- După cum au demonstrat specialiştii, legea salarizării unitare este nesustenabilă. Într-adevăr, românii au nevoie de salarii mai mari, dar ele trebuie să provină din venituri bugetare sigure, nu din împrumuturi ale statului, care urmează a fi achitate de generaţiile viitoare. La noi, însă, aceste venituri pur şi simplu nu există, iar colectarea de către stat este sub media europeană. Deşi a împărţit povara bugetară a fabuloaselor măriri salariale pe patru ani, grevând de pe acum bugetul anilor viitori, se pare că guvernul nu are resurse pentru plata pensiilor şi salariilor mărite, nici măcar anul acesta. Publicat pe site-ul PSD, proiectul de lege nu a rezistat unei analize serioase, ministerul muncii refuzând să răspundă unor întrebări pertinente ale jurnaliştilor. Cât de mari sunt problemele înţelegem, deja, din faptul că liderul deputaţilor PSD nu a garantat că proiectul de lege va intra în dezbaterea Parlamentului săptămâna aceasta, semn că, de fapt, guvernanţilor nu le ies calculele. Până la urmă, această lege nu s-a dovedit altceva decât o diversiune menită să distragă atenţia de la manevrele parlamentare ce vizează modificarea Codului Penal, în interesul corupţilor. Acelaşi lucru se poate spune şi despre altă găselniţă a partidului de guvernământ, şi anume - legea impozitului pe gospodărie, scoasă din joben înainte de Paşti, fără studiu de impact şi în absenţa infrastructurii informatice, indispensabile punerii sale în aplicare. Singurul ei efect a fost că a distras atenţia de la fundătura în care a intrat legea salarizării. Guvernul se aruncă, aşadar, la proiecte mari, de reformă radicală, pentru care nu are însă competenţa necesară. Măsluirea licitaţiilor în favoarea clientelei, singura competenţă dovedită a partidelor, nu garantează performanţa guvernamentală, iar adevăraţii specialişti nu se vor compromite niciodată lucrând pentru un guvern care are altă agendă decât serviciul public. De aceea suntem guvernaţi de neprofesionişti. În aceste condiţii, nu ne rămâne decât să aşteptăm următoarea diversiune pe care o va coace Liviu Dragnea.
- La opt ani după eveniment, în baza unui singur articol de presă, PSD şi ALDE propun o comisie parlamentară pentru investigarea unor presupuse nereguli petrecute la alegerile prezidenţiale din 2009. Ce rost are acest demers?
- Am putea spune că articolul cu pricina a fost scris de Dan Andronic, tocmai pentru a oferi PSD pretextul necesar declanşării unei noi ofensive la adresa procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi. Domnul Andronic, trimis în judecată în dosarul privatizării frauduloase a pădurii Snagov şi a fermei Băneasa şi anchetat într-un dosar legat de finanţarea campaniei lui Traian Băsescu din 2009, sugerează în articol că, în seara alegerilor, doamna Kövesi, împreună cu Florian Coldea şi George Maior, s-ar fi aflat acasă la Gabriel Oprea, pentru a influenţa, nu se ştie cum, rezultatul alegerilor. Autorul nu prezintă nici o dovadă, în afară de propriile sale sentimente din seara respectivă, şi nici nu explică ce căuta el, care lucra pentru Mircea Geoană, la acea reuniune, de care îşi aminteşte taman acum. Instantaneu, PSD l-a invitat pe Andronic la comisia de control al SRI şi a propus o comisie parlamentară de anchetă, pe care ar dori s-o conducă Liviu Dragnea, alt "client" al DNA - deci absolut obiectiv, nu-i aşa? La invitaţia lui Andronic la comisia SRI s-a renunţat, între timp, nu şi la ideea comisiei de anchetă. Chestiunea rezultatului alegerilor prezidenţiale din 2009, câştigate la limită de Traian Băsescu, a fost rezolvată însă prin renumărarea voturilor imediat după alegeri, la cererea PSD, iar mandatul lui Traian Băsescu s-a consumat deja. În consecinţă, singurul rost al anchetei parlamentare nu poate fi decât o nouă încercare de decapitare a DNA - obsesia tuturor politicienilor. PSD şi ALDE, condusă de inculpatul Tăriceanu, speră probabil ca anchetarea, fie şi în Parlament, a doamnei Kövesi, să ducă la reluarea demersului de demitere a magistratului. Traian Băsescu, devenit porta-voce a unor personaje ca Elena Udrea şi Sebastian Ghiţă, ştie însă că o anchetă parlamentară nu are forţa unei anchete penale şi cere o anchetă a Parchetului General, căreia, speră el, doamna Kövesi nu-i va rezista. Avem de a face deci cu o nouă fumigenă toxică, după modelul "dezvăluirilor" lui Sebastian Ghiţă. Aşa e când penalii şi apărătorii lor fac legea.