1. Masarea plexului solar
Plexul solar este situat la nivelul abdomenului, între stern şi ombilic. Exact în acest loc se naşte senzaţia de "nod", care ne dă o stare permanentă de stres. Trebuie să deblocăm, aşadar, această zonă, pentru a putea să dormim mai bine. Exerciţiu: Se masează plexul solar cu mâna, făcând mici cercuri, în sensul acelor de ceasornic. Paralel, facem şi un exerciţiu mental: ne imaginăm că mâna, plasată în continuare deasupra plexului solar, este o floarea-soarelui ca aurul, ce se deschide de fiecare dată când inspirăm, lăsând să se evacueze stresul. Secretul somnului constă în calmul interior. Această mişcare respiratorie permite deblocarea tensiunilor la nivelul stomacului şi recuperarea energiei.
2. O siestă rapidă
Dacă nu am dormit destul în timpul nopţii, putem compensa lipsa somnului ziua, cu o siestă de doar trei minute, dar care ne va permite să ne odihnim rapid. Putem sta aşezaţi sau întinşi. Ideal ar fi să ne descălţăm dacă se poate şi să adoptăm o poziţie care să ne odihnească spatele, ceafa şi membrele. Închidem ochii, expirăm încet şi căscăm îndelung, chiar dacă nu ne vine. În acelaşi timp, vom vizualiza toate părţile corpului nostru, imaginându-ne că o mică rază de soare le mângâie. Încet-încet, vom simţi cum trupul ni se îngreunează şi se încălzeşte. Cu pleoapele închise, vom descrie cercuri cu ochii, într-un sens şi în altul.
3. Respiraţie pentru relaxare
Prea multă muncă, examene la facultate, culcatul la ore târzii... Alungat de oboseală şi gânduri, somnul nu vine totdeauna uşor. Exerciţiu: astupăm nara stângă cu degetul arătător, iar prin cea dreaptă inspirăm aerul cu putere. Apoi astupăm nara dreaptă şi expirăm aerul prin nara stângă. Exerciţiul se repetă de 10 ori, într-o poziţie a corpului cât mai relaxată. Acest exerciţiu procură o dublă senzaţie termică, ce duce la o mai bună relaxare şi la o adormire liniştită.
4. Vizualizarea unei amintiri plăcute
Cotropiţi de gânduri, nu putem să adormim şi ne întoarcem pe toate părţile. De aceea, ne vom întinde pe spate. Cu ochii închişi şi muşchii relaxaţi, ne vom imagina că un curent blând, ca o adiere de primăvară, ne traversează corpul de la cap spre picioare. Concentraţi asupra respiraţiei, vom inspira prin nas, expirând uşor şi profund pe gură. Când calmul îşi face apariţia, încercaţi să vă amintiţi momente plăcute: o vacanţă minunată, o reuşită personală, o poveste de dragoste, precum şi momente cât mai concrete: locuri personale care vă înconjurau, sunete, mirosuri, culori. Toate aceste senzaţii plăcute ne vor face să
adormim încet-încet.
5. Leacuri băbeşti
Dispreţuite o vreme, astăzi se bucură de o trecere de-a dreptul nobiliară, chiar printre oamenii de ştiinţă. Motivul? Eficienţa lor este maximă.
Reţete:
* Se pun pe o bucăţică de vată câteva picături de tinctură de valeriană pură. Se fac inhalaţii lente şi profunde. Astupaţi una dintre nări cu un deget, ţineţi picăturile de valeriană lângă cealaltă nară, inspiraţi şi expiraţi încet de 5 ori. Repetaţi şi cu cealaltă nară. Măriţi sau micşoraţi numărul de inspiraţii, în funcţie de cât de repede adormiţi.