În anul 1940, savantul american Edward Howell, cercetând enzimele în laborator, a descoperit că ele sunt purtătoare ale vieţii în orice organism viu (animale şi plante), fiind deci şi materia vie din alimentele consumate de om, atâta vreme cât nu sunt ucise prin fierbere. Spre deosebire de vitamine, ele nu pot fi sintetizate industrial, găsindu-se ca atare doar în alimentele crude şi proaspete. Cu cât alimentaţia noastră conţine mai multe enzime, cu atât mai multe sunt izvoarele de viaţă ce se revarsă în corp, ceea ce înseamnă un surplus de energie şi rezistenţă, creşterea imunităţii împotriva bolilor, o mai bună funcţionare a glandelor, o echilibrare a greutăţii corporale.
Din nefericire, după vârsta de 40 de ani, prezenţa enzimelor se diminuează, iar dacă datorită unei alimentaţii incorecte (de exemplu, prea multe alimente fierte şi prea puţine fructe şi legume proaspete) organismul nu primeşte enzime suficiente pe cale alimentară, fluxul de energie scade şi asistăm, neputincioşi, cum ne îngrăşăm. Dimpotrivă, o alimentaţie bazată în principal pe alimente crude şi proaspete ne va energiza organismul, ajutându-l să ardă cu eficienţă grăsimile.
Crudităţile cele mai bogate în enzime sunt: germenii de grâu, laptele crud (iaurtul, laptele acru, zerul), gălbenuşul de ou, zarzavatul proaspăt, embrionii de seminţe obţinuţi prin încolţire, fructele, legumele, sucurile de zarzavat.
Disociaţi albumina de hidraţii de carbon
Dacă la o masă consumaţi prea mulţi hidraţi de carbon (pâine, orez, cartofi) concomitent cu albumina (carne roşie, păsări, peşte, ouă şi produse lactate), organismul va primi o cantitate prea mare de acizi. Urmarea: activitatea enzimelor va fi încetinită, iar digestia nu va mai funcţiona fără probleme. Ideal ar fi să disociaţi alimentele: la prânz să consumaţi numai alimente care conţin albumină (albumina stimulează gândirea clară şi concentrarea), însoţite obligatoriu de o salată, iar seara - numai hidraţi de carbon (aceştia favorizează secreţia de serotonină, care relaxează şi produce somn), completaţi şi ei de o salată. În plus, adăugaţi la masa de prânz şi un fruct. Fructele bogate în enzime care ajută la digestie sunt: ananasul, merele, perele acre, grepfruit, kiwi, mandarinele, portocalele, papaya şi lămâia.
De ce sunt aşa de importante alimentele crude?
La temperaturi între 50°C şi 70°C, enzimele mor. Acelaşi lucru se întâmplă şi când alimentele sunt pasteurizate, îngheţate sau sterilizate. Numai alimentele crude furnizează enzime.
Planul regimului de slăbire
Adoptând reţetele pe care vi le recomandăm (alcătuite pentru două persoane) veţi slăbi incredibil de repede, fără să mai număraţi caloriile, întrucât organismul reacţionează instantaneu la alimentele bogate în enzime.
Dimineaţa
Tonic pentru activare fizică (la alegere)
* Amestecaţi în mixer 120 ml suc proaspăt de portocale cu 1/2 banană, 1/2 măr tăiat în bucăţi şi 2 linguri de stafide şi mâncaţi lângă piureul astfel obţinut 1/2 grepfruit.
* Mâncaţi o porţie de brânză de vaci, amestecată cu mult pătrunjel tocat şi usturoi ras. Beţi un ceai tare, în care stoarceţi o lămâie, un grepfruit, o portocală sau 2-3 mandarine (la alegere).
Gustare
(în cursul dimineţii, la alegere)
* Un fruct.
* Ceai de plante - rece sau fierbinte - cu câteva curmale.
* Un pahar de suc proaspăt de legume.
La prânz
* Albumine. Alegeţi pentru o porţie circa 110 g de carne slabă de pasăre sau peşte. Frigeţi-o pe grătar sau prăjiţi-o în unt. Dacă aveţi tigaie de teflon, nu folosiţi grăsime deloc. Cine poate să renunţe la carne la masa de prânz, să bea un pahar de iaurt sau să mănânce un ou.
* Salată. La prepararea salatei alegeţi o legumă pentru frunze (salată verde, varză, pătrunjel), o legumă pentru rădăcină (sfeclă, morcov) şi una pentru fructele ei: roşie, ardei etc. Adăugaţi, dacă vreţi şi câteva legume uşor călite (dovleac, conopidă, fasole verde) şi seminţe oleaginoase sau nuci şi alune pisate.
Gustarea de după masă
Un pahar de suc proaspăt de legume sau ceai de plante. Dacă vă e foame, puteţi mânca biscuiţi fără zahăr (câţiva).
Seara
Hidraţi de carbon + legume
* Circa 50 g orez, 50 g paste sau piure de cartofi (din 3 cartofi) şi cât de multe legume (transformate în salate sau uşor călite).
* Supă de zarzavat cu o felie de pâine integrală.
Gustarea la culcare
Înainte de culcare mâncaţi o banană, care favorizează un somn liniştit.
Reţete de salate bogate în enzime
De adăugat la prânz lângă albumine (carne, lactate) sau hidraţi de carbon (paste, orez, cartofi).
Salată italiană
O salată verde (cu cât e mai verde, cu atât este mai hrănitoare), bine spălată şi scursă se taie fâşii şi se amestecă cu 2-3 roşii tăiate felii, 50 g miez de nucă pisat, 50 g telemea tăiată în bucăţele, fasole verde uşor dunstuită, ceapă tocată, 2-3 căţei de usturoi.
Sosul: 4 linguriţe ulei, 1 linguriţă suc de lămâie, 1 linguriţă zer sau iaurt, sare.
Salată de spanac
250 g spanac verde (nefiert) se spală şi se taie în fâşii subţiri, se amestecă bine cu 2-3 cepe verzi tăiate în ineluşe, 1 morcov ras, 1-2 roşii tăiate în cubuleţe, 3 linguriţe de seminţe decojite de dovleac.
Sosul: 4 linguri untdelemn, 2 linguri de Sana, 2 căţei de usturoi pisaţi sau raşi, 3 linguri de iaurt, sare.
Salată de brânză de vaci
3 linguri de brânză de vaci se amestecă cu o legătură de ceapă verde tocată, 1 gălbenuş de ou, 1 pahar de iaurt, 2 linguriţe suc de lămâie, un praf de sare. Se amestecă cu orice legumă (ţelină, morcov, andive), dată pe răzătoare sau tăiată felii subţiri.
Salată de varză roşie
300 g varză roşie tocată foarte mărunt se amestecă cu 150 g prune uscate (înmuiate în apă şi din care s-au scos sâmburii), tăiate în patru, 5 linguri de untdelemn, 2 linguri de Sana, 3 linguri zeamă de portocale, sare, piper, un praf de scorţişoară, 1 linguriţă de miere. Se amestecă totul şi se lasă o oră să se pătrundă.
Salată de pătrunjel verde
4-5 legături de pătrunjel verde se spală bine şi se toacă mărunt. Se amestecă cu 1-2 căţei raşi de usturoi, 2-3 linguri untdelemn, 2 linguriţe suc de lămâie, câteva măsline cu sâmburii scoşi, tăiate în două, 1-2 roşii, la alegere. Se poate amesteca cu orez fiert sau cu macaroane.