Dacă mai punem pe listă şi hipertensiunea, o boală în creştere de viteză, disfuncţiile hormonale, mesele copioase urmate de balonări, consumul de alcool, alergiile, diabetul, nu trebuie să ne mirăm că tot mai mulţi oameni suferă de accelerarea puternică şi bruscă a ritmului cardiac, care poate ajunge la 150-200 de bătăi pe minut şi poate dura de la câteva minute, la câteva ore.
După simptomele care însoţesc aritmiile, putem afla cauza problemei.
* Dacă ţinem mâinile cu degetele întinse şi acestea tremură uşor, motivul poate fi cantitatea mare de medicamente folosite sau alegerea lor greşită.
* Dacă apare o pierdere de greutate corporală, motivul poate fi utilizarea excesivă de hormoni sau medicamente care scad pofta de mâncare.
* Dacă tahicardia este însoţită de transpiraţie abundentă, de vină este utilizarea excesivă a cofeinei.
* Dacă împreună cu tahicardia apare şi o excitabilitate nervoasă puternică, de vină ar putea fi fumatul, lipsa de activitate fizică sau, invers, practicarea excesivă a exerciţiilor sportive, suprasolicitare.
* Creşterea de temperatură corporală cu un grad provoacă mărirea pulsului cu 10 bătăi, de aceea bolnavii răciţi obosesc repede. După reglarea temperaturii, pulsul îşi revine la normal. Nu folosiţi în asemenea caz medicamente cardiace puternice, doar o pastilă sau 25 picături de tinctură de valeriană. Corpul se freacă cu oţet sau cu spirt.
* La tinerii aflaţi în timpul creşterii active a masei musculare, până la 18-20 de ani, muşchiul cardiac încearcă să compenseze circulaţia sanguină în organism prin contracţii mai dese.
* Uneori, organismul reacţionează cu mărirea pulsului la administrarea de medicamente noi (efectul primei doze).
* Anemia este şi ea o cauză a înteţirii bătăilor inimii, deoarece scade cantitatea de celule roşii, se micşorează cantitatea de oxigen transportat în ţesuturi şi inima se contractă mai des, ca să acopere insuficienţa de oxigen.
* Provoacă tahicardie şi alimentele grase sau consumate în cantităţi mari, asociate cu băuturi alcoolice. Reprezintă un stres puternic pentru sistemul digestiv, la care organismul reacţionează prin producerea de cantităţi mari de adrenalină.
* Tahicardia poate însoţi multe boli grave: inflamaţia muşchiului inimii, dereglările nivelului de glucoză din sânge, hipertensiune arterială, hiperactivitate a glandei tiroide.
Primul ajutor: La creşterea pulsului, faţa se scufundă într-un vas cu apă foarte rece, cu bucăţele de gheaţă, pentru 2-3 secunde. Se apasă cu 2 degete pe ochii închişi timp de 10 secunde, se face o pauză de 2 secunde, se repetă apăsarea, combinată cu expiraţie lungă. Uneori, ajută şi o imitaţie de tuse puternică, repetată de câteva ori.
Remedii naturiste
Ceai din flori de hamei
Cea mai simplă reţetă constă în consumarea pulberii din flori uscate şi râşnite, câte jumătate de lingură, de 3 ori pe zi, înainte de masă. Pentru creşterea efectului, se amestecă 2,5 linguri flori de hamei, 1,5 lingură flori de sovârf şi 5 linguri frunze de mentă. Se opăreşte o lingură plină de plante cu 450 ml de apă, se infuzează (vasul se acoperă cu o pernă) 30 de minute. Se bea în 4 reprize, între mese, în timpul zilei.
Suc de ovăz
Dacă tahicardia este asociată cu hipertensiune, se recomandă fire de ovăz verde, care n-a fost stropit cu ierbicide. Se obţine în centrifugă un suc proaspăt. Se beau câte 150 ml, de 3 ori pe zi, cu 20 de minute înainte de masă.
Rădăcină de leuştean
O lingură de rădăcină rasă se amestecă cu un pahar de apă, se pune pe foc şi se aduce până la fierbere, apoi se ţine pe vas cu aburi, 30 de minute. Se bea câte o linguriţă, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă.
Atenţie! Se foloseşte rădăcina unui leuştean care are cel puţin 3 ani.
Tinctură de leuştean
În 250 ml de ţuică de calitate se macerează la întuneric, timp de 14 zile, 50 g de rădăcină uscată şi zdrobită de leuştean. Se bea câte o linguriţă, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă. Remediul înlătură edemele.
Infuzie din muşeţel, talpa-gâştei şi păducel
Infuzie de mărar
Se recomandă când tahicardia este asociată cu ateroscleroza vaselor sanguine din creier.
O lingură de seminţe de mărar pisate se opăresc cu un pahar de apă clocotită şi se infuzează în termos, cel puţin 3 ore. Lichidul se bea în 3-4 reprize, în timpul zilei, în cură de o lună, şi cu pauze de o lună între cure, timp de un an sau şi mai mult.
Tratamente suplimentare - fructe şi legume
* Se storc cantităţi egale de suc de sfeclă, morcov, ridiche neagră şi se amestecă. Timp de 2-3 luni, mai ales pe timp de iarnă, se beau câte 100 ml, de 2-3 ori pe zi.
* Se rad pe răzătoarea cu orificii mici un măr şi o ceapă. Se amestecă bine şi se consumă în 2 reprize, în timpul zilei, între mese. Cura durează 4 săptămâni.
* Se amestecă cantităţi egale de suc de ridiche neagră, lămâie şi miere de albine. Se bea câte o lingură, de 3 ori pe zi, cu 40 de minute după masă, timp de o lună.
* Se prepară un amestec din sucuri de morcov, hrean, miere de albine - câte un pahar de fiecare, se mai adaugă suc stors dintr-o lămâie mare. Se consumă câte o lingură de amestec, de 3 ori pe zi, cu o oră înainte de masă sau cu 2-3 ore după masă, timp de 2 luni. Se păstrează la frigider.
Tincturi simple şi combinate
O parte din tincturile necesare tahicardiei se găsesc la plafar sau în farmacii. Celelalte se pot prepara acasă. De regulă, se pun 10 g de plantă la fiecare 100 ml de ţuică şi se ţin la temperatura camerei 3 săptămâni, în sticle de culoare închisă. În afară de administrarea de 2-3 ori pe zi, cum este indicat, se bea încă o linguriţă de preparat, cu 100 ml de apă, atunci când inima începe să urce la mai mult de 90-100 de bătăi pe minut.
Tinctură de iarbă-mare
Din 100 g rădăcini de iarbă-mare şi 500 ml de ţuică de calitate se prepară o tinctură care se macerează timp de 14 zile la întuneric, în vas închis ermetic. Se bea câte o linguriţă, de 3 ori pe zi, cu 30 minute după masă, timp de 3 săptămâni.
Tinctură de talpa-gâştei, păducel şi odolean
Se amestecă cantităţi egale de tincturi de păducel, talpa-gâştei şi de odolean. Se beau câte 30 de picături, înainte de culcare sau, în cazuri grave, de 3 ori pe zi, cu 25 de minute înainte de masă.
Ovăz, propolis şi păducel
Pentru cei ce suferă de palpitaţii din cauza hipertensiunii, se amestecă cantităţi egale de tincturi de ovăz, propolis şi păducel. Se beau 25 de picături, de 2-3 ori pe zi (în funcţie de gravitatea problemei), cu jumătate de oră înainte de masă, până la obţinerea rezultatului dorit.
Uleiuri eterice
Ulei de brad alb
Se foloseşte mai ales în timpul palpitaţiilor. Cu 3-4 picături se frecţionează de jos în sus zona inimii, sub sânul stâng, iar cu tinctură de iod, zona de deasupra sânului, unde se simte durerea.
Un buchet de arome
Într-o sticluţă de culoare închisă, se amestecă câte 10 picături de uleiuri de anason, lavandă, scorţişoară, cuişoare, roiniţă, nucşoară, fenicul, cimbru şi eucalipt. În timpul crizei, când pulsul creşte brusc, picuraţi 3-4 picături pe colţul unei batiste şi înhalaţi aroma. Respiraţi corect: expiraţia să fie de 3 ori mai lungă decât inspiraţia. Efectul va fi şi mai bun dacă expiraţi cu efort, prin buzele lipite strâns. După eliminarea aerului, opriţi respiraţia pentru 5-10 secunde, cât puteţi rezista, după care reluaţi procedeul.