Plantele medicinale
* Flori şi fructe de păducel (Crataegus oxyacantha) - Se administrează, de 4 ori pe zi, câte o linguriţă de pulbere obţinută prin măcinarea plantei cu râşniţa electrică de cafea. Praful se ţine sub limbă vreme de câteva minute, după care se înghite cu apă. Un tratament durează 6-12 săptămâni, după care se face o pauză de 14-21 de zile şi apoi se reia. Păducelul este remediul ideal în tratamentul hipertensiunii, deoarece are o acţiune blândă, gradată, stabilizează valorile tensiunii, preîntâmpină apariţia complicaţiilor acestei afecţiuni, cum ar fi insuficienţa cardiacă, accidentele vasculare cerebrale etc.
* Frunze de vâsc (Viscum album) - Se administrează sub formă de tinctură, din care se iau 50 de picături de patru ori pe zi, de preferinţă înainte de masă. Este un puternic hipotensiv, care îşi face simţită acţiunea abia după 3 săptămâni de tratament. În schimb, are efecte foarte stabile în timp, fiind un excelent medicament pentru persoanele cu hipertensiune gravă (în stadiile II şi III) şi pentru cele cu tensiune oscilantă. O cură durează 8 săptămâni, urmată de 4 săptămâni de pauză, după care tratamentul se reia.
* Flori şi seminţe de brânca-ursului (Heraclea sphondillyum) - Poate părea greu de crezut la o primă vedere, dar cel mai puternic revigorant şi stimulent al gonadelor este şi cel mai puternic hipotensiv. Dacă celelalte două plante prezentate aveau o acţiune reglatoare a tensiunii, brânca-ursului scade puternic şi rapid tensiunea arterială, prin dilatarea vaselor de sânge periferice. Se administrează sub formă de tinctură, din care se ia o linguriţă de 2 ori pe zi, dimineaţa şi după-amiaza. Conjunctural, se poate lua o doză de şoc de 2 linguriţe, pentru a reduce tensiunea rapid, atunci când aceasta are valori extrem de ridicate.
Baia de picioare scoţiană

Exerciţiile fizice
Sunt adesea evitate în mod nejustificat de către persoanele care suferă de hipertensiune, deoarece se crede că sunt dăunătoare în cazul acestei afecţiuni. Este o părere falsă, care pleacă totuşi de la un adevăr - acela că supradozarea efortului duce la creşterea ritmului cardiac şi a tensiunii arteriale, ceea ce poate avea consecinţe nefaste foarte rapide. Când însă este corect dozat şi făcut sistematic, efortul fizic are efecte extrem de benefice în această afecţiune, normalizând circulaţia, având efect vasodilatator, acţionând ca un veritabil reglator nervos şi calmant psihic.
Cel mai bine este ca într-o primă fază să apelaţi, pentru a învăţa cum să vă dozaţi corect efortul fizic, la un specialist kinetoterapeut, pe care îl găsiţi fie în secţiile specializate ale spitalelor judeţene, fie în centrele medicale din staţiunile balneare din ţară, profilate pe tratarea bolilor cardiovasculare. După ce aţi învăţat cum să faceţi şi mai ales cum să dozaţi exerciţiile fizice, veţi putea să le faceţi şi singuri. Ca o completare la acestea, vom prezenta în continuare o tehnică respiratorie corelată cu mişcarea, extrem de eficientă în tratarea acestei afecţiuni:

Un factor esenţial: alimentaţia

* Renunţaţi complet la carne, la prăjeli, la unt şi brânzeturi grase - acestea sunt o adevărată otravă pentru sistemul cardiovascular, favorizând atât creşterea tensiunii arteriale, cât şi apariţia celor mai nefaste complicaţii, cum ar fi ischemia cardiacă sau accidentul vascular.
* Consumaţi sucuri de legume şi salate de legume crude - în special de morcov, de ţelină, de varză şi de urzici. Toate au efecte benefice asupra vaselor de sânge, favorizează diureza, reglează activitatea nervoasă, contribuind, astfel, la revenirea la normal a tensiunii.
* Eliminaţi alcoolul, cafeaua şi tutunul - un sfat care poate a devenit sâcâitor, dar care odată pus în practică, vă va scuti de mari neplăceri, întrucât toate aceste trei vicii au o acţiune cât se poate de nefastă în cazul acestei boli.
* Mâncaţi fructe sistematic - în special merele, coacăzele negre, zmeura, strugurii (în cantităţi mai reduse), grapefruitul, lămâile sunt o hrană care favorizează revenirea tensiunii arteriale la nivel normal.
* Consumaţi zilnic seminţe oleaginoase neprăjite şi uleiuri presate la rece - cercetări recente arată că, în stare naturală, seminţele de floarea-soarelui şi de dovleac, seminţele de susan, alunele şi nucile, măslinele sunt un elixir pentru vasele de sânge şi circulaţie. Mai mult, ele aduc un supliment caloric substanţial, care va compensa renunţarea la unele alimente considerate de bază, care sunt extrem de nocive (carne, ulei obţinut la cald, alte grăsimi animale, zahăr).
* Consumaţi multe cereale integrale - fulgii de grâu, de ovăz, de orz şi de secară sunt o sursă de vitamine şi minerale excelentă pentru menţinerea sănătăţii sistemului cardiovascular. La fel şi orezul nedecorticat şi mălaiul natural (nu grişat), care trebuie să devină alimente de bază.
* Fără sare şi piper - aţi putea crede că fără aceste două ingrediente mâncarea nu va mai prezenta nicio savoare. Acest lucru nu se va întâmpla dacă veţi folosi condimentele "reci": fenicul, anason, chimen, tarhon, coriandru, ienibahar, busuioc, dafin. Puteţi folosi, de asemenea (în cantitate mică), şi cimbrul, hreanul, nucşoara.
* Nicio zi fără usturoi - doi căţei de usturoi consumaţi zilnic sunt un excelent reglator al presiunii sanguine. Mai mult, usturoiul menţine sănătatea vaselor de sânge şi previne apariţia unor complicaţii ale hipertensiunii arteriale.