Salate ușoare, de vară

Redactia
Salată Iceberg, de tip Cezar

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 salată Iceberg, 100 g parmezan, 80 ml zeamă de lămâie, 10 fileuri de anșoa, 1 cățel de usturoi, 200 g brânză de vaci, piper.
Mod de preparare: * Clătiți file­urile de anșoa sub un jet de apă rece, pu­neți-le în bolul unui robot de bu­cătărie și mixați-le, îm­preună cu zeama de lămâie, că­țelul de usturoi și brânza de vaci. Condimentați cu piper. * Ra­deți parmezanul. Tăiați salata în patru, puneți sferturile într-un castron, turnați peste ele sosul cu brânza de vaci și presărați cașcavalul ras.
Bine de știut: Parmezanul are un conținut ridicat de proteine și de calciu și "îmbogățește" rețetele conferindu-le un gust "suplimentar".

Salată cu nectarine și telemea

Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 pumni buni de salată amestecată (salată creață, rucola...), 3 nectarine, 100 g brân­ză telemea, 3 linguri zeamă de lă­mâie, 1 lingură miere lichidă, 3 linguri ulei de măsline, piper.
Mod de preparare: * Spălați și zvântați salatele. Spălați nectarinele, tăiați-le în patru și scoateți sâmburii. Tăiați telemeaua cubulețe. Bateți (cu telul) zeama de lămâie, mierea și uleiul de măsline și adăugați piperul.* Puneți salatele, sferturile de nectarine, telemeaua și sosul într-un castron, amestecați-le repede și serviți-le imediat.
Bine de știut! Nectarinele conțin carotenoide antioxi­dante: beta-caroten (bun pentru piele), luteină și zeaxan­tină (bune pentru ochi). Alegeți fructele bine coapte, mai bogate în carotenoide. Acestea sunt mai bine absorbite, când sunt consumate - ca aici - împreună cu câteva lipide.

Lăptuci călite cu usturoi

Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 lăptuci, 2 linguri ulei de arahide, 4 căței de us­turoi, 1 lingură sos de soia, pi­per.
Mod de preparare: * Înde­păr­tați frunzele exterioare ale lăp­tucilor (păstrați-le pentru o salată crudă), spălați miezul, alegeți frunzele și tăiați-le nu prea mă­runt. Încingeți uleiul într-o tigaie. * Curățați usturoiul, tăiați-l felii, puneți-l în tigaia cu ulei încins, adăugați bucățile de salată și lăsați-le să se călească încet, la foc mic, până ce se înmoaie. Încorporați sosul de soia, condimentați-l cu piper și serviți-le imediat.

Prăjitură cu vișine

Ingrediente: 3 cești (de cafea) cu zahăr, 4 cești (de cafea) cu ulei sau unt, 3 cești (de cafea) cu lapte sau smântână, 3 ouă, 1 praf de copt, puțină sare, coa­jă de lămâie sau vanilie, făină cât cuprinde (coca trebuie să fie moale, să curgă fâșii groase de pe lingură), 1 1/2 kg vișine de la care se scot sâmburii.
Mod de preparare: * Se sparg ouăle și se pun într-un vas adânc împreună cu zahărul. Se bat cu telul sau cu mixerul, apoi se adaugă câte puțin ulei, aromele, o ceșcuță de lapte, praful de copt, puțină sare. * Când to­tul devine o pastă, începem să punem câte puțină făi­nă (cernută în prealabil), alternând cu turnarea laptelui rămas, până ce compoziția devine o cocă care curge de pe lingură în panglici groase. * Ungem tava de prăjituri (de la aragaz) cu ulei sau untură și o pudrăm cu făină, apoi turnăm coca, o nivelăm cu lingură și punem viși­ne­le una lângă alta, cu gaura prin care s-a scos sâm­bu­rele în aluat. Se bagă la cuptor 5-10 minute, la foc tare, apoi se coace la foc mic. Când prăjitura este coaptă, pu­drăm deasupra cu zahăr pudră și zahăr vanilat. Se taie bucăți, când prăjitura e rece.