În anul 1940, savantul american Edward Howell, cercetând enzimele în laborator, a descoperit că ele sunt purtătoare ale vieții în orice organism viu (animale și plante), fiind deci și materia vie din alimentele consumate de om, atâta vreme cât nu sunt ucise prin fierbere. Spre deosebire de vitamine, ele nu pot fi sintetizate industrial, găsindu-se ca atare doar în alimentele crude și proaspete. Cu cât alimentația noastră conține mai multe enzime, cu atât mai multe sunt izvoarele de viață ce se revarsă în corp, ceea ce înseamnă un surplus de energie și rezistență, creșterea imunității împotriva bolilor, o mai bună funcționare a glandelor, o echilibrare a greutății corporale.
Din nefericire, după vârsta de 40 de ani, prezența enzimelor se diminuează, iar dacă datorită unei alimentații incorecte (de exemplu, prea multe alimente fierte și prea puține fructe și legume proaspete) organismul nu primește enzime suficiente pe cale alimentară, fluxul de energie scade și asistăm, neputincioși, cum ne îngrășăm. Dimpotrivă, o alimentație bazată în principal pe alimente crude și proaspete ne va energiza organismul, ajutându-l să ardă cu eficiență grăsimile.
Cruditățile cele mai bogate în enzime sunt: germenii de grâu, laptele crud (iaurtul, laptele acru, zerul), gălbenușul de ou, zarzavatul proaspăt, embrionii de semințe obținuți prin încolțire, fructele, legumele, sucurile de zarzavat.
Disociați albumina de hidrații de carbon
Dacă la o masă consumați prea mulți hidrați de carbon (pâine, orez, cartofi) concomitent cu albumina (carne roșie, păsări, pește, ouă și produse lactate), organismul va primi o cantitate prea mare de acizi. Urmarea: activitatea enzimelor va fi încetinită, iar digestia nu va mai funcționa fără probleme. Ideal ar fi să disociați alimentele: la prânz să consumați numai alimente care conțin albumină (albumina stimulează gândirea clară și concentrarea), însoțite obligatoriu de o salată, iar seara - numai hidrați de carbon (aceștia favorizează secreția de serotonină, care relaxează și produce somn), completați și ei de o salată. În plus, adăugați la masa de prânz și un fruct. Fructele bogate în enzime care ajută la digestie sunt: ananasul, merele, perele acre, grepfruit, kiwi, mandarinele, portocalele, papaya și lămâia.
De ce sunt așa de importante alimentele crude?
La temperaturi între 50°C și 70°C, enzimele mor. Același lucru se întâmplă și când alimentele sunt pasteurizate, înghețate sau sterilizate. Numai alimentele crude furnizează enzime.
Planul regimului de slăbire
Adoptând rețetele pe care vi le recomandăm (alcătuite pentru două persoane) veți slăbi incredibil de repede, fără să mai numărați caloriile, întrucât organismul reacționează instantaneu la alimentele bogate în enzime.
Dimineața
Tonic pentru activare fizică (la alegere)
* Amestecați în mixer 120 ml suc proaspăt de portocale cu 1/2 banană, 1/2 măr tăiat în bucăți și 2 linguri de stafide și mâncați lângă piureul astfel obținut 1/2 grepfruit.
* Mâncați o porție de brânză de vaci, amestecată cu mult pătrunjel tocat și usturoi ras. Beți un ceai tare, în care stoarceți o lămâie, un grepfruit, o portocală sau 2-3 mandarine (la alegere).
Gustare
(în cursul dimineții, la alegere)
* Un fruct.
* Ceai de plante - rece sau fierbinte - cu câteva curmale.
* Un pahar de suc proaspăt de legume.
La prânz
Un meniu cu albumină + salată
* Albumine. Alegeți pentru o porție circa 110 g de carne slabă de pasăre sau pește. Frigeți-o pe grătar sau prăjiți-o în unt. Dacă aveți tigaie de teflon, nu folosiți grăsime deloc. Cine poate să renunțe la carne la masa de prânz, să bea un pahar de iaurt sau să mănânce un ou.
* Salată. La prepararea salatei alegeți o legumă pentru frunze (salată verde, varză, pătrunjel), o legumă pentru rădăcină (sfeclă, morcov) și una pentru fructele ei: roșie, ardei etc. Adăugați, dacă vreți și câteva legume ușor călite (dovleac, conopidă, fasole verde) și semințe oleaginoase sau nuci și alune pisate.
Gustarea de după masă
Un pahar de suc proaspăt de legume sau ceai de plante. Dacă vă e foame, puteți mânca biscuiți fără zahăr (câțiva).
Seara
Hidrați de carbon + legume
* Circa 50 g orez, 50 g paste sau piure de cartofi (din 3 cartofi) și cât de multe legume (transformate în salate sau ușor călite).
* Supă de zarzavat cu o felie de pâine integrală.
Gustarea la culcare
Înainte de culcare mâncați o banană, care favorizează un somn liniștit.
Rețete de salate bogate în enzime
De adăugat la prânz lângă albumine (carne, lactate) sau hidrați de carbon (paste, orez, cartofi).
Salată italiană
O salată verde (cu cât e mai verde, cu atât este mai hrănitoare), bine spălată și scursă se taie fâșii și se amestecă cu 2-3 roșii tăiate felii, 50 g miez de nucă pisat, 50 g telemea tăiată în bucățele, fasole verde ușor dunstuită, ceapă tocată, 2-3 căței de usturoi.
Sosul: 4 lingurițe ulei, 1 linguriță suc de lămâie, 1 linguriță zer sau iaurt, sare.
Salată de spanac
250 g spanac verde (nefiert) se spală și se taie în fâșii subțiri, se amestecă bine cu 2-3 cepe verzi tăiate în inelușe, 1 morcov ras, 1-2 roșii tăiate în cubulețe, 3 lingurițe de semințe decojite de dovleac.
Sosul: 4 linguri untdelemn, 2 linguri de Sana, 2 căței de usturoi pisați sau rași, 3 linguri de iaurt, sare.
Salată de brânză de vaci
3 linguri de brânză de vaci se amestecă cu o legătură de ceapă verde tocată, 1 gălbenuș de ou, 1 pahar de iaurt, 2 lingurițe suc de lămâie, un praf de sare. Se amestecă cu orice legumă (țelină, morcov, andive), dată pe răzătoare sau tăiată felii subțiri.
Salată de varză roșie
300 g varză roșie tocată foarte mărunt se amestecă cu 150 g prune uscate (înmuiate în apă și din care s-au scos sâmburii), tăiate în patru, 5 linguri de untdelemn, 2 linguri de Sana, 3 linguri zeamă de portocale, sare, piper, un praf de scorțișoară, 1 linguriță de miere. Se amestecă totul și se lasă o oră să se pătrundă.
Salată de pătrunjel verde
4-5 legături de pătrunjel verde se spală bine și se toacă mărunt. Se amestecă cu 1-2 căței rași de usturoi, 2-3 linguri untdelemn, 2 lingurițe suc de lămâie, câteva măsline cu sâmburii scoși, tăiate în două, 1-2 roșii, la alegere. Se poate amesteca cu orez fiert sau cu macaroane.