Ciuperca piciorului (denumire ştiinţifică: Tinea pedis) este o afecţiune foarte răspândită. Potrivit statisticilor medicale, aproximativ 70% dintre adulţi au de-a face cu această infecţie micotică măcar o dată în cursul vieţii. Labele picioarelor sunt atacate de fungi care pot migra apoi în sus, pe corp, fixându-se şi în alte locuri, de exemplu, în zona inghinală şi în cea axilară. Aceste microorganisme sunt extrem de rezistente şi se transmit prin îmbrăcămintea şi lenjeria de pat nespălate.
Ciupercile îşi găsesc teren propice de proliferare în spaţiile întunecoase, calde şi umede, aşa cum sunt bazinele de înot şi duşurile, dar şi pe picioarele transpirate, îmbrăcate în şosete şi închise în pantofi. De aceea, în scopul prevenirii şi tratării acestei micoze, medicii recomandă, în primul rând, ca picioarele să fie mereu curate şi uscate, iar acolo unde există pericol de contagiune, să se poarte papuci de ştrand. Dimpotrivă, în locurile lipsite de risc, este indicat să umblaţi cât mai mult desculţi, pentru a da picioarelor posibilitatea să se aerisească şi, totodată, să beneficieze de acţiunea antiseptică a razelor solare. Ideală ar fi o săptămână pe malul mării, unde efectele combinate ale soarelui şi ale apei sărate vă dau şanse optime de a-i veni ciupercii de hac. Dacă, totuşi, ea reuşeşte să supravieţuiască şi să vă sâcâie cu senzaţii de arsură şi mâncărime, cu un miros fetid, neplăcut, ba chiar observaţi că v-au apărut şi fisuri pe piele, vă sfătuim să apelaţi la alimentele-medicament prezentate mai jos.
Alimente cu valoare terapeutică împotriva ciupercii piciorului
*** Usturoiul
El ar trebui să fie prima dvs. alegere, deoarece este un antimicotic redutabil. Usturoiul proaspăt conţine alicină, o substanţă cu puternică acţiune antibacteriană, antivirală şi antifungică. Numeroase studii realizate cu maximă acurateţe ştiinţifică atestă faptul că bulbul cu miros pătrunzător este deosebit de eficient în combaterea micozelor. Putem cita un studiu britanic, la care au luat parte 47 de bărbaţi suferinzi de ciuperca piciorului. După 60 de zile de tratament cu usturoi, cercetătorii au constatat că toţi se vindecaseră complet.
Atunci când vine în contact cu ciupercile, usturoiul le distruge instantaneu. Usturimea şi mâncărimile se vor calma, pur şi simplu, cu băi la picioare. Puneţi apă într-un lighean, adăugaţi căţei de usturoi tăiaţi mărunt sau presaţi, puţin alcool sanitar, şi ţineţi picioarele înăuntru cam 30 de minute.
În cazul când mirosul de usturoi vi se pare respingător şi vă repugnă ideea unei băi "parfumate" astfel, vă propunem să încercaţi un remediu din medicina tradiţională chineză. Zdrobiţi câţiva căţei şi lăsaţi-i să stea 1-3 zile în ulei de măsline, apoi strecuraţi uleiul. Cu un ghemotoc de vată înmuiată în el, tamponaţi o dată sau de două ori pe zi locurile afectate. Puteţi, de asemenea, să introduceţi puţin usturoi presat într-o pereche de şosete curate şi uscate, pe care le veţi purta în timpul nopţii. Dar atenţie: la unele persoane cu pielea sensibilă, usturoiul irită epiderma şi provoacă formarea de băşici. Dacă simţiţi usturimi în urma acestei administrări externe, renunţaţi la ea imediat.
Ca o a doua linie de apărare, se recomandă consumul de usturoi. Căci, într-o bătălie acerbă, e înţelept să ataci inamicul pe toate fronturile, nu-i aşa? Cu siguranţă, aţi avut prilejul să sesizaţi că, după ce aţi mâncat ceva mai mult usturoi, transpiraţia dvs. îi preia mirosul caracteristic. Aceasta dovedeşte faptul că micoza poate fi combătută şi din interior. Concomitent se obţine şi un alt rezultat pozitiv: întărirea sistemului imunitar, un avantaj foarte important în lupta cu ciupercile.
Deşi se găsesc pe piaţă şi diverse suplimente cu extracte de usturoi, noi vă sfătuim să-l consumaţi în forma lui naturală, care vă oferă o mulţime de principii active cu efect antimicotic, în vreme ce suplimentele nutriţionale nu vă pun la dispoziţie decât unul singur.
*** Lemnul-dulce
Dintre toate plantele medicinale, lemnul-dulce conţine cei mai numeroşi compuşi antifungici. El poate elimina ciuperca piciorului, având totodată şi o acţiune antiinflamatoare. Există şi creme cu lemn-dulce, însă ceaiul e mai plăcut (şi, desigur, mai ieftin). Ingredientul principal este rădăcina de lemn-dulce, la care se mai adaugă (opţional) ghimbir şi scorţişoară, la rândul lor deosebit de eficiente în tratarea micozelor. Turnaţi peste ele apă clocotită şi lăsaţi-le un timp la infuzat, apoi strecuraţi şi beţi ceaiul. Nu aruncaţi plantele folosite la prepararea lui, ci aplicaţi-le pe locurile afectate de micoză.
Studiile indică faptul că oţetul blochează dezvoltarea anumitor microorgansime, cum sunt bacteriile şi ciupercile. De aceea, mulţi medici recomandă băi la picioare cu un amestec compus din 2 părţi apă caldă şi 1 parte oţet. După ce aţi stat 15-20 de minute cu picioarele în lighean, clătiţi-le cu apă din abundenţă şi ştergeţi-le bine cu un prosop. Dacă doriţi să intensificaţi suplimentar acţiunea antifungică a oţetului, puneţi în apă şi nişte căţei de usturoi tăiaţi mărunt (cu cât sunt mai proaspăt tăiaţi, cu atât efectul lor va fi mai puternic). Cercetările efectuate de specialiştii de la University of Iowa au condus spre concluzia că adaosul de usturoi creşte eficienţa antimicotică a oţetului.
** Bicarbonatul de sodiu
Picioarele transpirate oferă ciupercilor cel mai prietenos mediu cu putinţă. Aşadar, înlăturând umiditatea, alungaţi totodată şi ciupercile. O piele uscată este un element esenţial în prevenirea şi combaterea micozei piciorului. Dacă vă pudraţi picioarele după duş cu bicarbonat de sodiu, acesta va absorbi umiditatea şi va omorî ciupercile care vă deranjează atât de tare. Sau puteţi prepara din bicarbonat amestecat cu apă o pastă cu care să vă ungeţi locurile bolnave. Lăsaţi mixtura să acţioneze cam 15 minute, apoi clătiţi-vă şi ştergeţi cu grijă picioarele - mai ales între degete, fiindcă în special acolo le place ciupercilor să se ascundă.
Acţiunea antiseptică a bicarbonatului de sodiu va fi şi mai energică, dacă îl combinaţi cu plante şi mirodenii apte să distrugă agenţii patogeni. Pe primele locuri în această privinţă se situează cuişoarele, oregano, rozmarinul şi cimbrul. Dacă nu le aveţi la îndemână, puteţi întrebuinţa orice alte plante uscate şi mirodenii (în cazul când vi le-aţi procurat din comerţ, verificaţi neapărat data de expirare inscripţionată pe ambalaj). Toate, fără excepţie, au un efect antiseptic, care diferă doar ca intensitate.
** Sosul de roşii
Deşi nu va fi niciodată vândut în magazine ca remediu antimicotic, sosul de tomate conţine multe principii active, capabile să omoare ciupercile. Întâmplător, tocmai substanţele fungicide sunt cele care conlucrează pentru a-i da acel gust delicios, care ne încântă. Preparaţi-vă singuri propriul dvs. sos special, asezonat din belşug cu ingrediente antifungice. Folosiţi în primul rând busuioc, tulpini de ţelină, morcov, mărar, fenicul, usturoi, salvie şi cimbru. Pur şi simplu, condimentaţi sosul cu ceea ce aveţi la dispoziţie în bucătărie, încălziţi-l şi serviţi-l cu pastele dvs. preferate. Iar dacă nu vi se pare din cale afară de aventuros experimentul, aplicaţi sosul de roşii între degetele de la picioare şi lăsaţi-l să acţioneze câteva ore. De ce ar strica o încercare?
** Nucile
Miezul de nucă este foarte sănătos, după cum se ştie, dar în războiul cu ciupercile ne interesează coaja. Spargeţi nucile, aruncaţi cojile într-o găleată cu apă şi lăsaţi-le să stea acolo timp de 24 de ore, după care le îndepărtaţi. Aţi obţinut astfel un amestec pentru uz extern, cu acţiune fungicidă deosebit de puternică. Îl puteţi completa cu puţin usturoi. Întrebuinţaţi-l pentru o baie la picioare cu durata de 15-30 de minute.