Slăbiți cu ajutorul enzimelor!

Rodica Demian
Alimente crude și proaspete

În anul 1940, savantul american Edward Ho­well, cer­cetând enzimele în laborator, a desco­perit că ele sunt purtătoare ale vieții în orice orga­nism viu (ani­male și plante), fiind deci și materia vie din ali­men­tele con­su­mate de om, atâta vreme cât nu sunt ucise prin fier­bere. Spre deose­bire de vita­mine, ele nu pot fi sin­te­ti­zate industrial, gă­sindu-se ca atare doar în ali­mentele crude și proaspete. Cu cât alimentația noastră conține mai multe enzime, cu atât mai multe sunt izvoarele de via­ță ce se re­varsă în corp, ceea ce înseamnă un sur­plus de ener­gie și rezis­ten­ță, creșterea imunității îm­potriva bolilor, o mai bu­nă funcționare a glande­lor, o echi­librare a greutății cor­porale.
Din nefericire, după vârsta de 40 de ani, prezen­ța en­­zimelor se diminuează, iar dacă datorită unei ali­men­tații incorecte (de exemplu, prea multe ali­mente fier­­te și prea puține fructe și legume proas­pete) orga­nis­mul nu primește enzime suficiente pe cale ali­men­tară, fluxul de energie scade și asistăm, neputincioși, cum ne îngrășăm. Dimpotrivă, o ali­mentație bazată în principal pe alimente crude și proaspete ne va ener­giza organismul, ajutându-l să ardă cu eficiență gră­si­mile.
Cruditățile cele mai bogate în enzime sunt: ger­menii de grâu, laptele crud (iaurtul, laptele acru, zerul), găl­be­­nușul de ou, zarzavatul proas­păt, em­brionii de se­min­țe obținuți prin încolțire, fructele, legumele, sucu­rile de zarzavat.

Disociați albumina de hidrații de carbon

Dacă la o masă consumați prea mulți hidrați de car­bon (pâine, orez, cartofi) concomitent cu albu­mina (car­ne roșie, păsări, pește, ouă și produse lac­tate), organismul va primi o cantitate prea mare de acizi. Urmarea: acti­vita­tea enzimelor va fi înceti­nită, iar digestia nu va mai func­ționa fără probleme. Ideal ar fi să disociați ali­men­tele: la prânz să con­sumați numai alimente care conțin albumină (albu­mina stimulează gândirea clară și con­cen­trarea), înso­țite obligatoriu de o salată, iar seara - numai hidrați de carbon (aceș­tia favo­ri­zează secreția de serotonină, care rela­xează și produce somn), com­pletați și ei de o salată. În plus, adăugați la masa de prânz și un fruct. Fructele bogate în enzime care ajută la digestie sunt: ananasul, merele, pe­rele acre, grep­­fruit, kiwi, man­darinele, porto­ca­lele, papaya și lămâia.

De ce sunt așa de importante alimentele crude?
La temperaturi între 50°C și 70°C, en­zimele mor. Același lucru se în­tâm­plă și când alimentele sunt pas­teu­rizate, în­ghe­ța­te sau sterilizate. Numai ali­men­tele crude furnizează enzime.

Planul regimului de slăbire

Adoptând rețetele pe care vi le reco­mandăm (al­că­tuite pentru două persoane) veți slăbi incre­dibil de re­pede, fără să mai numărați caloriile, întrucât orga­nis­mul reacțio­nea­ză instanta­neu la alimentele bo­gate în enzime.

Dimineața
Tonic pentru activare fizică (la alegere)

* Amestecați în mixer 120 ml suc proaspăt de por­tocale cu 1/2 banană, 1/2 măr tăiat în bu­căți și 2 lin­­guri de sta­fide și mâncați lângă piureul astfel obți­nut 1/2 grepfruit.
* Mâncați o porție de brân­ză de vaci, ames­tecată cu mult pă­trunjel tocat și usturoi ras. Beți un ceai tare, în care stoar­ceți o lă­mâie, un grep­fruit, o porto­cală sau 2-3 man­da­rine (la alegere).

Gustare
(în cursul dimineții, la alegere)

* Un fruct.
* Ceai de plante - rece sau fier­binte - cu câteva curmale.
* Un pahar de suc proaspăt de legume.

La prânz
Un meniu cu albumină + salată

* Albumine. Alegeți pentru o porție circa 110 g de carne slabă de pasăre sau pește. Frigeți-o pe gră­tar sau prăjiți-o în unt. Dacă aveți tigaie de teflon, nu folosiți grăsime deloc. Cine poate să re­nunțe la carne la masa de prânz, să bea un pahar de iaurt sau să mănânce un ou.
* Salată. La prepararea salatei alegeți o legumă pen­tru frunze (salată verde, varză, pătrunjel), o le­gumă pen­tru rădăcină (sfeclă, morcov) și una pen­tru fructele ei: roșie, ardei etc. Adăugați, dacă vreți și câteva legu­me ușor călite (dovleac, cono­pidă, fasole verde) și se­mințe oleaginoase sau nuci și alune pisate.

Gustarea de după masă
Un pahar de suc proaspăt de legume sau ceai de plante. Dacă vă e foame, puteți mânca biscuiți fără za­hăr (câțiva).

Seara
Hidrați de carbon + legume

* Circa 50 g orez, 50 g pas­te sau piure de car­tofi (din 3 cartofi) și cât de multe legu­me (trans­for­mate în salate sau ușor călite).
* Supă de zarzavat cu o felie de pâine inte­grală.

Gustarea la culcare
Înainte de culcare mâncați o banană, care favo­ri­zea­ză un somn liniștit.

Rețete de salate bogate în enzime

De adăugat la prânz lângă albu­mine (carne, lac­tate) sau hidrați de car­bon (paste, orez, cartofi).

Salată italiană
O salată verde (cu cât e mai ver­de, cu atât este mai hrănitoare), bine spălată și scursă se taie fâșii și se amestecă cu 2-3 roșii tăiate felii, 50 g miez de nucă pisat, 50 g tele­mea tăiată în bucățele, fasole verde ușor dunstuită, ceapă tocată, 2-3 că­ței de usturoi.
Sosul: 4 lingurițe ulei, 1 linguriță suc de lămâie, 1 lin­guriță zer sau iaurt, sare.

Salată de spanac
250 g spanac verde (nefiert) se spală și se taie în fâșii subțiri, se amestecă bine cu 2-3 cepe verzi tă­iate în inelușe, 1 morcov ras, 1-2 ro­șii tăiate în cubulețe, 3 lin­gurițe de semințe decojite de dovleac.
Sosul: 4 linguri untdelemn, 2 linguri de Sana, 2 căței de usturoi pisați sau rași, 3 linguri de iaurt, sare.

Salată de brânză de vaci
3 linguri de brânză de vaci se amestecă cu o le­gă­tură de ceapă verde tocată, 1 gălbenuș de ou, 1 pahar de iaurt, 2 lingurițe suc de lămâie, un praf de sare. Se amestecă cu orice legumă (țelină, mor­cov, andive), da­tă pe răzătoare sau tăiată felii subțiri.

Salată de varză roșie
300 g varză roșie tocată foarte mărunt se ames­tecă cu 150 g prune uscate (în­muiate în apă și din care s-au scos sâmburii), tăiate în patru, 5 linguri de unt­delemn, 2 linguri de Sana, 3 linguri zeamă de por­to­cale, sa­re, piper, un praf de scorțișoară, 1 lin­guriță de miere. Se amestecă totul și se lasă o oră să se pă­trundă.

Salată de pătrunjel verde
4-5 legături de pă­trunjel verde se spală bine și se toacă mărunt. Se ames­te­că cu 1-2 că­ței rași de us­tu­­roi, 2-3 linguri unt­de­lemn, 2 lin­gurițe suc de lă­mâie, câteva măsline cu sâm­burii scoși, tăiate în două, 1-2 roșii, la ale­gere. Se poate amesteca cu orez fiert sau cu ma­ca­roane.