SFATURI DE PRIM-AJUTOR - Probleme cu colesterolul

Andrei Cheran
Cele mai multe grăsimi sunt transformate de ficat în colesterol, pe care sângele îl transportă peste tot prin corp.

Ele gâtuie fluxul sanguin și rămân fixate de pereții arterelor. Nivelul normal al colesterolului este de 140-180 mg la 10 litri de sânge. Dacă nivelul se ridică la 250-300, situația devine gravă. Arterele se blochea­ză cu dopuri de colesterol, ceea ce duce la boli car­diovasculare, apoplexie și chiar moarte. Cum pu­tem menține un nivel echilibrat al colesterolului:

Mese echilibrate

* Limitați consumul de grăsimi animale: can­tități mari de unt, brânză, carne, ouă și dulciuri. Nu depășiți 10 grame de unt și 2-3 felii de pâine pe zi. Trei-cinci ouă ar trebui să fie suficiente (mâncați-le fierte).
* Folosiți uleiuri vegetale, obținute prin pre­sare la rece.
* Faceți sport în mod regulat. Încercați mersul nordic, cu ajutorul a două bețe. În raport cu mersul clasic, arderea caloriilor poate crește cu 40%. Poate elimina peste 400 de calorii pe oră.
* Consumați legume și fructe și adăugați grep­fruit în meniu. El conține o substanță a cărei ac­țiu­ne anti-colesterol a fost demonstrată de un stu­diu is­raelian. Grepfruitul roșu are cel mai puternic efect.

Rețete anti-colesterol

* Lămâi cu miere
Puneți într-un vas 10 lămâi și apoi turnați apă fiartă peste ele. Lăsați-le așa timp de 10-15 minute, apoi stoarceți sucul din ele, adău­gați un kilogram de miere și ames­tecați bine. De­cojiți și pisați 10 căpățâni mari de usturoi, puneți usturoiul pisat în­tr-un borcan și amestecați-l cu sucul de lămâie și cu mierea. Înve­liți borcanul într-un prosop de culoare închisă și lăsați-l în frigi­der timp de șapte zile. După aceas­tă perioadă, ames­tecați bine conți­nutul și consumați câte o linguriță, de 3-4 ori pe zi. Cantitatea ar trebui să vă țină cam două luni. Lăsați să treacă un interval de patru luni, apoi pregătiți din nou amestecul, în același mod, și repetați tratamentul. Dacă repetați cu regularitate acest tratament, nu va trebui să vă mai faceți griji pentru starea vaselor de sânge.

* Mărar, miere și valeriană
Amestecați un pahar plin cu semințe de mărar cu două linguri de rădăcini de valeriană măcinate și două căni de miere. Puneți amestecul într-un termos de doi litri și umpleți-l cu apă fiartă. Lăsați-l așa timp de 24 de ore și apoi strecurați lichidul într-un borcan, pe care îl veți păstra în cel mai de jos raft al frigiderului. Consumați câte o lingură de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele prin­cipale, până când epuizați întreaga cantitate. Efec­tuați acest tratament o dată pe an.

* Ulei de măsline și grepfruit
Încălziți 50 ml de ulei de măsline, puneți-l în­tr-o cană și stoarceți în el sucul dintr-un grepfruit în­treg. Beți amestecul, acoperiți zona ficatului cu un plasture ter­mic și întindeți-vă pe partea dreap­tă timp de 45-60 de minute. Nu mâncați nimic timp de două ore. Repetați timp de șapte zile con­secutiv, la fiecare trei luni. Cel mai bine este să o efectuați înainte de culcare, la cel puțin trei ore du­pă ultima masă a zilei.