară demisia guvernului, Dragnea ar fi spus că sunt propagandiştii lui Soros, manifestanţi plătiţi de multinaţionale. Aşa că atunci când gaiţele lui Dragnea, Firea, Olguţa şi Carmen Dan au început să-l acuze pe Grindeanu că nu mai răspunde la comenzi şi are "alt spate", a urmat rapid un şut în dosul acestuia, ca să se vadă cine e acolo. Era doar Ponta. După ce Grindeanu a refuzat să demisioneze, în urma evaluării guvernării, făcută în conducerea PSD, de către inculpatul Darius Vâlcov, cel care umbla cu pungile cu bani, să le ascundă prin morminte, şi cu tablouri inestimabile, să le bage prin pereţi, Ponta i s-a alăturat în lupta de rezistenţă faţă de cotropitorii socialişti. Ce poate fi mai emblematic pentru "PSDragnea", decât faptul că evaluatorul de comandă a fost coruptul Vâlcov, cel care le-a făcut şi un program de guvernare, inspirat din tablourile suprarealiste din pinacoteca sa?
I s-a reproşat lui Grindeanu că a îndeplinit doar 13% din măsurile prevăzute şi că a neglijat relaţiile economice cu Rusia. De fapt, raportul de evaluare-incriminare trebuia să cuprindă doar trei reproşuri: 1. Nu ne-a scăpat de Justiţie, 2. N-a demis-o pe Kovesi şi 3. Stă în sondaje mai bine decât Dragnea. Caraghios este şi faptul că acum, tocmai Dragnea şi-a adus aminte că Grindeanu e omul serviciilor. Păi nu de asta l-a pus? Nu de asta l-a propus şi pe Mihai Tudose? În fine, execuţia lui Grindeanu e semnificativă pentru capacitatea de distrugere şi autodistrugere a PSD. Nu că alte partide n-ar avea-o şi ele, dar PSD este arhetipul. Aşa încât, Petre Daea, cel care propunea oaia ca simbol turistic naţional, trebuia s-o păstreze pentru PSD, ca-n versurile celebre: "Vin oile de la munte, cu măgarul drept în frunte". E o dovadă că tot ce începe prost - cu OUG 13 de salvare a corupţilor cu gulere albe - se termină şi mai prost.
- Totuşi, nu cred că plânge cineva pentru demiterea guvernului Grindeanu, care şi-a trecut în cont o serie de măsuri ce au scandalizat societatea românească. De plâns va fi dacă din Executiv va rămâne schimbat numai Grindeanu însuşi.
"E greu de spus cât e trădare, cât e prostie şi cât e cinism, în trocul PSD-UDMR"
- Cumpărarea de voturi pentru moţiune a fost una dintre cele mai scandaloase tentative de troc politic la care se putea preta PSD, partidul care şi-a dus mai multe campanii electorale sub sloganuri naţionaliste. Pentru a căpăta susţinerea UDMR, PSD a fost la un pas de a ne vinde istoria şi de a reaprinde un război interetnic în Transilvania. Cum să traducem asta în româneşte: trădare, ticăloşie sau iresponsabilitate?
- Acest episod a arătat până unde este dispus să meargă "PSDragnea", când are de distrus ceva. Nu s-a sfiit să scoată din sertarele uitate ale Parlamentului vechi proiecte de legi ale UDMR, pentru a le vota în comisii. Astfel, 15 Martie - ziua maghiarilor de pretutindeni, care comemorează 15 Martie 1848, când parlamentul Ungariei a votat unirea cu Ardealul -, urma să devină sărbătoare oficială, iar procentajul pentru folosirea limbii unei minorităţi în administraţia locală ar fi scăzut de la 20% la 10%. Vasăzică, Dragnea, care umbla cu roşia românească în buzunare şi dansa în costum popular la concursuri de legănat-"fără-ploaie-fără-vânt", acum era dispus să lase tricolorul în bernă, proclamând două zile naţionale şi două limbi oficiale, dintr-un foc. Şi asta, pentru 30 de voturi ale UDMR. E greu de spus cât e trădare, cât e prostie şi cât e cinism într-o asemenea afacere. În urma scandalului iscat de acest troc, PSD a renunţat şi a retras legile respective, iar UDMR a refuzat să mai voteze moţiunea. Principii, nu glumă! În ce ţară din lume sunt două zile naţionale? Asta, ca să nu mai vorbim că exact atunci, un oficial de la Budapesta a pretins scuze şi daune din partea României pentru Tratatul de la Trianon, şi nici un oficial român nu a reacţionat. Nici unul!
"În timpul crizei guvernamentale, Opoziţia şi-a văzut de crizele ei"
- Cum apreciaţi reacţia Opoziţiei la criza guvernamentală?
- În timpul crizei declanşate de Dragnea, partidele din opoziţie şi-au văzut liniştite de crizele lor. Nicuşor Dan a demisionat din fruntea USR, iar PNL, principalul partid de opoziţie, a avut Congres şi alegeri, unde Ludovic Orban s-a impus zdrobitor, în faţa eternului perdant, Cristian Buşoi, un fel de moartea pasiunii politice. Victoria lui Ludovic Orban, un veteran al partidului, nu înseamnă însă automat revigorarea PNL, câtă vreme noul lider nu va reuşi să-şi depăşească renumele de petrecăreţ inofensiv. Primele declaraţii ale lui Orban pe marginea crizei politice afirmau că "PNL e pregătit de guvernare", atât de bine pregătit, încât n-a propus, nici măcar de formă, un nume de premier la consultările de la Cotroceni. De altfel, opoziţia e incapabilă să obţină o majoritate parlamentară, în timp ce PSD - ALDE şi-o pot reface rapid, la votul pentru guvern, întrucât elementele separatiste au declarat că revin la matcă. Orban a afirmat însă că, deşi preferă alegerile anticipate, ar fi negociat o nouă majoritate parlamentară, cu toate partidele, în afară de PSD. Adică, ar negocia cu alde Tăriceanu. Să te combini cu ALDE, care întrece adesea în rele chiar şi PSD, înseamnă să te faci frate cu dracul, fără să treci puntea. Cu asemenea intenţie, Ludovic Orban a reuşit să contrarieze de la prima sa acţiune ca şef al PNL.
"Preşedintele Iohannis a avut o lună plină de succese diplomatice"
- Există oare şi motive de optimism, după o lună politică atât de murdară?
- S-ar zice că da. S-a întâmplat ca, în plină criză politică internă, preşedintele Iohannis să aibă o lună plină de succese diplomatice, fiind primul preşedinte din Europa Centrală şi de Est invitat la Casa Albă de Donald Trump, despre care noi credeam că-i va lua cel puţin un an până va afla de existenţa României. Primit în Biroul Oval şi invitat la o conferinţă de presă comună cu preşedintele Trump, Iohannis a înregistrat un succes de palmares. Mai ales că, în cadrul conferinţei, răspunzând întrebării Ramonei Avramescu, de la TVR, Trump a declarat, în sfârşit, că va angaja Articolul 5 din Tratatul NATO, dacă vreuna din ţările membre care se simt ameninţate de Rusia va avea de suferit. Cu alte cuvinte, dacă Rusia ne va ataca, SUA ne vor apăra. Sigur, declaraţiile lui Trump sunt destul de imprevizibile şi de schimbătoare, dar asta nu înseamnă că dialogul său cald cu Iohannis, şi încurajarea luptei anticorupţie, nu l-a repoziţionat şi reîncărcat pe preşedintele României pe plan intern. Au urmat o vizită la Berlin a lui Iohannis, încheiată cu o conferinţă amicală cu Angela Merkel, şi o întâlnire cu preşedintele francez Emmanuel Macron, la Bruxelles, soldată cu promisiunea că acesta va veni la Bucureşti în curând. Aceste trei întâlniri la vârful lumii şi al Europei i-au redat lui Iohannis anvergura şi autoritatea la care părea că renunţase. Acum, Klaus Iohannis este perceput ca ultim apărător al Justiţiei, democraţiei şi statului de drept, într-o regiune în care toate ţările din jur au abdicat de la valorile democratice şi unde România face o figură pe cât de solidară pe atât de solitară. Este şi motivul pentru care SUA, Germania şi Franţa au simţit nevoia să-şi arate sprijinul pentru preşedintele României, deşi e greu de spus cât de consistent, rapid şi eficient va fi acesta. Dar e bine că l-au revalidat pe Iohannis ca lider cu reputaţie democratică, astfel încât acesta să poată stopa, măcar în parte, derapajele politice interne şi ofensiva împotriva Justiţiei.