Cine nu aspiră la o viaţă lungă, cu sănătate deplină, fără boli şi neputinţe? Cercetătorii caută de secole să găsească remediul care să satisfacă acest deziderat, dar, de cele mai multe ori, descoperirile lor nu sunt încununate de succes. În zilele noastre, au luat amploare diferite curente de medicină anti-aging, care ne învaţă, cu argumente ştiinţifice, ce trebuie să facem pentru dobândirea longevităţii şi sănătăţii. Renumitul gerontolog rus Zahor Medvedov menţiona în lucrările sale că "există peste 350 de teorii privitoare la îmbătrânire". Specialiştii în domeniu n-au ajuns niciodată la un consens şi părerile lor au fost deseori marcate de un antagonism derutant pentru omul de rând. Viaţa este mult mai complexă decât ştiinţa. Toţi îmbătrânim, dar cu viteze şi consecinţe diferite. Fiecare fiinţă umană este o entitate unică, care nu se supune cu exactitate legităţilor generale, formulate de iniţiaţi. E bine, totuşi, să fim atenţi la experienţa pozitivă a semenilor noştri, să încercăm şi să învăţăm ce ni se potriveşte şi ce nu. Părerea mea este că nu trebuie să căutăm lucruri sofisticate, concepute de cele mai evoluate tehnologii străine, ci trebuie să ne uităm în jurul nostru şi să valorificăm potenţialul naturii curate, în care Creatorul a pus daruri nepreţuite pentru noi.
Secretul longevităţii şi sănătăţii, dezvăluit de Emma Morano, la vârsta de 117 ani
În luna noiembrie 2016, italianca Emma Morano a împlinit venerabila vârstă de 117 ani. Cu această ocazie, a fost devoalat şi secretul sănătăţii şi longevităţi ei: Emma Morano mânca zilnic, în fiecare dimineaţă, câte două ouă crude. În ultimii 90 de ani de viaţă, a consumat zeci de mii de ouă crude, cu efecte deosebit de favorabile asupra sănătăţii sale. S-a stins din viaţă săptămâna trecută, dar medicul care a îngrijit-o peste 20 de ani a mărturisit că dacă toţi pacienţii lui ar fi avut sănătatea Emmei Morano, nu s-ar mai fi ocupat decât de relaxare şi de cititul ziarelor. Ce simplu şi minunat pare totul! Ştirea venea ca o confirmare optimistă a preocupărilor mele de ani de zile, privind calităţile excepţionale ale oului crud. Sosise momentul să împărtăşesc şi altora virtuţile acestui aliment-medicament.
"Oul crud este sănătos, dar inapetisant şi cu riscuri"
M-am grăbit, aşadar, să comunic ştirea citită în presă rudelor şi persoanelor pe care le consiliez în nutriţie. Mi-am imaginat că după povestea mea se vor năpusti de îndată asupra ouălor crude din frigider. Nu s-a întâmplat deloc aşa! Propunerea mea a fost întâmpinată cu grimase şi scuturături de lehamite, la gândul ingestiei oului crud. În plus, m-am lovit şi de argumentaţia că medicii nu recomandă consumul de ouă crude, din cauza riscului de infestare cu bacterii nocive, mai ales cu temuta Salmonella. Aşa e, n-ai ce te pune cu ştiinţa medicală! Dar oare de ce Emma Morano nu s-a îmbolnăvit din cauza consumului de ouă crude? Probabil că nu erau ouă de găini industriale, iar igiena alimentară şi-a spus, şi ea, cuvântul.
Oul fiert sau prăjit îşi pierde vitaminele şi enzimele
Poate aş fi avut mai mult succes cu ouăle fierte, dar această opţiune se loveşte grav de faptul că doar oul crud conţine vitaminele, mineralele şi enzimele care stimulează sănătatea şi longevitatea. Oul crud este o structură vie, cu molecule levogire şi o compoziţie a substanţelor nutritive apropiată de cea a ţesutului uman. Conţinutul oului crud furnizează embrionului de pasăre toate elementele nutritive necesare. Denaturarea termică a oului prin fierbere sau prăjire conduce la distrugerea vitaminelor şi enzimelor, la modificarea nesănătoasă a proteinelor şi la apariţia unor substanţe de sinteză, greu digerabile şi cu potenţial toxic.
Beneficiile oului crud pentru sănătate şi viaţă lungă
* Reprezintă o sursă nutritivă extrem de valoroasă, cu toţi aminoacizii esenţiali în proporţii echilibrate, cu o mare abundenţă de vitamine, minerale valoroase, enzime, acizi graşi şi grăsimi emulsionate, uşor digerabile, colagen, colină, lecitină, zeaxantină şi luteină.
* Oul crud întinereşte organismul prin aportul de substanţe care relansează activitatea glandelor endocrine, având o predilecţie pentru suprarenale şi gonade. Printr-o acţiune complexă şi cumulativă, sunt stopate procesele degenerative la nivelul sistemului nervos central, procesele de distrucţie la nivelul articulaţiilor şi pielii, degenerescenţa maculară şi cataracta.
* Protejează organismul de boala canceroasă, de infarctul miocardic, de anemie feriprivă şi avitaminoze B, de oboseală cronică.
Trebuie însă precizat că aceste calităţi sunt evidente doar pentru ouăle provenite de la găini crescute cu hrană naturală, în condiţii ecologice, fără prezenţa antibioticelor, hormonilor de creştere şi de stimulare, fără substanţe chimice de sinteză.
Soluţia optimă: amestecul oului crud cu pulberea de merişoare de munte
M-am frământat multă vreme şi am făcut nenumărate experimente pentru a face ingerabil oul crud, astfel încât să nu producă repulsie şi greaţă, pe de-o parte, iar pe de altă parte, să fie eliminate riscurile de îmbolnăvire. În final, am ajuns la o combinaţie optimă, pe care o folosesc deja multe persoane. Este vorba de un ou crud, amestecat cu două linguri de merişoare de munte, sub formă de pulbere mineralizată. Am ales merişoarele de munte, din trei considerente principale:
* Merişoarele exercită un efect antibacterian pronunţat şi sigur, împiedicând bacteriile patogene să se prindă de ţesuturile organismului uman.
* Sunt fructele de pădure din flora sălbatică a României, recunoscute pentru acţiunea lor de întinerire şi de protecţie a organismului uman.
* Conferă amestecului un gust plăcut dulce-acrişor, reconfortant, o textură păstoasă şi un aspect agreabil.
Nu trebuie să confundăm merişoarele de munte (Vaccinium vitis-idaea), care provin din flora sălbatică a munţilor noştri, cu merişoarele americane (Vaccinium marcrocarpon), care provin din culturi imense, practicate în special în SUA şi Canada. Merişoarele americane, mai mari decât merişoarele de munte, abundă pe piaţa românească, fiind apreciate pentru că sunt mai dulci şi au un preţ mai mic. Din păcate, pe parcursul procesului tehnologic de preparare, merişoarele americane sunt imersate într-un sirop de zahăr, iar apoi uscate la temperaturi mai mari de 40oC, prilej cu care îşi pierd vitaminele şi enzimele din compoziţie.
Uimitoarea acţiune sanogenă şi de întinerire a merişoarelor de munte
* În merişoarele de munte se găsesc cantităţi importante de vitamine, minerale, fitonutrienţi, taninuri, alcool alifatic, aldehide, acizi organici şi polifenoliglicozide.
* Cea mai cunoscută calitate a merişoarelor este de combatere eficientă a infecţiilor urinare.
* Merişoarele de munte sunt recunoscute pentru menţinerea tinereţii feminine. Ele acţionează la nivelul sistemului hormonal feminin prin aportul de estradiol natural, care asigură o reglare corectă a ciclului menstrual. Studiile medicale din ultimii ani confirmă faptul că merişoarele de munte sunt eficiente în tratarea fibroamelor şi chisturilor ovariene, înlăturând, de asemenea, tulburările de menopauză şi postmenopauză.
* Şi prostatita se tratează eficient cu merişoare, temuta bacterie E.coli nu are nicio şansă să infecteze uretra şi prostata. Cercetări mai noi au scos în evidenţă faptul că merişoarele ameliorează în mod semnificativ starea generală a prostatei, având la acest nivel şi o activitate anticanceroasă remarcabilă.
* Bolile grave, precum cancerul şi leucemia, sunt drastic incomodate de prezenţa merişoarelor de munte. Legat de acest aspect, epidemiologii au recunoscut că ratele de cancer de sân sunt mai mici în ţările în care sunt consumate în mod regulat merişoare de munte. Cercetătorii americani au constatat că substanţele active din merişoarele de munte pot induce apoptoza (moartea) celulelor canceroase aferente leucemiei la om.
* În ceea ce priveşte diabetul de tip 2, cercetătorii de la Universitatea Lund din Suedia au demonstrat că merişoarele, adăugate în dieta zilnică, diminuează glicemia, stabilizează insulina şi contribuie la slăbit.
* Funcţia detoxifiantă şi regeneratoare a merişoarelor participă intens la întârzierea procesului de îmbătrânire celulară şi la reînnoirea sănătoasă a ţesuturilor, prin efectul lor puternic antioxidant. Are efecte pozitive asupra tenului, care devine mai curat şi mai sănătos.
Mod de preparare şi administrare
Ingrediente: un ou crud (cca 65 g), proaspăt, provenit de la găini crescute în sistem ecologic; 2 linguri pline (cca 30 g) de merişoare de munte, sub formă de pulbere mineralizată.
Mod de preparare: Se sparge oul crud şi se pune într-un bol mic sau într-o cană de 200 ml, după care se adaugă cele două linguri de pulbere mineralizată de merişoare. Se amestecă bine cu o linguriţă, până când se formează o pastă omogenă, de consistenţa îngheţatei. Se consumă imediat, cu linguriţa, fără grabă, cu înghiţituri mici, amestecându-se bine cu saliva.
Consumul oului crud cu merişoare este indicat să se facă o dată pe zi, dimineaţa, pe stomacul gol, pentru a profita din plin de virtuţile lui binefăcătoare. Poate fi considerat un mic dejun sănătos şi delicios. Este indicat să se consume pe termen lung, dar sunt binevenite pentru sănătate şi curele mai scurte, de 10 sau 30 de zile.
Din considerente de siguranţă alimentară, oul crud cu merişoare este recomandat doar adulţilor. Deoarece oul crud este un produs de origine animală, la fel ca laptele sau carnea, este recomandabil să se cunoască sursa de provenienţă a acestuia.
Georgiana Căucean - consilier nutriţie Alimente Geriatrice, tel. 0729/66.81.08, e-mail: info@alimente-geriatrice.ro, http://alimente-geriatrice.ro/