Cine nu aspiră la o viață lungă, cu sănătate deplină, fără boli și neputințe? Cercetătorii caută de secole să găsească remediul care să satisfacă acest deziderat, dar, de cele mai multe ori, descoperirile lor nu sunt încununate de succes. În zilele noastre, au luat amploare diferite curente de medicină anti-aging, care ne învață, cu argumente științifice, ce trebuie să facem pentru dobândirea longevității și sănătății. Renumitul gerontolog rus Zahor Medvedov menționa în lucrările sale că "există peste 350 de teorii privitoare la îmbătrânire". Specialiștii în domeniu n-au ajuns niciodată la un consens și părerile lor au fost deseori marcate de un antagonism derutant pentru omul de rând. Viața este mult mai complexă decât știința. Toți îmbătrânim, dar cu viteze și consecințe diferite. Fiecare ființă umană este o entitate unică, care nu se supune cu exactitate legităților generale, formulate de inițiați. E bine, totuși, să fim atenți la experiența pozitivă a semenilor noștri, să încercăm și să învățăm ce ni se potrivește și ce nu. Părerea mea este că nu trebuie să căutăm lucruri sofisticate, concepute de cele mai evoluate tehnologii străine, ci trebuie să ne uităm în jurul nostru și să valorificăm potențialul naturii curate, în care Creatorul a pus daruri neprețuite pentru noi.
Secretul longevității și sănătății, dezvăluit de Emma Morano, la vârsta de 117 ani
În luna noiembrie 2016, italianca Emma Morano a împlinit venerabila vârstă de 117 ani. Cu această ocazie, a fost devoalat și secretul sănătății și longevități ei: Emma Morano mânca zilnic, în fiecare dimineață, câte două ouă crude. În ultimii 90 de ani de viață, a consumat zeci de mii de ouă crude, cu efecte deosebit de favorabile asupra sănătății sale. S-a stins din viață săptămâna trecută, dar medicul care a îngrijit-o peste 20 de ani a mărturisit că dacă toți pacienții lui ar fi avut sănătatea Emmei Morano, nu s-ar mai fi ocupat decât de relaxare și de cititul ziarelor. Ce simplu și minunat pare totul! Știrea venea ca o confirmare optimistă a preocupărilor mele de ani de zile, privind calitățile excepționale ale oului crud. Sosise momentul să împărtășesc și altora virtuțile acestui aliment-medicament.
"Oul crud este sănătos, dar inapetisant și cu riscuri"
M-am grăbit, așadar, să comunic știrea citită în presă rudelor și persoanelor pe care le consiliez în nutriție. Mi-am imaginat că după povestea mea se vor năpusti de îndată asupra ouălor crude din frigider. Nu s-a întâmplat deloc așa! Propunerea mea a fost întâmpinată cu grimase și scuturături de lehamite, la gândul ingestiei oului crud. În plus, m-am lovit și de argumentația că medicii nu recomandă consumul de ouă crude, din cauza riscului de infestare cu bacterii nocive, mai ales cu temuta Salmonella. Așa e, n-ai ce te pune cu știința medicală! Dar oare de ce Emma Morano nu s-a îmbolnăvit din cauza consumului de ouă crude? Probabil că nu erau ouă de găini industriale, iar igiena alimentară și-a spus, și ea, cuvântul.
Oul fiert sau prăjit își pierde vitaminele și enzimele
Poate aș fi avut mai mult succes cu ouăle fierte, dar această opțiune se lovește grav de faptul că doar oul crud conține vitaminele, mineralele și enzimele care stimulează sănătatea și longevitatea. Oul crud este o structură vie, cu molecule levogire și o compoziție a substanțelor nutritive apropiată de cea a țesutului uman. Conținutul oului crud furnizează embrionului de pasăre toate elementele nutritive necesare. Denaturarea termică a oului prin fierbere sau prăjire conduce la distrugerea vitaminelor și enzimelor, la modificarea nesănătoasă a proteinelor și la apariția unor substanțe de sinteză, greu digerabile și cu potențial toxic.
Beneficiile oului crud pentru sănătate și viață lungă
* Reprezintă o sursă nutritivă extrem de valoroasă, cu toți aminoacizii esențiali în proporții echilibrate, cu o mare abundență de vitamine, minerale valoroase, enzime, acizi grași și grăsimi emulsionate, ușor digerabile, colagen, colină, lecitină, zeaxantină și luteină.
* Oul crud întinerește organismul prin aportul de substanțe care relansează activitatea glandelor endocrine, având o predilecție pentru suprarenale și gonade. Printr-o acțiune complexă și cumulativă, sunt stopate procesele degenerative la nivelul sistemului nervos central, procesele de distrucție la nivelul articulațiilor și pielii, degenerescența maculară și cataracta.
* Protejează organismul de boala canceroasă, de infarctul miocardic, de anemie feriprivă și avitaminoze B, de oboseală cronică.
* Este bun pentru tratarea obezității, deoarece este sățios, are un indice glicemic scăzut și este echilibrat din punct de vedere nutrițional.
Trebuie însă precizat că aceste calități sunt evidente doar pentru ouăle provenite de la găini crescute cu hrană naturală, în condiții ecologice, fără prezența antibioticelor, hormonilor de creștere și de stimulare, fără substanțe chimice de sinteză.
Soluția optimă: amestecul oului crud cu pulberea de merișoare de munte
M-am frământat multă vreme și am făcut nenumărate experimente pentru a face ingerabil oul crud, astfel încât să nu producă repulsie și greață, pe de-o parte, iar pe de altă parte, să fie eliminate riscurile de îmbolnăvire. În final, am ajuns la o combinație optimă, pe care o folosesc deja multe persoane. Este vorba de un ou crud, amestecat cu două linguri de merișoare de munte, sub formă de pulbere mineralizată. Am ales merișoarele de munte, din trei considerente principale:
* Merișoarele exercită un efect antibacterian pronunțat și sigur, împiedicând bacteriile patogene să se prindă de țesuturile organismului uman.
* Sunt fructele de pădure din flora sălbatică a României, recunoscute pentru acțiunea lor de întinerire și de protecție a organismului uman.
* Conferă amestecului un gust plăcut dulce-acrișor, reconfortant, o textură păstoasă și un aspect agreabil.
Nu trebuie să confundăm merișoarele de munte (Vaccinium vitis-idaea), care provin din flora sălbatică a munților noștri, cu merișoarele americane (Vaccinium marcrocarpon), care provin din culturi imense, practicate în special în SUA și Canada. Merișoarele americane, mai mari decât merișoarele de munte, abundă pe piața românească, fiind apreciate pentru că sunt mai dulci și au un preț mai mic. Din păcate, pe parcursul procesului tehnologic de preparare, merișoarele americane sunt imersate într-un sirop de zahăr, iar apoi uscate la temperaturi mai mari de 40oC, prilej cu care își pierd vitaminele și enzimele din compoziție.
Uimitoarea acțiune sanogenă și de întinerire a merișoarelor de munte
* În merișoarele de munte se găsesc cantități importante de vitamine, minerale, fitonutrienți, taninuri, alcool alifatic, aldehide, acizi organici și polifenoliglicozide.
* Cea mai cunoscută calitate a merișoarelor este de combatere eficientă a infecțiilor urinare.
* Merișoarele de munte sunt recunoscute pentru menținerea tinereții feminine. Ele acționează la nivelul sistemului hormonal feminin prin aportul de estradiol natural, care asigură o reglare corectă a ciclului menstrual. Studiile medicale din ultimii ani confirmă faptul că merișoarele de munte sunt eficiente în tratarea fibroamelor și chisturilor ovariene, înlăturând, de asemenea, tulburările de menopauză și postmenopauză.
* Și prostatita se tratează eficient cu merișoare, temuta bacterie E.coli nu are nicio șansă să infecteze uretra și prostata. Cercetări mai noi au scos în evidență faptul că merișoarele ameliorează în mod semnificativ starea generală a prostatei, având la acest nivel și o activitate anticanceroasă remarcabilă.
* Bolile grave, precum cancerul și leucemia, sunt drastic incomodate de prezența merișoarelor de munte. Legat de acest aspect, epidemiologii au recunoscut că ratele de cancer de sân sunt mai mici în țările în care sunt consumate în mod regulat merișoare de munte. Cercetătorii americani au constatat că substanțele active din merișoarele de munte pot induce apoptoza (moartea) celulelor canceroase aferente leucemiei la om.
* În ceea ce privește diabetul de tip 2, cercetătorii de la Universitatea Lund din Suedia au demonstrat că merișoarele, adăugate în dieta zilnică, diminuează glicemia, stabilizează insulina și contribuie la slăbit.
* Funcția detoxifiantă și regeneratoare a merișoarelor participă intens la întârzierea procesului de îmbătrânire celulară și la reînnoirea sănătoasă a țesuturilor, prin efectul lor puternic antioxidant. Are efecte pozitive asupra tenului, care devine mai curat și mai sănătos.
Mod de preparare și administrare
Ingrediente: un ou crud (cca 65 g), proaspăt, provenit de la găini crescute în sistem ecologic; 2 linguri pline (cca 30 g) de merișoare de munte, sub formă de pulbere mineralizată.
Mod de preparare: Se sparge oul crud și se pune într-un bol mic sau într-o cană de 200 ml, după care se adaugă cele două linguri de pulbere mineralizată de merișoare. Se amestecă bine cu o linguriță, până când se formează o pastă omogenă, de consistența înghețatei. Se consumă imediat, cu lingurița, fără grabă, cu înghițituri mici, amestecându-se bine cu saliva.
Consumul oului crud cu merișoare este indicat să se facă o dată pe zi, dimineața, pe stomacul gol, pentru a profita din plin de virtuțile lui binefăcătoare. Poate fi considerat un mic dejun sănătos și delicios. Este indicat să se consume pe termen lung, dar sunt binevenite pentru sănătate și curele mai scurte, de 10 sau 30 de zile.
Din considerente de siguranță alimentară, oul crud cu merișoare este recomandat doar adulților. Deoarece oul crud este un produs de origine animală, la fel ca laptele sau carnea, este recomandabil să se cunoască sursa de proveniență a acestuia.
Georgiana Căucean - consilier nutriție Alimente Geriatrice, tel. 0729/66.81.08, e-mail: info@alimente-geriatrice.ro, http://alimente-geriatrice.ro/