Inimă, nu te grăbi! - Leacuri contra palpitațiilor

Elena Josan
Oare există în ziua de azi oameni care nu suferă din cauza stresului, a lipsei de somn, a oboselii?

Dacă mai punem pe listă și hipertensiunea, o boală în creștere de viteză, disfuncțiile hormonale, mesele copioase urmate de balonări, consumul de alcool, alergiile, diabetul, nu trebuie să ne mirăm că tot mai mulți oameni suferă de accelerarea puternică și bruscă a ritmului car­diac, care poate ajunge la 150-200 de bătăi pe mi­nut și poate dura de la câteva minute, la câteva ore.
După simptomele care însoțesc aritmiile, putem afla cauza problemei.
* Dacă ținem mâinile cu degetele întinse și acestea tremură ușor, motivul poate fi cantitatea mare de medicamente folosite sau alegerea lor gre­șită.
* Dacă apare o pierdere de greutate corporală, motivul poate fi utilizarea excesivă de hormoni sau medicamente care scad pofta de mâncare.
* Dacă tahicardia este însoțită de transpirație abundentă, de vină este utilizarea excesivă a co­feinei.
* Dacă împreună cu tahicardia apa­re și o excitabilitate nervoasă puternică, de vină ar putea fi fumatul, lipsa de acti­vitate fizică sau, invers, practicarea ex­ce­­sivă a exercițiilor sportive, suprasoli­citare.
* Creșterea de temperatură corporală cu un grad provoacă mărirea pulsului cu 10 bătăi, de aceea bolnavii răciți obosesc re­pede. După reglarea temperaturii, pulsul își re­vine la nor­mal. Nu folosiți în asemenea caz medica­mente car­diace puternice, doar o pastilă sau 25 picături de tinctură de valeriană. Corpul se freacă cu oțet sau cu spirt.
* La tinerii aflați în timpul creșterii active a masei musculare, până la 18-20 de ani, mușchiul car­diac încearcă să compenseze circulația sanguină în organism prin contracții mai dese.
* Uneori, organismul reacționează cu mărirea pulsului la administrarea de medicamente noi (efectul primei doze).
* Anemia este și ea o cauză a întețirii bătăilor inimii, deoarece scade cantitatea de celule roșii, se micșorează cantitatea de oxigen transportat în țesu­turi și inima se contractă mai des, ca să acopere insuficiența de oxigen.
* Provoacă tahicardie și alimentele grase sau consumate în cantități mari, asociate cu băuturi al­coolice. Reprezintă un stres puternic pentru siste­mul digestiv, la care organismul reacționează prin producerea de cantități mari de adrenalină.
* Tahicardia poate însoți multe boli grave: in­flamația mușchiului inimii, dereglările nivelului de glucoză din sânge, hipertensiune arterială, hiperac­ti­vitate a glandei tiroide.
Primul ajutor: La creșterea pulsului, fața se scufundă într-un vas cu apă foarte rece, cu bucă­țele de gheață, pentru 2-3 secunde. Se apasă cu 2 degete pe ochii închiși timp de 10 secunde, se face o pauză de 2 secunde, se repetă apăsarea, combi­nată cu expirație lungă. Uneori, ajută și o imitație de tuse puternică, repetată de câteva ori.

Remedii naturiste

Ceai din flori de hamei
Cea mai simplă rețetă constă în consumarea pulberii din flori uscate și râșnite, câte jumătate de lingură, de 3 ori pe zi, înainte de masă. Pentru creșterea efectului, se amestecă 2,5 linguri flori de hamei, 1,5 lingură flori de sovârf și 5 linguri frunze de mentă. Se opărește o lingură plină de plante cu 450 ml de apă, se infuzează (vasul se acoperă cu o pernă) 30 de minute. Se bea în 4 reprize, între mese, în timpul zilei.

Suc de ovăz
Dacă tahicardia este asociată cu hipertensiu­ne, se recomandă fire de ovăz verde, care n-a fost stropit cu ierbicide. Se obține în centrifugă un suc proaspăt. Se beau câte 150 ml, de 3 ori pe zi, cu 20 de minute înainte de masă.

Rădăcină de leuștean
O lingură de rădăcină rasă se amestecă cu un pahar de apă, se pune pe foc și se aduce până la fier­bere, apoi se ține pe vas cu aburi, 30 de minute. Se bea câte o linguriță, de 3 ori pe zi, cu 30 de mi­nute înainte de masă.
Atenție! Se folosește rădăcina unui leuștean care are cel puțin 3 ani.

Tinctură de leuștean
În 250 ml de țuică de calitate se macerează la întuneric, timp de 14 zile, 50 g de rădăcină uscată și zdrobită de leuștean. Se bea câte o linguriță, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă. Reme­diul înlătură edemele.

Infuzie din mușețel, talpa-gâștei și păducel
Amestec dintr-o lingură de mușețel și câte 4 linguri de talpa-gâștei și fructe de păducel. Se recomandă când tahicardia este provocată de stres. O lingură de amestec se infuzează timp de o oră în termos, în apă clocotită. In­fu­zia se bea de 3 ori pe zi, câte 1-2 linguri (în func­ție de greutatea corporală), cu 30 de mi­nute înainte de masă, timp de 4 săptă­mâni.

Infuzie de mărar

Se recomandă când tahicardia este aso­ciată cu ateroscleroza vaselor san­guine din creier.
O lingură de semințe de mărar pisate se opăresc cu un pahar de apă clocotită și se infuzează în ter­mos, cel puțin 3 ore. Lichidul se bea în 3-4 reprize, în timpul zilei, în cură de o lună, și cu pauze de o lună între cure, timp de un an sau și mai mult.

Tratamente suplimentare - fructe și legume

* Se storc cantități egale de suc de sfeclă, mor­cov, ridiche neagră și se amestecă. Timp de 2-3 luni, mai ales pe timp de iarnă, se beau câte 100 ml, de 2-3 ori pe zi.

* Se rad pe răză­toarea cu orificii mici un măr și o ceapă. Se ames­tecă bine și se consumă în 2 re­prize, în timpul zilei, între mese. Cura durează 4 săptămâni.

* Se amestecă cantități egale de suc de ridiche neagră, lămâie și miere de albine. Se bea câte o lin­gură, de 3 ori pe zi, cu 40 de minute după masă, timp de o lună.

* Se prepară un amestec din sucuri de morcov, hrean, miere de albine - câte un pahar de fiecare, se mai adaugă suc stors dintr-o lămâie mare. Se consumă câte o lingură de amestec, de 3 ori pe zi, cu o oră înainte de masă sau cu 2-3 ore după masă, timp de 2 luni. Se păstrează la frigider.

Tincturi simple și combinate

O parte din tincturile necesare tahicardiei se găsesc la plafar sau în farmacii. Celelalte se pot prepara acasă. De regulă, se pun 10 g de plantă la fiecare 100 ml de țuică și se țin la temperatura camerei 3 săptămâni, în sticle de culoare închisă. În afară de administrarea de 2-3 ori pe zi, cum este indicat, se bea încă o linguriță de preparat, cu 100 ml de apă, atunci când inima începe să urce la mai mult de 90-100 de bătăi pe minut.

Tinctură de iarbă-mare
Din 100 g rădăcini de iarbă-mare și 500 ml de țuică de calitate se prepară o tinctură care se macerează timp de 14 zile la întuneric, în vas în­chis ermetic. Se bea câte o linguriță, de 3 ori pe zi, cu 30 minute după masă, timp de 3 săptămâni.

Tinctură de talpa-gâștei, păducel și odolean
Se amestecă cantități egale de tincturi de păducel, talpa-gâștei și de odolean. Se beau câte 30 de picături, înainte de culcare sau, în cazuri grave, de 3 ori pe zi, cu 25 de minute înainte de masă.

Ovăz, propolis și păducel
Pentru cei ce suferă de palpitații din cauza hipertensiunii, se amestecă cantități egale de tincturi de ovăz, propolis și păducel. Se beau 25 de picături, de 2-3 ori pe zi (în funcție de gravitatea problemei), cu jumătate de oră înainte de masă, până la obținerea rezultatului dorit.

Uleiuri eterice

Ulei de brad alb
Se folosește mai ales în timpul palpitațiilor. Cu 3-4 picături se frecționează de jos în sus zona inimii, sub sânul stâng, iar cu tinctură de iod, zona de deasupra sânului, unde se simte durerea.

Un buchet de arome
Într-o sticluță de culoare închisă, se amestecă câte 10 picături de uleiuri de anason, lavandă, scor­țișoară, cuișoare, roiniță, nucșoară, fenicul, cimbru și eucalipt. În timpul crizei, când pulsul crește brusc, picurați 3-4 picături pe colțul unei batiste și înhalați aroma. Respirați corect: expirația să fie de 3 ori mai lungă decât inspirația. Efectul va fi și mai bun dacă expirați cu efort, prin buzele lipite strâns. După eliminarea aerului, opriți respi­rația pentru 5-10 secunde, cât puteți re­zista, după care reluați proce­deul.