Senzaţia de picioare grele, mai ales la sfârşitul zilei, furnicături, dureri, umflături cauzate de un exces de lichid în ţesuturi - toate aceste manifestări pot fi semnele unei insuficienţe venoase. Femeile sunt mai expuse decât bărbaţii, suferinţa fiind moştenită, adesea, pe linie de familie. Senzaţia de "picioare grele" este legată de o proastă reîntoarcere a sângelui în vene obosite, lărgite, fără tonicitate. Greutatea în plus agravează problema, la fel ca şi temperaturile ridicate. Pentru a te bucura de venirea verii, fără să-ţi faci "sânge rău" la picioare, e bine să adopţi un program adecvat.
Alimentaţia
"Plin" de fructe, legume şi proteine
* Fructe roşii, salată şi hrişcă - conţin vitamina P, care îmbunătăţeşte rezistenţa vaselor de sânge.
* Grâu încolţit, kiwi, gălbenuş de ou, sâmburi de strugure - conţin vitamina E, un puternic anti-oxidant, care protejează membranele celulare.
* Fructe şi legume bogate în flavonoizi - lămâie, broccoli, fructe roşii, struguri.
* Proteine animale - specialiştii susţin că 50 g pe zi sunt necesare pentru sănătatea venelor: piept de pui (15 grame proteine), 2 ouă (10 grame), leguminoase (20 de grame de proteine pentru o porţie, la fel cât o friptură).
De evitat: mezelurile, brânza, mâncarea sărată, pentru că favorizează retenţia de apă. Dar şi tutunul, şi alcoolul, care distrug pereţii vaselor de sânge, făcând să "explodeze" vasele capilare.
Sportul care tonifică picioarele
* Nataţia, alergarea prin apă pe malul mării şi gimnastica în apă sunt măsuri extraordinare pentru tonifierea picioarelor. Răcoarea şi presiunea apei realizează un drenaj limfatic benefic.
* Mersul pe nisip este un alt exerciţiu eficient. Este mai obositor decât a merge pe asfalt, dar întăreşte toţi muşchii. De asemenea, dacă vă număraţi printre suferinzi, să luaţi o minge de tenis cu dumneavoastră la birou. Când staţi pe scaun, vă puteţi descălţa şi apoi o puteţi rula sub talpă.
* Sporturile ce trebuie evitate - din ele fac parte toate activităţile fizice care implică şocuri: tenisul, sprintul, handbalul etc. Ele pun prea multă presiune pe supapele care împiedică sângele să urce înapoi, în picioare.
5 trucuri cu efect rapid
* Faceţi duş rece pe picioare - favorizează vasoconstricţia şi uşurează durerea. Lăsaţi să vă curgă pe picioare un jet de apă rece, dimineaţa şi seara. Porniţi de la degete şi urcaţi pe fluierele picioarelor, spre genunchi şi spre coapse. Faceţi la fel pe părţile laterale ale membrelor, în interior şi exterior. Urmează dosul picioarelor, apoi tălpile. După duş, nu vă ştergeţi. Ştergeţi surplusul de apă cu dosul palmei, apoi lăsaţi pielea să se usuce.
* Renunţaţi la hainele strâmte - împiedică buna circulaţie a sângelui.
* Practicaţi următorul exerciţiu de gimnastică - întinşi pe spate, îndoiţi picioarele în unghi drept şi lipiţi-vă tălpile de un perete. Încercaţi să vă "căţăraţi" cu degetele din ce în ce mai sus, ca şi cum aţi vrea să vă urcaţi pe perete. Urmează un masaj cu o cremă venotonică. Mişcările vor fi blânde, plecând de la degete în sus, spre coapse.
* Dormiţi cu picioarele ridicate - dar fără să folosiţi pernele, care vă distrug spatele, ci aşezând două cărămizi cu grosimea de 10 cm sub picioarele patului.
* Evitaţi căldura - renunţaţi la epilarea cu ceară fierbinte sau jacuzzi. Dilată venele.
Tratamente cu plante
* Sulfina - este o plantă polivalentă cu triplă acţiune asupra insuficienţei venoase şi limfatice şi asupra fragilităţii capilare. Beţi infuzii din plantă uscată sau luaţi tablete, câte una dimineaţa, la prânz şi seara.
* Viţa-de-vie roşie - întăreşte pereţii vaselor de sânge şi le face mai impermeabile, restaurând funcţia capilară şi reducând hematoamele. Se iau două capsule pe zi, administrate cu un pahar mare de apă.
* Castanele de India - sunt recomandate în mod special împotriva picioarelor grele şi a retenţiei de apă, având o acţiune antiinflamatoare. Se iau una sau două capsule pe zi, cu un pahar mare de apă, timp de cinci zile.
* Ginkgo biloba - este un adevărat protector vascular, care aduce oxigen în ţesuturi. Împiedică îmbătrânirea vasculară, fluidifică sângele, exercită o acţiune reparatoare şi antiinflamatorie.
Remedii homeopatice
* Pentru relaxarea picioarelor - Vipera redi 9CH, câte două granule, de 3 ori pe zi.
* Pentru a relaxa venele - Calcarea fluorica 9CH, câte o doză pe săptămână, adăugată tratamentului precedent.
* Atenuează simptomele la mersul pe jos - Pulsatilla 7CH, câte 2 granule, de 3 ori pe zi.
* Dacă simţim nelinişte în membre - Zincum metallicum 9CH, câte 2 granule, de 3 ori pe zi.
* Când stăm mult aşezaţi, acasă sau la birou - Nux vomica 7CH, câte 2 granule, de 2 ori pe zi.
Aromaterapie
Uleiurile esenţiale decongestionează sau fluidifică uşor sângele şi întăresc pereţii vaselor.
* Ulei de masaj - amestecă 2 picături de ulei esenţial de chiparos, cu 2 picături de zeamă de lămâie şi 2 picături ulei esenţial de ienupăr. Se adaugă o jumătate de linguriţă de ulei de măsline şi se amestecă bine.
* Baie relaxantă (maximum 37°C) - se varsă în apa din cadă 5 picături de ulei de chiparos şi 4 picături de ulei de mentă, amestecate în prealabil într-o linguriţă de ulei de măsline. Se stă în baie, timp de 20 de minute, pentru a profita de binefacerile uleiurilor esenţiale. Revigorarea şi picioarele uşoare sunt garantate.