SFATURI DE PRIM-AJUTOR - Insomnii provocate de vreme

Andrei Cheran
- Somnul este vital pentru sănătatea noastră. Din păcate, nu-i hotărâm doar noi calitatea. Printre cauzele perturbării lui se numără și trecerea de la primăvară la vară, pe care o străbatem acum. Ziua se lungește, lumina crește în intensitate, energia pe care o simțim nu se lasă trasă în pat. Exercițiile care urmează favorizează adormitul -

1. Masarea plexului solar
Plexul solar este situat la nivelul abdomenului, între stern și ombilic. Exact în acest loc se naște sen­zația de "nod", care ne dă o stare per­ma­nentă de stres. Trebuie să de­blo­căm, așadar, această zonă, pentru a putea să dormim mai bine. Exer­cițiu: Se masează plexul solar cu mâna, făcând mici cercuri, în sensul acelor de ceasornic. Paralel, facem și un exer­cițiu mental: ne imaginăm că mâ­na, plasată în continuare deasupra ple­xului solar, este o floarea-soarelui ca au­rul, ce se deschide de fiecare dată când inspirăm, lăsând să se evacueze stresul. Se­cre­tul somnului constă în calmul interior. Această mișcare respiratorie permite deblocarea tensiunilor la ni­velul stomacului și recuperarea energiei.

2. O siestă rapidă
Dacă nu am dormit destul în timpul nopții, pu­tem compensa lipsa somnului ziua, cu o siestă de doar trei minute, dar care ne va permite să ne odih­nim rapid. Putem sta așezați sau întinși. Ideal ar fi să ne descălțăm dacă se poate și să adoptăm o pozi­ție care să ne odihnească spatele, ceafa și mem­­brele. Închidem ochii, expirăm încet și căscăm în­de­lung, chiar dacă nu ne vine. În același timp, vom vizualiza toate părțile corpului nostru, imaginân­du-ne că o mică rază de soare le mângâie. Încet-încet, vom simți cum trupul ni se îngreunează și se încălzește. Cu pleoapele închise, vom descrie cercuri cu ochii, într-un sens și în altul.

3. Respirație pentru relaxare
Prea multă muncă, examene la facultate, cul­ca­tul la ore târzii... Alungat de oboseală și gân­duri, somnul nu vine totdeauna ușor. Exer­cițiu: astupăm nara stângă cu degetul arătă­tor, iar prin cea dreaptă inspirăm aerul cu pu­tere. Apoi astupăm nara dreaptă și expirăm aerul prin nara stângă. Exercițiul se repetă de 10 ori, într-o poziție a cor­pului cât mai rela­xată. Acest exercițiu procură o dublă senzație termică, ce duce la o mai bună relaxare și la o adormire liniștită.

4. Vizualizarea unei amintiri plăcute
Cotropiți de gânduri, nu putem să adormim și ne întoarcem pe toate părțile. De aceea, ne vom în­tinde pe spate. Cu ochii închiși și mușchii relaxați, ne vom imagina că un curent blând, ca o adiere de pri­măvară, ne traversează corpul de la cap spre pi­cioare. Concentrați asupra respirației, vom inspira prin nas, expirând ușor și profund pe gură. Când cal­mul își face apariția, încercați să vă amintiți momente plăcute: o vacanță minunată, o reușită personală, o poveste de dragoste, precum și mo­men­te cât mai concrete: locuri personale care vă înconjurau, sunete, mirosuri, culori. Toate aceste sen­zații plăcute ne vor face să adormim încet-încet.

5. Leacuri băbești
Disprețuite o vreme, astăzi se bucură de o tre­cere de-a dreptul nobiliară, chiar printre oamenii de știință. Motivul? Eficiența lor este maximă.
Rețete:
* Fierbeți două linguri de semințe de mărar, într-un litru de vin roșu, vreme de 2-3 minute. Se bea, înainte de culcare, un păhărel.
* Se pun pe o bucățică de vată câteva picături de tinctură de valeriană pură. Se fac inhalații lente și profunde. Astupați una dintre nări cu un deget, țineți picăturile de valeriană lângă cealaltă nară, inspirați și expirați încet de 5 ori. Repetați și cu cealaltă nară. Măriți sau micșorați numărul de inspirații, în funcție de cât de repede adormiți.