Ele gâtuie fluxul sanguin şi rămân fixate de pereţii arterelor. Nivelul normal al colesterolului este de 140-180 mg la 10 litri de sânge. Dacă nivelul se ridică la 250-300, situaţia devine gravă. Arterele se blochează cu dopuri de colesterol, ceea ce duce la boli cardiovasculare, apoplexie şi chiar moarte. Cum putem menţine un nivel echilibrat al colesterolului:
Mese echilibrate
* Limitaţi consumul de grăsimi animale: cantităţi mari de unt, brânză, carne, ouă şi dulciuri. Nu depăşiţi 10 grame de unt şi 2-3 felii de pâine pe zi. Trei-cinci ouă ar trebui să fie suficiente (mâncaţi-le fierte).
* Folosiţi uleiuri vegetale, obţinute prin presare la rece.
* Faceţi sport în mod regulat. Încercaţi mersul nordic, cu ajutorul a două beţe. În raport cu mersul clasic, arderea caloriilor poate creşte cu 40%. Poate elimina peste 400 de calorii pe oră.
* Consumaţi legume şi fructe şi adăugaţi grepfruit în meniu. El conţine o substanţă a cărei acţiune anti-colesterol a fost demonstrată de un studiu israelian. Grepfruitul roşu are cel mai puternic efect.
Reţete anti-colesterol
* Lămâi cu miere
Puneţi într-un vas 10 lămâi şi apoi turnaţi apă fiartă peste ele. Lăsaţi-le aşa timp de 10-15 minute, apoi stoarceţi sucul din ele, adăugaţi un kilogram de miere şi amestecaţi bine. Decojiţi şi pisaţi 10 căpăţâni mari de usturoi, puneţi usturoiul pisat într-un borcan şi amestecaţi-l cu sucul de lămâie şi cu mierea. Înveliţi borcanul într-un prosop de culoare închisă şi lăsaţi-l în frigider timp de şapte zile. După această perioadă, amestecaţi bine conţinutul şi consumaţi câte o linguriţă, de 3-4 ori pe zi. Cantitatea ar trebui să vă ţină cam două luni. Lăsaţi să treacă un interval de patru luni, apoi pregătiţi din nou amestecul, în acelaşi mod, şi repetaţi tratamentul. Dacă repetaţi cu regularitate acest tratament, nu va trebui să vă mai faceţi griji pentru starea vaselor de sânge.
* Mărar, miere şi valeriană
* Ulei de măsline şi grepfruit
Încălziţi 50 ml de ulei de măsline, puneţi-l într-o cană şi stoarceţi în el sucul dintr-un grepfruit întreg. Beţi amestecul, acoperiţi zona ficatului cu un plasture termic şi întindeţi-vă pe partea dreaptă timp de 45-60 de minute. Nu mâncaţi nimic timp de două ore. Repetaţi timp de şapte zile consecutiv, la fiecare trei luni. Cel mai bine este să o efectuaţi înainte de culcare, la cel puţin trei ore după ultima masă a zilei.