Imaginează-ţi că ai o firmă solidă la Cluj, înfiinţată încă din '90, când ai luat-o pe drumul tău. Lucrurile merg acum de la sine, iar marea ta satisfacţie rămâne aceea de a trece zilnic pe acolo, ca să-i vezi pe oamenii tăi şi să te bucuri de munca lor.
Imaginează-ţi că ai o cabană a ta, hăt, departe, în Apuseni. Abia aştepţi să treacă iarna, ca să te poţi retrage acolo, să te umpli de aerul tare al muntelui şi să-ţi bucuri ochii cu verdele crud al pădurii.
Imaginează-ţi că, pasionat de sport şi de fotografie, te urci la fiecare sfârşit de săptămână la volanul "jeep"-ului tău şi baţi ţara în lung şi în lat prin locuri nemaibătute, ca să ajungi la meciuri de fotbal, să te pui în spatele porţii şi să faci fotografii.
Imaginează-ţi că eşti urmărit de mii de suporteri, care, invidioşi pe privilegiul tău, abia aşteaptă să comenteze cu tine imaginile pe care le-ai realizat şi să asculte poveştile tale din lumea sportului, "la prima mână".
Imaginează-ţi apoi că eşti un mare cititor de literatură şi presă, genul de om care abia aşteaptă să apară "Formula AS" la tarabe, ca să descopere universuri noi, pe care să le descoperi şi tu, la prima ocazie.
Şi mai imaginează-ţi că ai doi copii minunaţi şi o nepoţică de doi anişori, aflată la vârsta primelor poveşti cu zâne, care e tot ce ai mai scump pe lume...
Şi-apoi, imaginează-ţi că, brusc, într-o noapte, simţi o durere insuportabilă la ochiul drept, o durere care se ascute, când dă de lumină, fie ea cât de mică şi firavă şi că singura ta scăpare e să te ascunzi în obscuritate, într-o noapte fără de sfârşit, din care nu auzi decât vocile celor dragi, amestecate cu gândurile negre care îţi vâjâie în cap: ce se întâmplă cu mine? Cât voi trăi în întuneric? Oare orbesc?
Un prieten dispărut
Îl ştiu pe Zoli de mai bine de 15 ani, de pe vremea când eu eram tânăr jurnalist, iar el, antreprenor de succes în Cluj, colaborator fidel al ziarului la care scriam. Zoli lucra "pro bono", dar cu o rigoare nemţească, născută din pasiunea lui uriaşă pentru sport şi pentru presă. Peste săptămână, trăgea din greu la firma sa, iar "weekend"-urile îl găseau pe la Sânnicolau Mare, Zalău sau Lupeni, peste tot pe unde jucau pe-atunci echipele de suflet ale Clujului, Universitatea şi CFR. Pe vremea aceea, când aparatele digitale nu se inventaseră, meciurile nu se televizau, iar ziarele locale nu îşi permiteau să trimită corespondenţi în deplasări, Zoli venea, duminică de duminică, doldora de poze şi de poveşti, pe care cititorii abia aşteptau să le savureze. Ani de zile, miile de suporteri din Cluj au "văzut" deplasările echipelor favorite şi lumea pestriţă a stadioanelor de provincie prin "ochiul" de fotoreporter al lui Zoli Cantor. Zoli chiar avea ochi de artist, iar asta ţinea, mai mult decât de-orice, de felul lui entuziast de a fi. Şi golurile! Nu rata unul! Şi bucuriile! Toate portretele lui Zoli erau vii, pentru că în spatele aparatului era un om plin de bucuria lucrului pe care-l făcea, un om care ştia să vadă, să aleagă esenţa, particularitatea aceea care deosebeşte marii fotografi şi marile fotografii.
Calvarul
Am realizat târziu că Zoli nu mă mai sună la telefon. M-am gândit că şi-a luat o pauză de odihnă ori că e prins, ca un bunic tânăr şi fericit, cu nepoţica "Gogo". Am tot amânat să-l sun, până când, într-o zi, m-a sunat el. Voia să mă întrebe cum ajunge mai uşor de la aeroport, la o clinică din Bucureşti.
- Dar ce problemă ai, Zoli?
Într-un final, după zeci de drumuri zadarnice, Zoli s-a întors la Policlinica Spitalului Militar din Cluj. Disperată că nu găsea nicicum o rezolvare, o doctoriţă de acolo îşi ia inima în dinţi şi îl îndrumă spre cabinetul doctorului Horea Demea. "Ar mai fi o ultimă încercare. Dar vedeţi că omul la care vă trimit e, aşa, un pic mai altfel...".
"Într-o oră eram la cabinetul lui! M-a trecut pe la toate aparatele sale - are cele mai bune aparate din Cluj! - şi mi-a pus, în fine, un diagnostic: «Keratoconjunctivita Achanthamobica - ulcer cornean în formă severă cu localizare centrală şi opacifiere, cu extindere pe 80% din suprafaţă, suprainfectat. Practic, keratoconul produce subţierea corneei, după care apar deformări şi o bombare ale suprafeţei acesteia». Problema era dacă, dincolo de diagnostic, doctorul Demea avea o soluţie care să mă scape de infecţie şi să îmi vindece corneea... M-a întrebat dacă sunt de acord să merg pe mâna lui, să urmez un tratament 100% naturist, fără chimicale, dublat de un regim alimentar. I-am zis că încerc orice! După patru luni de tratament miraculos, ieşeam din casă ca orice om normal. Apoi am început un tratament cu vitamine, cu picături din India şi creme cu vitaminele A şi B12 şi, în tot timpul ăsta, nelipsitele sucuri de morcov, cu sfeclă şi cu afine... În patru luni, dintr-un caz de suicid, eram un om nou!"
Panoplia cu cazuri imposibile
"Să ştiţi că am mai apărut în «Formula AS»", mă întâmpină, zâmbind, doctorul Demea, în cabinetul său micuţ din centrul Clujului. "A venit la mine un pacient care de şapte ani suferea de diplopie, vedere dublă. Asta e o calamitate! I-am prescris un ochelar pe care i l-am comandat direct din Suedia. Avea în jur de 12 dioptrii prismatice de montat pe fiecare ochi. Dacă reuşeşti să rezolvi problema, reacţia e fenomenală, scapi de tulburări de echilibru, scapi de dureri de cap... Omul era cititor de «Formula AS» şi a povestit în revistă că eu l-am salvat de coşmarul pe care-l trăia. M-a căutat apoi multă lume şi atunci am aflat că o făcea ca urmare a unei recomandări care apăruse într-o revistă în care credeau", spune doctorul, în timp ce ne serveşte cu un "energizant" din lapte de turmeric, amestecat cu tot felul de seminţe orientale, preparat chiar de el.
Cum dă peste un caz grav, care nu se poate rezolva în România, doctorul Demea începe, febril, să caute, să se documenteze, să vadă cine se pricepe cel mai bine la problema respectivă, cum poate lua legătura cu specialistul respectiv, ca să rezolve, şi el, cazuri grele, la noi în ţară. "Tot timpul am mers pe principiul ăsta: dacă nu sunt primul, să fiu cel mult al doilea. Îmi plac domeniile de nişă, îmi place foarte mult să mă informez, să fiu la curent cu ultimele noutăţi". Din colţul lui, de pe scaunul de pacient, Zoli îmi face semn, dintr-o privire, că abia acum urmează partea interesantă. Îmi povestise că doctorul are o poveste mai specială, dar, ca unul care m-a însoţit la multe interviuri, mi-a lăsat plăcerea să aflu singur povestea...
O carieră târzie
De fapt, Horea Demea s-a apucat de studiul Oftalmologiei abia la 43 de ani! Pe atunci, era unul dintre cei mai cunoscuţi tineri anestezişti din Cluj. Terminase facultatea cu 9,90, îşi putea alege orice specializare, dar provocarea terapiei intensive l-a atras cel mai mult. Numai că atunci când "bolilor" binecunoscute din sistemul medical de stat li s-a alăturat şi o gravă boală profesională, Horea Demea s-a văzut nevoit să renunţe la pasiunea tinereţii sale. "De la un moment dat, gazele anestezice îmi făceau foarte rău. Făceam şi 15 anestezii pe zi! Acum sunt aparate relativ noi, care mai trag gazul acela, dar pe atunci erau nişte hârburi... Când pui gaz pe mască pacientului, pe acolo mai scapă. Iar acumularea asta duce la leziuni de ficat, de rinichi, la posibilitatea de apnee. Am mers la un neurolog renumit, care mi-a zis să schimb urgent mediul de lucru...".
La vârsta la care alţii se gândesc deja la pensionare, Horea Demea trebuia să o ia de la capăt. "Ce Dumnezeu să fac?! Cum soţia mea era medic oftalmolog, am înfiinţat centrul acesta de consultaţii avansate în oftalmologie. Când mi-a povestit cum făcea în rezidenţiat poze de retină pe un aparat vechi pe film, m-am pus imediat să caut care e tehnica cea mai bună a momentului. Am discutat direct la Zeiss. «Un retinofotograf care face treabă bună costă 50.000 de euro». Ai de capul meu! Mi-am făcut un plan, am mers la bancă şi am luat un credit. Aveam aparatul, dar îmi trebuia şi «chinezul» din spatele lui. Aşa că, la 43 de ani, m-am apucat de al doilea Rezidenţiat, în Oftalmologie. În paralel, am început şi doctoratul, la Facultatea de Fizică, pe tema tomografiilor în coerenţă optică (OCT), pe care eu le realizam deja cu un alt aparat, pe care l-am luat pentru cabinet. În tot acest timp, în paralel cu rezidenţiatul şi cu doctoratul, lucram şi aici, cu bolnavii".
Vorbeşte pe tonul cel mai natural posibil, cu aerul omului care e absorbit total de ceea ce face. "Am vrut să fim cei mai buni pe partea de diagnostic, iar pentru asta, am luat credite peste credite, de soţia mea mai-mai să intre în depresie!". Schimbarea dramatică de specializare a însemnat pentru Horea Demea şi o schimbare de viaţă. Are mai mult timp pentru el şi pentru familie, mai mult timp pentru lectură şi mai mult timp să aprofundeze principiile naturiste, după care îşi ghidează viaţa. "Vă place laptele de turmeric? Nu-i aşa că deja vă simţiţi mai bine?", glumeşte şi nu prea doctorul Demea.
În noua meserie, doctorul Demea a împrumutat multe din rigoarea impusă de Terapia Intensivă. "Soţia râde, că ţin toată aparatura, claie peste grămadă, în cabinet. Dar mie aşa îmi place, să am mereu totul la îndemână, ca la T.I.". Tot de acolo i se trage şi predilecţia pentru cazurile-limită. "Sunt pasionat de aparatura medicală şi am făcut totul ca să avem ce e mai bun în domeniu, să punem cele mai precise diagnostice. Dar, dincolo de diagnostic, când e vorba de tratament, mereu mai ai de învăţat...".
- Şi Zoli? întreb. Pe el cum l-aţi salvat?
"Zoli avea o ulceraţie, o leziune care tot săpa în cornee. Uneori, când apar ulceraţii din senin, ele sunt cauzate de un parazit numit Acanthamoeba, care se cantonează acolo şi, la orice încercare de a-l ucide printr-o terapie de fază acută, se transformă într-un chist rezistent la medicaţie. Trebuie să ai răbdare, să rulezi multe medicamente, ca să dai peste combinaţia salvatoare. Poţi merge într-o piscină, cum e cazul lui Zoli, mare pasionat de înot, să ai o mică leziune corneană despre care nu ştii şi iei parazitul din apă, fără să ştii. Şi ce să faci tu, ca medic, când vezi o ulceraţie, şi nici nu ştii despre ce e vorba: o fi parazitul, o fi o suprainfecţie cu bacterii, o problemă virală? Tu vezi doar ulceraţia. Iar la noi se merge pe ideea: dai un antibiotic şi aştepţi ca organismul să facă restul. Lumea medicală e întotdeauna pregătită pentru soluţii de scurtă durată, dar nu pentru un ceva de lungă durată. Or, în terapia intensivă, eu am învăţat să aştept, să am răbdare. Cam asta a fost strategia şi în cazul lui Zoli. Am indicat o sumă de antiseptice oculare, pe care le-am tot rulat.
A doua problemă la Zoli era cum reparăm acele răni de pe cornee. Am citit despre un preparat din planta Centella Asiatica, care e fenomenală. Centella l-a ajutat foarte mult, pentru că vindecă fără cicatrici", spune doctorul clujean. Dar marea găselniţă a sa a fost folosirea aşa-numitei "terapii-vampir", terapia cu plasmă, pe care o folosesc ortopezii şi stomatologii. "Ortopezii prepară plasmă şi o injectează la nivelul articulaţiilor cu probleme. La fel, stomatologii o folosesc mai ales la parodontoză. Ei, eu am făcut la fel pentru leziunile de cornee. I-am pregătit plasma în siringuţe, care se păstrează la frigider şi se folosesc pe post de picături. La nivelul ochiului, marea problemă e că trebuie să vindeci rănile fără să laşi cicatrici, că atunci nu ai rezolvat nimic. Nu e ca la mână, unde poate rămâne o cicatrice...".
Povestit de doctorul Demea, tratamentul pare floare la ureche. Dar povestite de Zoli, care a trăit un an de zile cu spaimele întunericului, intervenţiile doctorului clujean au o aură de mister. "Tratamentul cu plasmă a durat 4 luni. Practic, plasma îmi regenera ţesuturile. Nu la multă vreme după ce începusem tratamentul, m-am reîntors în Ungaria, la un consult, căci nu rupsesem relaţia cu doctorul de acolo. Când a văzut cum arăta corneea, ungurul şi-a chemat toate asistentele să vadă minunea. Nu îi venea să creadă că tratamentul lui a dat aşa rezultate! Dar nici minunea nu era a lui, nici tratamentul. Minunea era a doctorului Demea", râde Zoli.
*
"Dar ştii care e marea surpriză după tratamentul doctorului Demea? Eu am avut toată viaţa dioptrii mari, -4. Ei bine, acum am renunţat complet la ochelari! Infecţia s-a vindecat, corneea s-a refăcut complet, dar ceea ce e cu adevărat miraculos e că eu văd să citesc acum fără ochelari. Văd şi penultimul rând de litere la consult, mai folosesc doar nişte ochelari de soare, cu dioptrii 0". Zoli îşi pune apoi ochelarii galbeni, de ciclist, şi o ia spre casă. "Nepoţica «Gogo» mă aşteaptă la joacă", îmi spune, şi demarează în trombă. După 6 luni de întuneric, nu vrea să mai întârzie nici o clipă la întâlnirea cu "lumina ochilor" lui.
Fotografii: Zoli Cantor