Canicula și picioarele

Andrei Cheran
- Pentru o mulțime de oameni, căldura binefăcătoare a verii devine chin. În loc să alerge pe cărările ei însorite, se vaită de picioare umflate și de dureri. Dacă problema nu necesită o intervenție medicală, sfaturile care urmează le pot fi de folos -

Senzația de picioare grele, mai ales la sfâr­șitul zilei, furnicături, dureri, umflături cauzate de un exces de lichid în țesuturi - toate aceste manifestări pot fi semnele unei insuficiențe venoase. Femeile sunt mai expuse decât bărbații, suferința fiind moștenită, adesea, pe linie de familie. Senzația de "picioare grele" este legată de o proastă reîntoarcere a sângelui în vene obosite, lărgite, fără tonicitate. Greu­tatea în plus agravează problema, la fel ca și temperaturile ridicate. Pentru a te bucura de venirea verii, fără să-ți faci "sânge rău" la picioare, e bine să adopți un program adec­vat.

Alimentația
"Plin" de fructe, legume și proteine


* Fructe roșii, salată și hrișcă - conțin vitamina P, care îmbunătățește rezistența vaselor de sânge.
* Grâu încolțit, kiwi, gălbenuș de ou, sâmburi de strugure - conțin vitamina E, un puternic anti-oxi­dant, care protejează membranele celulare.
* Fructe și legume bogate în flavonoizi - lămâie, broccoli, fructe roșii, struguri.
* Proteine animale - specialiștii susțin că 50 g pe zi sunt necesare pentru sănătatea venelor: piept de pui (15 grame proteine), 2 ouă (10 grame), leguminoase (20 de gra­me de proteine pentru o porție, la fel cât o friptură).
De evitat: mezelurile, brânza, mâncarea sărată, pentru că favorizează retenția de apă. Dar și tutunul, și alcoolul, care distrug pereții vaselor de sânge, făcând să "explodeze" vasele capilare.

Sportul care tonifică picioarele

* Natația, alergarea prin apă pe malul mării și gimnastica în apă sunt măsuri extraordinare pentru tonifierea picioarelor. Răcoarea și presiunea apei realizează un drenaj limfatic benefic.
* Mersul pe nisip este un alt exercițiu eficient. Este mai obositor decât a merge pe asfalt, dar întărește toți mușchii. De asemenea, dacă vă numărați printre suferinzi, să luați o minge de tenis cu dumneavoastră la birou. Când stați pe scaun, vă pu­teți descălța și apoi o puteți rula sub talpă.
* Sporturile ce trebuie evitate - din ele fac parte toate activitățile fizice care implică șocuri: tenisul, sprintul, handbalul etc. Ele pun prea multă presiune pe supapele care împiedică sângele să urce înapoi, în picioare.

5 trucuri cu efect rapid

* Faceți duș rece pe pi­cioa­re - fa­vorizează vaso­con­stric­ția și ușurează durerea. Lăsați să vă curgă pe picioare un jet de apă rece, dimineața și seara. Porniți de la degete și urcați pe fluierele pi­cioarelor, spre genunchi și spre coap­se. Faceți la fel pe părțile late­rale ale membrelor, în interior și exterior. Urmează dosul picioa­relor, apoi tălpile. După duș, nu vă ștergeți. Ștergeți surplusul de apă cu dosul palmei, apoi lăsați pielea să se usuce.
* Renunțați la hainele strâmte - împiedică buna circulație a sângelui.
* Practicați următorul exercițiu de gim­nas­tică - întinși pe spate, îndoiți picioarele în unghi drept și lipiți-vă tălpile de un perete. Încercați să vă "cățărați" cu degetele din ce în ce mai sus, ca și cum ați vrea să vă urcați pe perete. Urmează un masaj cu o cremă venotonică. Mișcările vor fi blân­de, plecând de la degete în sus, spre coapse.
* Dormiți cu picioarele ridicate - dar fără să folosiți pernele, care vă distrug spatele, ci așezând două cărămizi cu grosimea de 10 cm sub picioarele patului.
* Evitați căldura - renunțați la epilarea cu ceară fierbinte sau jacuzzi. Dilată venele.

Tratamente cu plante

* Sulfina - este o plantă polivalentă cu triplă acțiune asupra insuficienței venoase și limfatice și asupra fragilității capilare. Beți infuzii din plantă uscată sau luați tablete, câte una dimineața, la prânz și seara.
* Vița-de-vie roșie - întărește pereții vaselor de sânge și le face mai impermeabile, restaurând funcția capilară și reducând hematoamele. Se iau două capsule pe zi, admi­nistrate cu un pahar mare de apă.
* Castanele de India - sunt recomandate în mod spe­cial împotriva picioarelor grele și a retenției de apă, având o acțiune antiinflamatoare. Se iau una sau două capsule pe zi, cu un pahar mare de apă, timp de cinci zile.
* Ginkgo biloba - este un adevărat pro­tector vascular, care adu­ce oxigen în țesu­turi. Împiedică îmbă­trânirea vasculară, flu­i­difică sângele, exer­cită o acțiune repa­ra­toa­re și antiinflama­to­rie.

Remedii homeopatice

* Pentru relaxarea picioarelor - Vipera redi 9CH, câte două granule, de 3 ori pe zi.
* Pentru a relaxa venele - Cal­ca­rea fluorica 9CH, câte o doză pe săp­tă­mână, adăugată tratamentului pre­ce­dent.
* Atenuează simptome­le la mersul pe jos - Pul­satilla 7CH, câte 2 granule, de 3 ori pe zi.
* Dacă simțim neliniște în membre - Zincum metallicum 9CH, câte 2 granule, de 3 ori pe zi.
* Când stăm mult așezați, aca­să sau la birou - Nux vomica 7CH, câte 2 granule, de 2 ori pe zi.

Aromaterapie

Uleiurile esențiale decongestionează sau fluidifică ușor sângele și întăresc pe­reții vaselor.
* Ulei de ma­saj - amestecă 2 pi­cături de ulei esen­țial de chipa­ros, cu 2 picături de zea­mă de lămâie și 2 pică­turi ulei esențial de ienupăr. Se adaugă o jumătate de linguriță de ulei de măsline și se amestecă bine.
* Baie relaxantă (maximum 37°C) - se varsă în apa din cadă 5 picături de ulei de chiparos și 4 picături de ulei de mentă, ames­tecate în prealabil într-o linguriță de ulei de măsline. Se stă în baie, timp de 20 de minute, pentru a profita de binefacerile uleiurilor esen­țiale. Revigorarea și picioa­rele ușoare sunt garantate.