Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 salată Iceberg, 100 g parmezan, 80 ml zeamă de lămâie, 10 fileuri de anşoa, 1 căţel de usturoi, 200 g brânză de vaci, piper.
Mod de preparare: * Clătiţi fileurile de anşoa sub un jet de apă rece, puneţi-le în bolul unui robot de bucătărie şi mixaţi-le, împreună cu zeama de lămâie, căţelul de usturoi şi brânza de vaci. Condimentaţi cu piper. * Radeţi parmezanul. Tăiaţi salata în patru, puneţi sferturile într-un castron, turnaţi peste ele sosul cu brânza de vaci şi presăraţi caşcavalul ras.
Bine de ştiut: Parmezanul are un conţinut ridicat de proteine şi de calciu şi "îmbogăţeşte" reţetele conferindu-le un gust "suplimentar".
Salată cu nectarine şi telemea
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 pumni buni de salată amestecată (salată creaţă, rucola...), 3 nectarine, 100 g brânză telemea, 3 linguri zeamă de lămâie, 1 lingură miere lichidă, 3 linguri ulei de măsline, piper.
Mod de preparare: * Spălaţi şi zvântaţi salatele. Spălaţi nectarinele, tăiaţi-le în patru şi scoateţi sâmburii. Tăiaţi telemeaua cubuleţe. Bateţi (cu telul) zeama de lămâie, mierea şi uleiul de măsline şi adăugaţi piperul.* Puneţi salatele, sferturile de nectarine, telemeaua şi sosul într-un castron, amestecaţi-le repede şi serviţi-le imediat.
Bine de ştiut! Nectarinele conţin carotenoide antioxidante: beta-caroten (bun pentru piele), luteină şi zeaxantină (bune pentru ochi). Alegeţi fructele bine coapte, mai bogate în carotenoide. Acestea sunt mai bine absorbite, când sunt consumate - ca aici - împreună cu câteva lipide.
Lăptuci călite cu usturoi
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 lăptuci, 2 linguri ulei de arahide, 4 căţei de usturoi, 1 lingură sos de soia, piper.
Mod de preparare: * Îndepărtaţi frunzele exterioare ale lăptucilor (păstraţi-le pentru o salată crudă), spălaţi miezul, alegeţi frunzele şi tăiaţi-le nu prea mărunt. Încingeţi uleiul într-o tigaie. * Curăţaţi usturoiul, tăiaţi-l felii, puneţi-l în tigaia cu ulei încins, adăugaţi bucăţile de salată şi lăsaţi-le să se călească încet, la foc mic, până ce se înmoaie. Încorporaţi sosul de soia, condimentaţi-l cu piper şi serviţi-le imediat.
Ingrediente: 3 ceşti (de cafea) cu zahăr, 4 ceşti (de cafea) cu ulei sau unt, 3 ceşti (de cafea) cu lapte sau smântână, 3 ouă, 1 praf de copt, puţină sare, coajă de lămâie sau vanilie, făină cât cuprinde (coca trebuie să fie moale, să curgă fâşii groase de pe lingură), 1 1/2 kg vişine de la care se scot sâmburii.
Mod de preparare: * Se sparg ouăle şi se pun într-un vas adânc împreună cu zahărul. Se bat cu telul sau cu mixerul, apoi se adaugă câte puţin ulei, aromele, o ceşcuţă de lapte, praful de copt, puţină sare. * Când totul devine o pastă, începem să punem câte puţină făină (cernută în prealabil), alternând cu turnarea laptelui rămas, până ce compoziţia devine o cocă care curge de pe lingură în panglici groase. * Ungem tava de prăjituri (de la aragaz) cu ulei sau untură şi o pudrăm cu făină, apoi turnăm coca, o nivelăm cu lingură şi punem vişinele una lângă alta, cu gaura prin care s-a scos sâmburele în aluat. Se bagă la cuptor 5-10 minute, la foc tare, apoi se coace la foc mic. Când prăjitura este coaptă, pudrăm deasupra cu zahăr pudră şi zahăr vanilat. Se taie bucăţi, când prăjitura e rece.