Plantele medicinale
* Flori și fructe de păducel (Crataegus oxyacantha) - Se administrează, de 4 ori pe zi, câte o linguriță de pulbere obținută prin măcinarea plantei cu râșnița electrică de cafea. Praful se ține sub limbă vreme de câteva minute, după care se înghite cu apă. Un tratament durează 6-12 săptămâni, după care se face o pauză de 14-21 de zile și apoi se reia. Păducelul este remediul ideal în tratamentul hipertensiunii, deoarece are o acțiune blândă, gradată, stabilizează valorile tensiunii, preîntâmpină apariția complicațiilor acestei afecțiuni, cum ar fi insuficiența cardiacă, accidentele vasculare cerebrale etc.
* Frunze de vâsc (Viscum album) - Se administrează sub formă de tinctură, din care se iau 50 de picături de patru ori pe zi, de preferință înainte de masă. Este un puternic hipotensiv, care își face simțită acțiunea abia după 3 săptămâni de tratament. În schimb, are efecte foarte stabile în timp, fiind un excelent medicament pentru persoanele cu hipertensiune gravă (în stadiile II și III) și pentru cele cu tensiune oscilantă. O cură durează 8 săptămâni, urmată de 4 săptămâni de pauză, după care tratamentul se reia.
* Flori și semințe de brânca-ursului (Heraclea sphondillyum) - Poate părea greu de crezut la o primă vedere, dar cel mai puternic revigorant și stimulent al gonadelor este și cel mai puternic hipotensiv. Dacă celelalte două plante prezentate aveau o acțiune reglatoare a tensiunii, brânca-ursului scade puternic și rapid tensiunea arterială, prin dilatarea vaselor de sânge periferice. Se administrează sub formă de tinctură, din care se ia o linguriță de 2 ori pe zi, dimineața și după-amiaza. Conjunctural, se poate lua o doză de șoc de 2 lingurițe, pentru a reduce tensiunea rapid, atunci când aceasta are valori extrem de ridicate.
Baia de picioare scoțiană
Este un procedeu foarte simplu, dar cu efecte excepționale pentru reglarea tensiunii arteriale. Iată cum se realizează: umplem un lighean cu apă rece și unul cu o infuzie fierbinte de rozmarin, la 40-42°C (obținută prin opărirea a cinci linguri de plantă cu cinci litri de apă). Baia începe prin introducerea ambelor picioare în ligheanul cu infuzie de rozmarin (cât de fierbinte puteți suporta), unde se țin patru minute; apoi se introduc un minut în ligheanul cu apă rece. În total, se fac patru asemenea alternanțe, începând cu baia de picioare fierbinte (temperatura se va menține prin adăugarea de apă fierbinte) și terminând de fiecare dată cu cea rece. La încheierea băilor, ne vom șterge pe picioare și ne vom încălța cu șosete, relaxându-ne vreme de minimum 10 minute. Această procedură stimulează puternic circulația periferică, este un excelent calmant pentru psihic și sistemul nervos, reglând prin toate aceste mecanisme tensiunea arterială. Se face zilnic câte o asemenea baie alternantă de picioare, vreme de minimum două săptămâni, mai ales în perioadele foarte călduroase sau cu un nivel de stres ridicat.
Exercițiile fizice
Sunt adesea evitate în mod nejustificat de către persoanele care suferă de hipertensiune, deoarece se crede că sunt dăunătoare în cazul acestei afecțiuni. Este o părere falsă, care pleacă totuși de la un adevăr - acela că supradozarea efortului duce la creșterea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale, ceea ce poate avea consecințe nefaste foarte rapide. Când însă este corect dozat și făcut sistematic, efortul fizic are efecte extrem de benefice în această afecțiune, normalizând circulația, având efect vasodilatator, acționând ca un veritabil reglator nervos și calmant psihic.
Cel mai bine este ca într-o primă fază să apelați, pentru a învăța cum să vă dozați corect efortul fizic, la un specialist kinetoterapeut, pe care îl găsiți fie în secțiile specializate ale spitalelor județene, fie în centrele medicale din stațiunile balneare din țară, profilate pe tratarea bolilor cardiovasculare. După ce ați învățat cum să faceți și mai ales cum să dozați exercițiile fizice, veți putea să le faceți și singuri. Ca o completare la acestea, vom prezenta în continuare o tehnică respiratorie corelată cu mișcarea, extrem de eficientă în tratarea acestei afecțiuni:
Respirația egală
Se face în parc, într-o drumeție la pădure sau în alt loc cu aer curat și puternic oxigenat. Tehnica este simplă: în timp ce mergem în pas normal cadențat, vom începe să respirăm astfel: pe inspirație facem trei pași, pe expirație facem alți trei pași, apoi din nou pe inspirație facem trei pași ș.a.m.d. Vom merge astfel, reglându-ne inspirația și expirația, după numărul egal de pași, vreme de 5 minute, după care lăsăm respirația să curgă normal, fără să o mai ritmăm. După ce ne odihnim, reluăm exercițiul și încercăm să respirăm mai profund, relaxând abdomenul, așa încât lobii inferiori ai plămânilor să se dilate și să putem absorbi cât mai mult aer. De data aceasta, vom inspira în timp ce facem patru pași și vom expira în timp ce facem alți patru pași, exercițiul durând de asemenea 5 minute. După mai multe zile și săptămâni de familiarizare cu această tehnică extrem de simplă, vom putea mări de la sine numărul de pași, în timpul inspirației și al expirației, fără a ne forța în vreun fel. De fapt, acesta este și principalul secret al reușitei acestei tehnici: să nu forțăm. Putem începe și cu un ritm de doi pași pentru inspirație și doi pași pentru expirație, dacă ne este mai la îndemână, urmând ca ulterior să creștem gradat. În schimb, nu trebuie niciodată să ne pierdem în timpul acestui exercițiu starea de relaxare. Procedând astfel, vom putea beneficia la maximum de efectele acestei excepționale tehnici respiratorii, care este un puternic reglator al tensiunii arteriale și al activității inimii, precum și un foarte bun calmant psihic. În cazul foarte multor pacienți cu hipertensiune arterială gravă, care au practicat această tehnică consecvent în sanatorii din India și din SUA, s-a observat, după două-trei luni, o îmbunătățire excepțională, atât a sănătății fizice, cât și a stării psihice, care a devenit mult mai calmă, mai relaxată și mai optimistă.
Un factor esențial: alimentația
Fără adoptarea unei diete sănătoase, celelalte tratamente (alopate sau naturiste) contra hipertensiunii au sorți reduși de izbândă. Iată, în continuare, câteva sfaturi orientative în acest domeniu:
* Renunțați complet la carne, la prăjeli, la unt și brânzeturi grase - acestea sunt o adevărată otravă pentru sistemul cardiovascular, favorizând atât creșterea tensiunii arteriale, cât și apariția celor mai nefaste complicații, cum ar fi ischemia cardiacă sau accidentul vascular.
* Consumați sucuri de legume și salate de legume crude - în special de morcov, de țelină, de varză și de urzici. Toate au efecte benefice asupra vaselor de sânge, favorizează diureza, reglează activitatea nervoasă, contribuind, astfel, la revenirea la normal a tensiunii.
* Eliminați alcoolul, cafeaua și tutunul - un sfat care poate a devenit sâcâitor, dar care odată pus în practică, vă va scuti de mari neplăceri, întrucât toate aceste trei vicii au o acțiune cât se poate de nefastă în cazul acestei boli.
* Mâncați fructe sistematic - în special merele, coacăzele negre, zmeura, strugurii (în cantități mai reduse), grapefruitul, lămâile sunt o hrană care favorizează revenirea tensiunii arteriale la nivel normal.
* Consumați zilnic semințe oleaginoase neprăjite și uleiuri presate la rece - cercetări recente arată că, în stare naturală, semințele de floarea-soarelui și de dovleac, semințele de susan, alunele și nucile, măslinele sunt un elixir pentru vasele de sânge și circulație. Mai mult, ele aduc un supliment caloric substanțial, care va compensa renunțarea la unele alimente considerate de bază, care sunt extrem de nocive (carne, ulei obținut la cald, alte grăsimi animale, zahăr).
* Consumați multe cereale integrale - fulgii de grâu, de ovăz, de orz și de secară sunt o sursă de vitamine și minerale excelentă pentru menținerea sănătății sistemului cardiovascular. La fel și orezul nedecorticat și mălaiul natural (nu grișat), care trebuie să devină alimente de bază.
* Fără sare și piper - ați putea crede că fără aceste două ingrediente mâncarea nu va mai prezenta nicio savoare. Acest lucru nu se va întâmpla dacă veți folosi condimentele "reci": fenicul, anason, chimen, tarhon, coriandru, ienibahar, busuioc, dafin. Puteți folosi, de asemenea (în cantitate mică), și cimbrul, hreanul, nucșoara.
* Nicio zi fără usturoi - doi căței de usturoi consumați zilnic sunt un excelent reglator al presiunii sanguine. Mai mult, usturoiul menține sănătatea vaselor de sânge și previne apariția unor complicații ale hipertensiunii arteriale.