Ele gâtuie fluxul sanguin şi rămân fixate de pereţii arterelor. Nivelul normal al colesterolului este de 140-180 mg la 10 litri de sânge. Dacă nivelul se ridică la 250-300, situaţia devine gravă. Arterele se blochează cu dopuri de colesterol, ceea ce duce la boli cardiovasculare, apoplexie şi chiar moarte. Cum putem menţine un nivel echilibrat al colesterolului:
Mese echilibrate
* Limitaţi consumul de grăsimi animale: cantităţi mari de unt, brânză, carne, ouă şi dulciuri. Nu depăşiţi 10 grame de unt şi 2-3 felii de pâine pe zi. Trei-cinci ouă ar trebui să fie suficiente (mâncaţi-le fierte).
* Folosiţi uleiuri vegetale, obţinute prin presare la rece.
* Faceţi sport în mod regulat. Încercaţi mersul nordic, cu ajutorul a două beţe. În raport cu mersul clasic, arderea caloriilor poate creşte cu 40%. Poate elimina peste 400 de calorii pe oră.
* Consumaţi legume şi fructe şi adăugaţi grepfruit în meniu. El conţine o substanţă a cărei acţiune anti-colesterol a fost demonstrată de un studiu israelian. Grepfruitul roşu are cel mai puternic efect.
Reţete anti-colesterol
* Lămâi cu miere

* Mărar, miere şi valeriană
* Ulei de măsline şi grepfruit
Încălziţi 50 ml de ulei de măsline, puneţi-l într-o cană şi stoarceţi în el sucul dintr-un grepfruit întreg. Beţi amestecul, acoperiţi zona ficatului cu un plasture termic şi întindeţi-vă pe partea dreaptă timp de 45-60 de minute. Nu mâncaţi nimic timp de două ore. Repetaţi timp de şapte zile consecutiv, la fiecare trei luni. Cel mai bine este să o efectuaţi înainte de culcare, la cel puţin trei ore după ultima masă a zilei.